Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος που δαγκώνει το λουρί του, παίζει. Είναι έτσι, όμως;

Ο σκύλος που δαγκώνει το λουρί του, παίζει. Είναι έτσι, όμως;

Οι λόγοι που ο σκύλος δαγκώνει το λουρί του κατά τη διάρκεια της βόλτας, και πώς αυτή η συνήθεια μπορεί να πάψει.

Μη θεωρείτε δεδομένο ότι ένας σκύλος που δαγκώνει ορισμένες φορές το λουρί του στη διάρκεια της βόλτας, το κάνει επειδή το βλέπει ως παιχνίδι.

Η συμπεριφορά αυτή, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων, Νίκο Μπούζη, εκδηλώνεται για διάφορους λόγους. Για να την αντιμετωπίσουμε σωστά, οφείλουμε να αναζητήσουμε την πραγματική αιτία, ώστε να τη διορθώσουμε.

Η σωστή εκτόνωση του σκύλου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να δαγκώνει το λουρί του

Καλό είναι, να μάθουμε να «διαβάζουμε» τον σκύλο μας

Επισημαίνει ότι, όταν το σκυλάκι εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά, δεν πρέπει να το μαλώνουμε, γιατί έτσι δεν θα πετύχουμε τίποτα. Αντίθετα, κάποιες φορές τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα.

Κάποιοι πιθανοί λόγοι που ένας σκύλος στρέφεται προς το λουρί του και το δαγκώνει

Ο κ. Μπούζης αναφέρει χαρακτηριστικά τέσσερις λόγους για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να δαγκώνει το λουρί του.

1) Υπάρχει περίπτωση να δαγκώνει το λουρί στη βόλτα επειδή δεν εκτονώνεται αρκετά, και θέλει να μας τραβήξει την προσοχή και να παίξουμε μαζί του.
Κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον σκύλο μας, πρέπει να είμαστε «εκεί». Να είμαστε η παρέα του. Να αφιερώνουμε χρόνο στην εκτόνωσή του. Έτσι, ώστε να περάσουμε κι εμείς καλά μαζί του. Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν του δίνουμε καμία σημασία, ή μιλάμε στο κινητό, αυτός είναι ο τρόπος του για να μας αποσπάσει την προσοχή.

2) Άλλος ένας λόγος είναι ότι, πολλές φορές, ο σκύλος δεν έχει εξοικειωθεί σωστά με τον οδηγό – λουρί. Έτσι, δεν αισθάνεται άνετα, και παρουσιάζει εκνευρισμό και άγχος. Το δάγκωμα είναι ο τρόπος του για να εκτονωθεί.

3) Επίσης, ένας σκύλος μπορεί να δαγκώνει το λουρί του γιατί το επίπεδο της εκπαίδευσής του δεν είναι καλό, δεν είναι κοινωνικοποιημένος σωστά, δεν καλύπτεται η ανάγκη του για εκτόνωση. Αλλά και γιατί δεν του έχουν τεθεί κανόνες και όρια. Γενικά, θα λέγαμε ότι δεν καλύπτονται οι βασικοί κανόνες ευζωίας του, ώστε να μην έχει άγχος και συσσωρευμένη ενέργεια, και να είναι ισορροπημένος.

4) Στην περίπτωση που δεν δάγκωνε πότε το λουρί στη βόλτα, και ξαφνικά το δαγκώνει και το τραβάει, είναι ένας τρόπος για να μας δείξει ότι, για κάποιο λόγο, δεν νιώθει άνετα στο συγκεκριμένο μέρος, ή εκείνη τη στιγμή.

Οι τρόποι για να σταματήσει ο σκύλος να δαγκώνει το λουρί του

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης, μας δίνει τα φώτα του, προκειμένου να διορθωθεί αυτή η συμπεριφορά.

● Η σωστή εκτόνωση του σκύλου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να δαγκώνει το λουρί του, λόγω συσσωρευμένης ενέργειας.

● Όσο πιο σωστά καλύπτουμε τους κανόνες ευζωίας του σκύλου, τόσο μειώνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να στρεσαριστεί, με αποτέλεσμα να μην το δαγκώνει.

● Εξίσου σημαντικό είναι να εξοικειώσουμε τον σκύλο με τον οδηγό – λουρί, ώστε να μη νιώθει άβολα όταν το φορά. Η εξοικείωση γίνεται με θετικό συσχετισμό του λουριού. Για παράδειγμα, οπότε φοράμε το λουρί στον σκύλο, είτε του δίνουμε νόστιμες λιχουδιές, είτε παίζουμε μαζί του. Έτσι, κάθε φορά να νιώθει άνετα με αυτό.

● Ας σκεφτούμε ότι, όταν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας, είναι σαν να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο. Εάν αφαιρεθούμε, δεν φταίει το αυτοκίνητο για ό,τι κι αν συμβεί. Έτσι, όταν τον αγνοούμε στη βόλτα, είμαστε αφηρημένοι, μιλάμε στο κινητό κ.λπ, θα βρει τρόπο να μας δείξει τον εκνευρισμό του. Οπότε, σε όλη τη διάρκεια της βόλτας προσέχουμε τον σκύλο μας, ασχολούμαστε μαζί του με διάφορα παιχνίδια, ή με την εκπαίδευσή του. Και περνάμε όμορφα μαζί. Έτσι, μειώνουμε πολύ τις πιθανότητες να βγάλει κάποιον εκνευρισμό και να δαγκώσει το λουρί του.

● Επίσης, καλό είναι να μάθουμε να «διαβάζουμε» τον σκύλο μας. Παράλληλα, φροντίζουμε να τον φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι κι αν συμβεί κατά τη διάρκεια της βόλτας – όχι μόνο το δάγκωμα του λουριού.

Η βοήθεια του εκπαιδευτή σκύλων

Τέλος, ο κ. Μπούζης επισημαίνει: «Ο πιο σωστός τρόπος για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα στον σκύλο μας, είναι να βρούμε έναν σωστό επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.Ώστε να λάβει τη σωστή εκπαίδευση και να μας βοηθήσει να το λύσουμε».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης

● Ο κύριος Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways.

Συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες, καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.

Οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα είναι η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας. Όπως και η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Only in

Πόσα θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές

Με αγωνία περιμένουν οι 750.000 μη μισθωτοί το «λογαριασμό» για τις ασφαλιστικές εισφορές – Τι εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024