Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Επαναπατρισμός Αρχιτεκτονικού Μέλους μεσοβυζαντινών χρόνων από το Μάιντς της Γερμανίας

Επαναπατρισμός Αρχιτεκτονικού Μέλους μεσοβυζαντινών χρόνων από το Μάιντς της Γερμανίας

Ο Επαναπατρισμός Αρχιτεκτονικού Μέλους από το Μάιντς της Γερμανίας ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Επαναπατρισμός Αρχιτεκτονικού Μέλους έγινε στις 15 Οκτωβρίου 2024 από το Μάιντς της Γερμανίας. Πρόκειται για λίθινο αρχιτεκτονικό μέλος μεσοβυζαντινών χρόνων (8ος-12ος αι. μ.Χ.). Συγκεκριμένα για τμήμα επιστυλίου ή υπέρθυρου, διαστάσεων 0,15μ. (ύψος) Χ 0,52μ. Χ 0,29μ., που κοσμείται με ελισσόμενο βλαστό και ημίφυλλα στα διάκενα.

Ο Επαναπατρισμός Αρχιτεκτονικού Μέλους με προέλευση από τον Ακροκόρινθο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η ιδιώτης, η οποία το κατείχε ως κληροδότημα, προέρχεται από τον Ακροκόρινθο. Η τεχνοτροπική του απόδοση και ιδίως η πλαστικότητα των ανάγλυφων φύλλων επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή, καθώς παραπέμπει σε αρχιτεκτονικά μέλη προερχόμενα από την Αρχαία Κόρινθο (Φράγκικη Συνοικία) και την ευρύτερη Κορινθία.

Γνωρίζοντας την ελληνική προέλευσή του, η πολίτης επικοινώνησε με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη, την άνοιξη του 2022, δηλώντας την πρόθεσή της να επιστρέψει το αρχαίο αντικείμενο στη χώρα προέλευσής του.

Η παράδοση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Η Προξενική Αρχή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή του μνημείου στην Ελλάδα.

Η οικειοθελής παράδοση του αρχιτεκτονικού μέλους που είχε παράνομα εξαχθεί από την Ελλάδα αποτελεί μία ακόμη από τις πολλές παρόμοιες ενέργειες Γερμανών πολιτών κατά τα τελευταία χρόνια.

Η αυξανόμενη αυτή τάση είναι απότοκο της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες όπου ανήκουν, μέσα από την πληθώρα δράσεων που υλοποιούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Only in

Quo vadis το πολιτικό σύστημα; – Κρίση αντιπροσώπευσης, αποχή, κατακερματισμός και ορατοί κίνδυνοι

Υπάρχει κρίση στο πολιτικό σύστημα; Θα μετεξελιχθεί σε κρίση διακυβέρνησης; Τρεις πολιτικοί επιστήμονες, ο Ηλίας Τσαουσάκης, ο Λευτέρης Κουσούλης και ο Παναγιώτης Κουστένης αναλύουν στο in τις πολιτικές εξελίξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024