Αν έχετε σκεφτεί ποτέ: «Τα παρατάω», δεν είστε οι μόνοι, είτε πρόκειται για μια σχέση, είτε για την εργασία σας είτε και για κάποιον φίλο/η σας.

Ωστόσο, είναι λογικό να είστε μπερδεμένοι σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε τη ζωή σας.

Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian, έδωσαν κάποιες συμβουλές, θέτωντας κάποια ερωτήματα που πρέπει να κάνετε στον ευατό σσς για να καταλάβετε αν πραγματικά έχει φτάσει «ο κόμπος στο χτένι».

Σχέση

«Μένω από φόβο, προσκόλληση, υποχρέωση ή πραγματική αγάπη;» Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας αν δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να χωρίσετε με έναν σύντροφο, λέει η ειδική σε θέματα σχέσεων Kate Mansfield.

«Μπορεί να υπομένετε τοξικές συμπεριφορές επειδή φοβάστε πώς θα είναι η ζωή σας χωρίς αυτούς», λέει.

Στα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας μπορεί να έχει γίνει τοξική περιλαμβάνονται η έλλειψη εμπιστοσύνης, η συστηματική έλλειψη σεβασμού και οι τακτικοί καβγάδες, είτε είναι μεγάλοι είτε μικροί. «Οι τσακωμοί για μικρά πράγματα είναι συνήθως σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος που δεν αναγνωρίζεται ανοιχτά», λέει η Mansfield.

« Παράλληλα, η έλλειψη σεβασμού μπορεί να αφορά την υποτίμηση, η οποία εκφράζεται ως πείραγμα ή αστεία ή στην χειρότερη των περιπτώσεων καταχρηστική συμπεριφορά». Πιο δυσδιάκριτα σημάδια μπορεί να είναι η έλλειψη επιθυμίας να κάνετε πράγματα μαζί και το αίσθημα εξάντλησης μετά την αλληλεπίδραση με τον σύντροφό σας.

Δουλειά

«Το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου συνδέεται με μια αρνητικότητα, αλλά μερικές φορές είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις», λέει η Keren Blackmore, σύμβουλος καριέρας και ιδρύτρια του Leap of Thought. Στους καλούς λόγους περιλαμβάνεται η έλλειψη ευκαιριών για εξέλιξη, όπως προαγωγές ή ευκαιρίες κατάρτισης, ή ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο η Blackmore περιγράφει ως «ένα περιβάλλον όπου θα γίνετε μάρτυρες πισώπλατων μαχαιρωμάτων, εχθρότητας, παράλογων προσδοκιών, σταθερής έλλειψης σαφήνειας».

Εναλλακτικά, μπορεί να έχετε προσπαθήσει να βελτιώσετε τα πράγματα και να σας έχουν απορρίψει. «Αν αισθάνεστε ότι δεν εισακούστηκαν όσα προτείνατε ή σας είπαν ότι αυτό που ζητήσατε δεν είναι πιθανό να συμβεί», λέει η Blackmore.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε ένα αίσθημα δυσφορίας στη σκέψη ότι θα πάτε στη δουλειά κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων», λέει η Blackmore.

Αντ’ αυτού, σκεφτείτε γιατί αισθάνεστε ότι θέλετε να παραιτηθείτε, πόσο καιρό αισθάνεστε έτσι και τι είναι σημαντικό για εσάς στην καριέρα σας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως ο μισθός, ο τίτλος εργασίας, η ευελιξία, η πολιτική γονικής άδειας και η κουλτούρα της εταιρείας.

Φιλία

Αναρωτιέστε αν μια φιλία έχει τελειώσει; Η σύμβουλος Georgina Sturmer λέει ότι υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια: «Αν αρχίσετε να αισθάνεστε ένα αίσθημα εκνευρισμού ή πλήξης όταν σκέφτεστε τον φίλο σας ή την συμπεριφορά του, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από την αίσθηση ότι έχετε λιγότερα κοινά απ’ ό,τι παλιά ή ότι περνάτε χρόνο μαζί του αποκλειστικά και μόνο λόγω υποχρέωσης».

Το να αισθάνεστε ότι θέλετε να κρύψετε πράγματα από έναν φίλο είναι μια κόκκινη σημαία – είτε για να αποφύγετε την κριτική ή τη λοιδορία, είτε για να μην έρθετε αντιμέτωποι με τα τα συναισθήματά του. Αν και συχνά σκεφτόμαστε τη χειραγώγηση με όρους σχέσεων, μπορεί να αποτελεί ζήτημα και στις φιλίες. Η Sturmer λέει: «Το να νιώθουμε ότι μας πιέζουν να πράξουμε με τρόπο που μας φαίνεται δυσάρεστος ή τοξικός, όπως το να ξοδεύουμε πέρα από τις δυνατότητές μας ή να μας ενθαρρύνουν να αντιπαθήσουμε ορισμένους φίλους» προδίδουν αυτή την συμπεριφορά.

Όμως, πριν κάνετε οτιδήποτε για να τερματίσετε τη φιλία, σκεφτείτε αν κάποια προβλήματα θα μπορούσαν να διορθωθούν. Για παράδειγμα, είναι βραχυπρόθεσμα και συνδέονται με το ότι ο φίλος σας περνάει δύσκολες στιγμές;

Αν αποφασίσετε να τερματίσετε τη φιλία, βεβαιωθείτε ότι «συμπεριφέρεστε με αξιοπρέπεια και ευγένεια», λέει η Sturmer. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε αν θα πρέπει να εξηγήσετε γιατί δεν θέλετε να είστε φίλοι ή αν είναι πιο ευγενικό να είστε λιγότερο συγκρουσιακοί.

*Με πληροφορίες από: Guardian | Isabelle Aron