Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει την καινοτομία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει την καινοτομία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης κινητοποιούνται για να θέσουν την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία των πολιτών μέσω ενισχυμένων δημόσιων υπηρεσιών.

Εκπρόσωποι των περιφερειών της ΕΕ και των δήμων συγκεντρώθηκαν στο Τάμπερε για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δημόσιου τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και συγκεκριμένα η επιτροπή «Οικονομικής πολιτικής» συναντήθηκε με κορυφαίους εκπροσώπους της Φινλανδίας στις 24 και 25 Οκτωβρίου στο Τάμπερε για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης για καινοτόμες λύσεις στον δημόσιο τομέα.

Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην έγκριση AI σε ολόκληρη την ΕΕ, λειτουργώντας ως καταλύτες για την καινοτομία μέσω της προώθησης της υπεύθυνης ανάπτυξης της ΤΝ σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η υγεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Η συνεδρίαση και η διάσκεψη της επιτροπής ECON περιλάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να προωθήσει την καινοτομία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα μέλη της επιτροπής ECON τόνισαν την επείγουσα ανάγκη οι τοπικές αρχές να υιοθετήσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών τους.

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών μέσω της αυτοματοποίησης, της αισιοδοξίας και της ενισχυμένης αλληλεπίδρασης με τους πολίτες επισημάνθηκαν από τα μέλη της ΕτΠ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης,παράλληλα με την ανάγκη πρόληψης ενός «κενού τεχνητής νοημοσύνης» μεταξύ των διοικήσεων που μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τιςτεχνολογίες και εκείνων που δεν μπορούν. Το συνέδριο περιλάμβανε παρουσιάσεις που τονίζουν αυτά τα σημεία, παρουσιάζοντας επιτυχημένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε πόλεις όπως το Τάμπερε, το Μόναχο, η Σόφια και ο Οργανισμός Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού στην περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας.

Σχέδιο γνωμοδότησης

Κατά τη συνεδρίαση στο Τάμπερε, τα μέλη της επιτροπήςECON ενέκριναν το σχέδιο γνωμοδότησης με θέμα« Προκλήσεις και ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα: Καθορισμός του ρόλου των περιφερειακών και τοπικών αρχών»,με την οποία διατυπώνεται μια σειρά συστάσεων σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της υιοθέτησης λύσεων τεχνητής νοημοσύνης από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Τα μέλη τονίζουν ότι η ΤΝ μπορεί να προωθήσει πραγματικές ευκαιρίες προόδου και ευημερίας μόνο εάν χρησιμοποιηθεί με διαφανή, ανιχνεύσιμο και ουδέτερο τρόπο. Η τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία που ενισχύει τις ανθρώπινες λειτουργίες, διευκρινίζει ότι η ΤΝ αναπαράγει και επιταχύνει τις ανθρώπινες διαδικασίες χωρίς να αντικαθιστά την ανθρώπινη δημιουργικότητα ή δραστηριότητες.

Η γνωμοδότηση υπογραμμίζει επίσης ότι ένα νομοθετικό πλαίσιο από μόνο του δεν θα αρκεί χωρίς σημαντικά προγράμματα για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των πολιτών. Τα μέλη της επιτροπής ECON ενθάρρυναν τις επενδύσεις για την κατάρτιση του προσωπικού, τη διά βίου αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την πρόσληψη και τη διατήρηση εμπειρογνωμόνων και τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων ΤΝ που επωφελούνται από τη συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένης επίσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε τα συστήματα ΤΝ να καταστούν προσβάσιμα σε όσους έχουν ανάγκη.

Only in

Προβληματική εφαρμογή του νόμου για το lobbying στην Ελλάδα: Διαφάνεια στα… χαρτιά

Τα ερωτήματα που γεννά η νέα έρευνα για το lobbying στην Ελλάδα από τον ίδιο τον φορέα που συμμετείχε στη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των εκπροσώπων συμφερόντων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024