Ακρίβεια: Στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ 35 εταιρείες για ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις
Νούμερο ένα πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis - Oι 26 εταιρείες και οι εννέα αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ελέγχονται
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Μπορεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος να δηλώνει – σε κάθε ευκαιρία – ότι είναι υπουργός Ανάπτυξης, όχι ακρίβειας, τονίζοντας – επίσης σε κάθε ευκαιρία – πως οι επενδύσεις θα φέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αύξηση εισοδημάτων, ωστόσο 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 68%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο του Mega την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.
Και απ’ αυτή τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το Νο 1 πρόβλημα της χώρας, όπως απάντησε το 38% των ερωτηθέντων, με την οικονομία να είναι στη δεύτερη θέση με 24%.
Ακρίβεια: Η έρευνα της ΔΙΜΕΑ σε 35 εταιρείες
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα της τεράστιας –εν εξελίξει- έρευνας από τη ΔΙΜΕΑ, η οποία αφορά 26 μεγάλες εταιρείες τροφίμων και μη τροφίμων, καθώς και 9 αλυσίδες σούπερ μάρκετ (σ.σ. τις μεγαλύτερες με βάση τον τζίρο), έχουν καίρια σημασία.
Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και εν τω μεταξύ έχει «εμπλουτιστεί», αφού στη λίστα προστέθηκαν και οι μεγάλοι εισαγωγείς κρεάτων και χονδρέμποροι, έχει καταληκτική ημερομηνία στις 10 Νοεμβρίου.
Στόχος των εκτεταμένων αυτών ελέγχων που αφορούν πάνω από 2.500 κωδικούς προϊόντων είναι να καταγραφούν ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις στα εν λόγω είδη.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι «ακουμπούν» στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, που όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης θα μείνει σε ισχύ και το 2025.
Ποιες εταιρείες έχουν μπει στο… μάτι της ΔΙΜΕΑ
Στους ελεγχόμενους, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται οι 9 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήτοι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Hellas, Μετρό ΑΕΒΕ, Μασούτης ΑΕ, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας), Bazaar και Discount Markt.
Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπει στο… μάτι της ΔΙΜΕΑ πολυεθνικές εταιρείες απορρυπαντικών, καθαριστικών και προϊόντων οικιακής χρήσης, όπως η S.C. Johnson, η Colgate Palmolive, η Procter & Gamble, η Henkel, η Ελαΐς Unilever και η Johnson & Johnson.
Από τα τρόφιμα περιλαμβάνονται στη λίστα των ελέγχων όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις γαλακτοκομικών, ήτοι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), η Δέλτα, η ΦΑΓΕ, η Κρι Κρι, η FrieslandCampina Hellas, η Εβροφάρμα, καθώς και οι Upfield Hellas και Μινέρβα.
Επίσης ελέγχονται οι Jacobs Douwe Egberts, Γιώτης και Κορέ Α.Ε., καθώς και οι κρεατέμπορες Φλωρίδης, Βουδούρης – Κώνστας Α.Ε., Πολύβιος Καπέτης Α.Ε., Δεναξάς Β. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε., ΚΡΕΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΚΟΣΣΥΒΑ Α.Ε., ΚΙΑΧΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Α.Ε., VESTA FOODS και Μποζιονέλος Α.Ε.Ε.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις