Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o

Αϊτή: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το προσωπικό της πρεσβείας τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας των συμμοριών

Η βία από συμμορίες στην Αϊτή έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με τις επιθέσεις να γίνονται όλο και πιο θρασείς και βίαιες.

Εντείνεται η βία των συμμοριών στην Αϊτή, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Στόχος τους τις τελευταίες ημέρες έγιναν ένα ελικόπτερο του ΟΗΕ και δύο οχήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ένας αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι δύο θωρακισμένα οχήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αϊτή δέχθηκαν πυρά από τις εγκληματικές ομάδες «400 Mawozo» και «Chen Mechan».

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά πιστεύεται ότι τα οχήματα των ΗΠΑ αποτέλεσαν σκόπιμα στόχο, σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας.

Οι επιθέσεις, καθώς και η αύξηση της δραστηριότητας συμμοριών κοντά στην πρεσβεία, έχουν ωθήσει τους αξιωματούχους της πρεσβείας να ξεκινήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης έως και 20 διπλωματικών υπαλλήλων από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με άλλη πηγή του CNN την Πέμπτη.

Η απομάκρυνση των «μη απαραίτητων» διπλωματικών υπαλλήλων θα υλοποιηθεί τις «επόμενες ημέρες», ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Αϊτινοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Χιλιάδες Αϊτινοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Επίσης, την Πέμπτη, ένα ελικόπτερο ανθρωπιστικής βοήθειας που χρησιμοποιείται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκε έντονα πυρά ενώ πετούσε πάνω από το Πορτ-ο-Πρενς, αναγκάζοντας την υπηρεσία να ακυρώσει τις προγραμματισμένες πτήσεις της Παρασκευής.

Κανείς δεν τραυματίστηκε και το ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Shaza Moghraby, στο CNN, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει τι συνέβη.

«Η ανθρωπιστική αερομεταφορά είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας στην Αϊτή», ανέφερε επίσης η δήλωση του WFP. Πολλοί δρόμοι στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής είναι πολύ επικίνδυνοι για χρήση λόγω επιθέσεων από συμμορίες και οδοφραγμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ελικόπτερο του WFP δέχεται πυρά. Τον περασμένο Ιούλιο, μια φαινομενικά αδέσποτη σφαίρα χτύπησε ένα ελικόπτερο ενώ ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Toussaint Louverture στο Πορτ-ο-Πρενς.

Η επίθεση στο ελικόπτερο την Πέμπτη “πιθανότατα” θα οδηγήσει τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να αναστείλουν και πάλι τις πτήσεις τους προς το Πορτ-ο-Πρενς, ανέφερε η δεύτερη πηγή στο CNN.

Χιλιάδες νεκροί από τον Ιανουάριο

Η βία από συμμορίες στην Αϊτή έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με τις επιθέσεις να γίνονται όλο και πιο θρασείς και βίαιες. Οι συμμορίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και η συνεχιζόμενη βία έχει αφήσει σχεδόν 700.000 Αϊτινούς άστεγους τα τελευταία χρόνια.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 3.661 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τρία βρέφη ήταν μεταξύ των δεκάδων ατόμων που σκοτώθηκαν βάναυσα σε επίθεση συμμορίας στην κεντρική Αϊτή. Μέλη της συμμορίας “Gran Grif” χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα για να σκοτώσουν τουλάχιστον 70 άτομα σε μια επίθεση που εκτόπισε 6.000 ανθρώπους, ανέφερε τότε μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Only in

Προβληματική εφαρμογή του νόμου για το lobbying στην Ελλάδα: Διαφάνεια στα… χαρτιά

Τα ερωτήματα που γεννά η νέα έρευνα για το lobbying στην Ελλάδα από τον ίδιο τον φορέα που συμμετείχε στη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των εκπροσώπων συμφερόντων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024