Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά διακυβεύματα των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών που αφορούν όλον τον πλανήτη, ήταν σίγουρα η θερμή υποστήριξη της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, στην ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της ΗΠΑ. Κομβικό σημείο της νέας πολιτικής γύρω από τα πυρηνικά, θα είναι οι τρομεροί Διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ICBM Sentinel.

Ήδη οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα αναβαθμίζουν όλα τα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων τους, αναπτύσσουν νέα πυρηνικά όπλα ή τα αναπτύσσουν πιο κοντά στις τρέχουσες περιοχές-στόχους. Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά εάν η Ουκρανία κινηθεί για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή εάν οι ΗΠΑ βοηθήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει συμβατικούς πυραύλους βαθιά στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ δεν αποκήρυξαν ποτέ την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια σύγκρουση ενώ διαθέτουν 14 πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο. Ένα μόνο τέτοιο υποβρύχιο μπορεί να εκτοξεύσει 24 πυραύλους. Κάθε πύραυλος μπορεί να μεταφέρει οκτώ ανεξάρτητα στοχευμένες κεφαλές με ισχύ έκρηξης πολύ μεγαλύτερης από της Χιροσίμα. Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από ένα μόνο τέτοιο υποβρύχιο μπορούν να εξαφανίσουν τις μεγάλες πόλεις οποιουδήποτε έθνους στη Γη.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης 400 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) σε σταθερά σιλό και εκατοντάδες στρατηγικές πυρηνικές βόμβες τοποθετημένες σε βομβαρδιστικά B-52 και B-2.

Το «λόμπι ICBM» ισχυρίζεται ότι η αντικατάσταση όλων των ICBM που βασίζονται σε σιλό με νέους πυραύλους Sentinel θα αυξήσει την εθνική ασφάλεια

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2023 που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, περιελάμβανε 51,5 δισ. δολ. για πυρηνικά όπλα, αύξηση 18 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος και περισσότερα από όλα τα άλλα κράτη με πυρηνικά όπλα μαζί.

Ο προϋπολογισμός συνεχίζει ρίχνει τεράστια κεφάλαια στην αναβάθμιση των τριών πυλών του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, δηλαδή ICBM σε σταθερά σιλό, πυρηνικά υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ΗΠΑ, το πιο ισχυρό πυρηνικό κράτος, έχουν αποσυρθεί από τις μεγάλες συνθήκες πυρηνικού αφοπλισμού πετώντας στον κάλαθο δεκεατίες πετυχημένης πολιτικής αφοπλισμού.

Επιπλέον, από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2019 από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ έχουν κεφαλές B61-12 που έχουν αναπτυχθεί σε υποβρύχια Trident, δυνάμεις βομβαρδιστικών των ΗΠΑ και αεροπορικές βάσεις σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το πιο επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό στοιχείο αυτού του σχεδίου, σύμφωνα με ανάλυση του έγκριτου αμερικανικού περιοδικό Truthout, είναι η αντικατάσταση του 400 Minuteman III ICBMS σταθερού σιλό με νέα ICBM Sentinel σε ανακαινισμένα και διευρυμένα σιλό. Θα παραχθούν 650 πύραυλοι Sentinel και θα ανακαινιστούν και θα αναβαθμιστούν 450 σιλό πυραύλων και 600 εγκαταστάσεις.

Το Sentinel έχει αυτονομία 6.000 μιλίων. Σε μια έκθεση της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων (Union of Concerned Scientists) στις ΗΠΑ καταδείχτηκαν οι περιορισμοί των ICBM, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων και τεχνικών λαθών που οδηγούν σε λανθασμένη εκτόξευση και της ευπάθειας τους στη σταθερή θέση. Αμυντικοί κολοσσοί που επωφελούνται από το Sentinel, «έχουν δωρίσει 87 εκατ. δολ. σε μέλη του Κογκρέσου μόνο στους τελευταίους τέσσερις εκλογικούς κύκλους», σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Χάρτουνγκ της Ένωσης.

Πρόσφατα, περισσότεροι από 700 επιστήμονες των ΗΠΑ ζήτησαν την ακύρωση της αντικατάστασης Sentinel των ICBM Minuteman.

Το «λόμπι ICBM» ισχυρίζεται ότι η αντικατάσταση όλων των ICBM που βασίζονται σε σιλό στο Ουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα, το Αρκάνσας και τη Μοντάνα με νέα ICBM Sentinel θα αυξήσει την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, το 2016, ο πρώην υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Πέρι έγραψε στους The New York Times, «ότι οι ΗΠΑ μπορούν με ασφάλεια να καταργήσουν σταδιακά» τη χερσαία δύναμή τους ICBM.

Υποστήριξε ότι η δύναμη ICBM είναι πολύ δαπανηρή και επικίνδυνη, ενώ οι δυνάμεις των υποβρυχίων και των βομβαρδιστικών είναι εξαιρετικά ακριβείς και ως εκ τούτου είναι «επαρκείς για να αποτρέψουν τους εχθρούς μας και θα είναι για το άμεσο μέλλον».

Διάφοροι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η σταθερή και γνωστή θέση των ICBM που βασίζονται σε σιλό τα καθιστά πολύ πιο ευάλωτα από τα κινητά υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά.

Ο Perry πιστεύει ότι η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη αυτή τη στιγμή στην ιστορία είναι ακριβώς μια τέτοια λανθασμένη εκτόξευση.

Με πληροφορίες από Truthout