Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα
O Λίβανος βάλλεται - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα, το Ισραήλ πλήττει αδιακρίτως, ο αριθμών των νεκρών αμάχων αυξάνεται ώρα με την ώρα - Οι IDF προκάλεσαν ακόμη ένα μακελειό
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ο βορειοανατολικός Λίβανος επλήγη εκ νέου από το Ισραήλ. Τουλάχιστον 12 νεκροί, εκ των οποίων τρία παιδιά, είναι ο απολογισμός δύο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σήμερα (24/10) σε αυτήν την περιοχή , ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
«Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού στην κοινότητα Ελ Χοντρ της περιφέρειας Μπάαλμπεκ-Έρμελ προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Σε άλλη ισραηλινή επίθεση, στην κοινότητα Χαλανία, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Λίβανος: Πυρά Μακρόν σε Νετανιάχου για «βαρβαρότητα»
Νωρίτερα σήμερα, η διεθνής διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στο Λίβανο που οργάνωσε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατέληξε στην παροχή βοήθειας συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Εξ αυτών τα 800 εκατομμύρια θα έχουν τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 200 εκατομμύρια θα δοθούν για την ενίσχυση του Λιβάνου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό.
Στα 100 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η βοήθεια της Γαλλίας, σχεδόν ισόποση είναι και η βοήθεια της Γερμανίας, ενώ της τάξεως των 18 εκατομμυρίων ευρώ είναι η βοήθεια της Βρετανίας.
Υπέρ της ταχείας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο τάχθηκε εξάλλου σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του Νετανιάχου ότι ο στρατός του Ισραήλ υπερασπίζεται στη Γάζα και στον Λίβανο τον ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος «πως υπερασπίζεται κάποιος οποιονδήποτε πολιτισμό σπέρνοντας την βαρβαρότητα».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ιράν χρησιμοποίησε τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ σε βάρος των συμφερόντων του Λιβάνου, όπως επίσης και για το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον αστικό πληθυσμό.
«Καρφιά» κατά του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του από το Καζάν στη Ρωσία για την αδυναμία του ΟΗΕ «να σβήσει τη φωτιά» στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός είναι σε πόλεμο στη Γάζα εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.
«Η φωτιά του πολέμου εξακολουθεί να μαίνεται στην Παλαιστίνη στη Λωρίδα της Γάζας και στις λιβανικές πόλεις», δήλωσε ο Πεζεσκιάν σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των BRICS, προσθέτοντας πως οι «διεθνείς θεσμοί», ιδιαίτερα ο ΟΗΕ, δεν έχουν «την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται για να σβήσουν τη φωτιά αυτής της κρίσης».
Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» την απραξία του ΟΗΕ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.
Το Ιράν έχει καταστήσει την υποστήριξη στην παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του
Το Ιράν διεξάγει εντατική διπλωματική εκστρατεία για την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο, αλλά και για να μετριάσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να κάνει το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για τους περίπου 200 πυραύλους που εξαπέλυσε στο έδαφός του την 1η Οκτωβρίου.
Η επίθεση αυτή παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη ως αντίποινα στα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, που κόστισαν τη ζωή στα τέλη Σεπτεμβρίου σε έναν Ιρανό στρατηγό και στον ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το κίνημα του οποίου υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν και βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ.
Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και έχει καταστήσει την υποστήριξη στην παλαιστινιακή υπόθεση έναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις