Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Facts που δεν γνωρίζατε για το Halloween

Facts που δεν γνωρίζατε για το Halloween

Πώς ξεκίνησε η παράδοση του Halloween και γιατί κάνουμε το περιβόητο "trick or treat";

Στο εξωτερικό το Halloween γιορτάζεται κατά κόρον, γεγονός που ήδη κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζατε από τις συχνές αναφορές στις αμερικανικές ταινίες και σειρές. Ωστόσο, πολλά είναι τα facts που δεν γνωρίζουμε για αυτήν την spooky γιορτή.

Πόσο παλιό είναι το Halloween;

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο εορτασμός του Halloween έχει τις ρίζες του στον κέλτικο πολιτισμό. Η σημερινή του μορφή πρόκειται για την εξέλιξη της αρχαίας κέλτικης γιορτής Samhain (προφέρεται sow-in), που γιορταζόταν στις 31 Οκτωβρίου, την ημέρα που γιορτάζεται το σημερινό Halloween.

Οι Κέλτες στην αρχαιότητα γιόρταζαν το τέλος των εργασιών της συγκομιδής και υποδέχονταν την εποχή και του σκοτεινού και παγερού χειμώνα, περίοδος που τότε ταυτιζόταν με την έξαρση των επιδημιών και ως εκ τούτου με πληθώρα θανάτων.

Το μαύρο και το πορτοκαλί, τα χρώματα που συνδέουμε περισσότερο σήμερα με το Halloween σηματοδοτούν την ζωή της φθινοπωρινής συγκομιδής και το τέλος του καλοκαιριού.

Ήταν από πάντα μακάβριο

Σήμερα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σκελετούς, φαντάσματα και κάθε λογής τρομακτικά απόκοσμα όντα, στοιχείο του Halloween που μοιάζει με τις δικές μας απόκριες, όπου ντυνόμαστε με κάθε είδους στολές και μάσκες, συμπεριλαμβανομένων και των πιο τρομακτικών.

Κατά την κέλτικη μυθολογία, την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, τα φαντάσματα των νεκρών επιστρέφουν και περπατούν στον κόσμο των ζωντανών. Τα πνεύματα αυτά λέγεται ότι βοηθούσαν τους Δρυίδες των φυλών να ερμηνεύσουν το μέλλον και να κάνουν πιο έγκυρες προφητείες για όσα μέλλουν να έρθουν.

Στους εορτασμούς του Samhain, οι άνθρωποι συνήθιζαν να «φορούν» κεφάλια και δέρματα ζώων όσο οι Δρυίδες άναβαν μεγάλες ιερές φωτιές, στις οποίες οι κάτοικοι έκαιγαν μέρος της σοδειάς τους ως προσφορά στους θεούς. Παράλληλα έκαναν και θυσίες ζώων.

Halloween ή αλλιώς… Παραμονή των Αγίων Πάντων

Μέχρι τον 9ο αιώνα ο Χριστιανισμός είχε εξαπλωθεί στα κελτικά εδάφη. Η «Ημέρα των Αγίων Πάντων» κατά την καθολική εκκλησία γιορταζόταν την 1η Νοεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η ακριβώς προηγουμένη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, η παραδοσιακή δηλαδή νύχτα του Samhain, ξεκίνησε να ονομάζεται Παραμονή των Αγίων Πάντων, που μεταφράζεται σε «All-Hallows Eve». Έκτοτε το όνομα Halloween έχει περάσει στην ιστορία.

Trick or treat?

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Halloween γιορτάζονταν με φωτιές και μεταμφιέσεις παρόμοιες με εκείνες των Κελτών. Αργότερα επικράτησε ένα έθιμο, κατά το οποίο οι φτωχότερες οικογένειες επισκέπτονταν τα σπίτια των πλουσιότερων και λάμβαναν γλυκά με αντάλλαγμα την υπόσχεση να προσευχηθούν για τις ψυχές των νεκρών συγγενών των ιδιοκτητών του σπιτιού.

Το έθιμο αυτό ονομάστηκε «souling» και με την πάροδο του χρόνου υιοθετήθηκε κυρίως από τα παιδιά. Ομοίως τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Σκωτία, οι νεότεροι έπαιρναν μέρος στο «guising», που κατά την παράδοση μεταμφιεζόντουσαν και δέχονταν προσφορές από διάφορα νοικοκυριά.

Αντί όμως, για την υπόσχεση της προσευχής, οι νέοι απήγγειλαν ένα ποίημα, τραγουδούσαν ένα τραγούδι, έλεγαν ένα αστείο ή έκαναν κάποιο κόλπο (trick) πριν πάρουν το κέρασμά τους (treat), το οποίο μπορεί να ήταν από φρούτα ή ξηρούς καρπούς μέχρι και νομίσματα.

Μετά τις μεγάλες προσφυγικές ροές στις αρχές του 20ου αιώνα, από την Σκωτία και την Ιρλανδία στις ΗΠΑ, οι εθιμοτυπικές αυτές παραδόσεις έκαναν την εμφάνισή τους αποτελώντας σήμερα κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας, με την μορφή του διάσημου «trick or treat».

Ο θρύλος της κολοκύθας

Εκτός από μακρά ιστορία το Halloween έχει και πλούσια μυθολογία. Ο πιο γνωστός θρύλος που συνδέεται με τους εορτασμούς του μέχρι και σήμερα είναι αυτός του περιβόητου Jack-o’-lantern, ενός ιρλανδέζικου παλικαριού που ξεγέλασε τον Διάβολο, όχι μόνο μία αλλά δύο φορές.

Την πρώτη φορά ο “Stingy Jack” (Stingy=τσιγκούνης) προκάλεσε τον Διάβολο να πιει ένα ποτό μαζί του αλλά δεν ήθελε να πληρώσει. Έτσι έπεισε τον Διάβολο να μετατραπεί σε νόμισμα για να πληρώσουν τα ποτά τους. Τελικά όμως, εκείνος προτίμησε να βάλει το νόμισμα στην τσέπη του δίπλα σε έναν ασημένιο σταυρό, εμποδίζοντας τον Διάβολο να επιστρέψει.

Ο Jack-o’-lantern απελευθέρωσε τελικά τον Διάβολο, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα τον ενοχλούσε για έναν χρόνο και ότι εάν ο Τζακ πέθαινε δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του. Ο ένας χρόνος πέρασε και την επόμενη χρονιά, ο Τζακ κάπως κατάφερε να πείσει τον Διάβολο να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο.

Ο Τζακ τότε βρήκε την ευκαιρία και χάραξε ένα σταυρό στο φλοιό του δέντρου, έτσι ώστε ο Διάβολος να μην μπορεί να κατέβει μέχρι να του υποσχεθεί ότι δεν θα τον ενοχλήσει για μια δεκαετία.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και τα πράγματα έγιναν περίπλοκα. Ο Θεός δεν ήθελε τον Τζακ εξαιτίας των δολοπλοκιών του ενώ ο Διάβολος δεν μπορούσε να διεκδικήσει την ψυχή του. Έτσι ο πανούργος Τζακ έμεινε να περιπλανιέται στην γη, μέσα στην αιώνια νύχτα με αναμμένο μόνο ένα κάρβουνο να φωτίζει τον δρόμο του. Τοποθέτησε λοιπόν, το κάρβουνό του μέσα σε ένα σκαλιστό γογγύλι, φτιάχνοντας ένα φαναράκι.

Αρχικά για το έθιμο ήταν αφιερωμένο στον Τζακ, οι άνθρωποι έφτιαχναν φαναράκια από γογγύλια και άλλα λαχανικά. Ωστόσο, οι κολοκύθες ήταν πιο διαδεδομένες στις ΗΠΑ και έτσι επικράτησαν μέχρι και σήμερα.

Θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να γιορτάσετε το Halloween, σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε στολέςμάσκες, αποκριάτικο μακιγιάζ, αποκριάτικες περούκες και αποκριάτικα αξεσουάρ ενώ θα τα παραλάβετε εύκολα στην πόρτα σας, στην ώρα τους χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας, όπου κι αν βρίσκεστε.

Και μην ξεχνάτε ότι τώρα που η Black Friday πλησιάζει, είναι η ιδανική περίοδος για να ετοιμάσετε την λίστα σας με όλα όσα χρειάζεστε για να τα αποκτήσετε σε προνομιακές τιμές.

Only in

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν χωρίς χάρτες και... μεζούρα

Χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, που ενδέχεται να καθορίσει καταλυτικά τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024