Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός μπορεί να κεντρίζει τα βλέμματα για την εκθαμβωτική ομορφιά του αλλά όποιος αποφασίσει να τον βάλει στη ζωή του θα τον λατρέψει για τον εξαιρετικό του χαρακτήρα.

Χαρακτήρας

Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός είναι γνωστός, όπως αναφέρει ο εκτροφέας της φυλής, Χαράλαμπος Νούσης, για την εξαιρετική του ευφυΐα, την ευαισθησία, την πίστη αλλά και την αφοσίωση του στον άνθρωπο του.

Υποστηρίζει ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά αλλά και για νέους ιδιοκτήτες σκύλου λόγω του φιλικού και στοργικού του χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Νούση, έχει υπομονή και είναι ιδιαίτερα τρυφερός με τα παιδιά, αρκεί να γίνει σωστή κοινωνικοποίηση από νωρίς. Φυσικά, όπως όλοι οι σκύλοι, πρέπει να επιβλέπεται όταν συναναστρέφεται με πολύ μικρά παιδιά, για λόγους ασφάλειας.

Εκπαίδευση – Σωματική/πνευματική εκτόνωση

Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός « είναι ιδιαίτερα προστατευτικός, κάτι που τον κάνει εξαιρετικό φύλακα.

Είναι ευαίσθητος και χρειάζεται ήρεμη και σταθερή προσέγγιση στην εκπαίδευση. Δεν ανταποκρίνεται καλά σε σκληρές μεθόδους. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μπουν όρια και κανόνες από μικρή ηλικία», επισημαίνει ο κ. Νούσης.

 Είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σκύλος με γεροδεμένο και μυώδες σώμα

Χρησιμοποιείται συχνά ως σκύλος εργασίας, συνοδείας και για σπορ (IGP, Rally-O, Agility). Photo by: Nick Bond

Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός, σύμφωνα με τον εκτροφέα, έχει μέτρια έως υψηλή ενέργεια και απολαμβάνει το παιχνίδι. Γι΄αυτόν τον λόγο είναι καλή παρέα για δραστήριες οικογένειες.

Διευκρινίζει ότι η σωματική αλλά και η πνευματική άσκηση είναι απαραίτητες για να είναι ευτυχισμένος και ισορροπημένος.

Είναι σκύλος που θα απολαύσει οποιαδήποτε δραστηριότητα με τους δικούς του ανθρώπους. Θα τον χαροποιήσει μία βόλτα στο βουνό, είτε μια χαλαρή βόλτα στην παραλία, είτε κάποιο άθλημα. Όπως και να καθίσουν παρέα στο σπίτι.

«Χρησιμοποιείται συχνά ως σκύλος εργασίας, συνοδείας και για σπορ (IGP, Rally-O, Agility). Αλλά και για προστασία λόγω του καλού χαρακτήρα, της άψογης συνεργασίας και της εκπαιδευσιμότητάς του», αναφέρει ο κ. Νούσης.

Μπορεί να ζήσει άνετα σε διαμέρισμα αρκεί η οικογένειά του να του παρέχει επαρκή χρόνο πνευματικής και σωματικής εκτόνωσης.

Μορφολογία – Μέγεθος

«Είναι ένας κομψός και δυνατός σκύλος, που εντυπωσιάζει με τη λευκή του εμφάνιση και την αρμονική του κατασκευή. Είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σκύλος με γεροδεμένο και μυώδες σώμα. Η στάση του είναι επιβλητική με ευθεία πλάτη και καλά ισορροπημένη σωματική κατανομή», περιγράφει ο κ. Νούσης.

Τα μάτια πρέπει να έχουν σκούρο χρώμα, όπως επίσης οι πατούσες, τα νύχια, τα βλέφαρα και η μύτη του.

Photo by: Nick Bond

«Βασικό χαρακτηριστικό της φυλής είναι η αναλογία μήκους, ύψους που είναι 12 προς 10 καθώς και η ίσια, παράλληλη με το έδαφος πλάτη. Σε αντίθεση με τους Γερμανικούς Ποιμενικούς που έχουν μια κλίση προς τα κάτω», επισημαίνει ο κ. Νούσης.

Το ύψος ενός αρσενικού είναι 58-66 εκατοστά ενώ τα κιλά του κυμαίνονται από 30 – 40.
Αντίθετα, το ύψος ενός θηλυκού είναι 53-61 εκατοστά και το βάρος της κυμαίνεται από 25-35 κιλά.

Τρίχωμα

Σύμφωνα με τον εκτροφέα, ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός έχει διπλό μανδύα. Μαδάει έντονα δύο φορές τον χρόνο – συνήθως κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

Ωστόσο, με μία επίσκεψη σε έναν επαγγελματία groomer -μία φορά περίπου το μήνα – μπορούμε να τον διατηρήσουμε υγιή και λαμπερό. Και παράλληλα ελαχιστοποιήσουμε το μάδημα.

Επίσης, το τρίχωμα του μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ και όπως υποδηλώνει η ονομασία της φυλής, είναι πάντα λευκό.

Photo by: Nick Bond

«Ελάχιστο μπεζ χρώμα, κατά μήκος της πλάτης και στις κορυφές των αυτιών είναι επιτρεπτό στο standard της φυλής.

Το λευκό χρώμα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της φυλής και προσδίδει μια εντυπωσιακή και καθαρή εμφάνιση», επισημαίνει ο κ. Νούσης.

Υγεία

Είναι μια υγιής και δυνατή φυλή, σύμφωνα με τον εκτροφέα, αλλά όπως και πολλές άλλες μεγαλόσωμες φυλές σκύλων, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένα προβλήματα υγείας.

Τα βασικά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να προσέχει κάποιος πριν επιλέξει το κουτάβι του είναι:

● Δυσπλασία ισχίων και αγώνων

● Σπονδύλωση

● Lumbosacral transitional vertebrae

● Εκφυλιστική μυελοπάθεια

● Γονίδιο MDR1

● Νανισμός

«Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, πρέπει να επιλέγουμε αναγνωρισμένους και ηθικούς εκτροφείς από την FCI που δίνουν έμφαση στο κομμάτι της υγείας και της κληρονομικότητας. Καθώς και στο κομμάτι του χαρακτήρα και του ταμπεραμέντου.

Πολλές από τις κληρονομικές παθήσεις καθώς και τα προβλήματα με τις αρθρώσεις, εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ενός σκύλου. Και δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε αν βλέπουμε ένα υγιές κουτάβι», υπογραμμίζει ο κ. Νούσης.

Συμβουλεύει ότι πάντα, πριν επιλέξουμε το κουτάβι μας, ζητάμε από τον εκτροφέα να μας δείξει όλες τις εξετάσεις των γεννητόρων πριν προχωρήσουμε στην απόκτησή του.

Επίσης τονίζει ότι δεν επιλέγουμε κουτάβι από ιδιωτικές γέννες με γεννήτορες που δεν έχουν εξεταστεί για γενετικές παθήσεις και δεν έχουν καμία πιστοποίηση. Δεν επιλέγουμε εισαγωγείς σκύλων από εξωτερικό/pet – shop γιατί εισάγουν κουτάβια από Puppy Mills του εξωτερικού και όχι από αναγνωρισμένα εκτροφεία.

«Αν ισχυρίζονται το αντίθετο μπορείτε να ζητήσετε την επωνυμία του εκτροφείου από το οποίο θα φέρουν το κουτάβι σας. Μπορώ όμως, να σας εγγυηθώ με σιγουριά ότι δε θα σας δώσουν απάντηση. Κανένας σοβαρός και ηθικός εκτροφέας δε θα έδινε κουτάβι του σε μία οικογένεια προτού τη γνωρίσει », υπογραμμίζει ο κ. Νούσης.

Ιστορία

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της φυλής, ο κ. Χαράλαμπος Νούσης ενημερώνει:

«Αν και ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός (Berger Blanc Suisse) είναι μια σχετικά νέα φυλή σκύλων, έχει τις ρίζες της στον Γερμανικό Ποιμενικό.

Ιστορικά, υπήρχε από την αρχή της ανάπτυξης της φυλής των Γερμανικών Ποιμενικών αλλά απορριπτόταν λόγω του λευκού του χρώματος, το οποίο θεωρούνταν ανεπιθύμητο.

Στη Γερμανία, τη δεκαετία του 1930, οι Λευκοί Ποιμενικοί άρχισαν να αποκλείονται από τα πρότυπα της φυλής.

Ωστόσο, οι Λευκοί Ποιμενικοί απέκτησαν υποστηρικτές, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, όπου εισήχθησαν και συνέχισαν να εκτρέφονται.
Με διασταυρώσεις και συνεχή εκτροφή, ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός διατηρήθηκε και εκτράφηκε ως ξεχωριστή φυλή.

Η αναγνώριση της φυλής ως «Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός» προήλθε από την Ελβετία, όπου οι λευκοί σκύλοι αναγνωρίστηκαν επίσημα το 1991 από την Ελβετική Κυνολογική Ομοσπονδία.

Το 2002, η FCI (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) τον αναγνώρισε προσωρινά, ενώ το 2011 δόθηκε πλήρης αναγνώριση.

Στην Ελλάδα κάποιοι λανθασμένα τα αποκαλούν «Καναδέζικα Λυκόσκυλα». Η φυλή αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός.

Ο εκτροφέας της φυλής, Χαράλαμπος Νούσης

● Ο κύριος Χαράλαμπος Νούσης είναι εκτροφέας της φυλής Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός.
Έχει κατακτήσει με την σκυλίτσα του Λόρεν τους τίτλους «Πρωταθλητή Νέων», «Πρωταθλητή Ελλάδος» και «Μέγα Πρωταθλητή Ελλάδος».

Και όπως λέει: «Γνώρισα τους Λευκούς Ελβετικούς Ποιμενικούς όταν έτρεχα στις εκθέσεις μαζί με τη φίλη μου και εκτροφέα της φυλής, Νικολέτα Σγοϋτα.

Στόχος μου είναι η επιλεκτική εκτροφή».

Διατηρεί το εκτροφείο «This is Sparta».