Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Φαραντούρης: Συνέδριο και εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν – Επιβάλλεται να γίνει ντιμπέιτ

Φαραντούρης: Συνέδριο και εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν – Επιβάλλεται να γίνει ντιμπέιτ

Ο Νικόλας Φαραντούρης τόνισε ότι έχει καταθέσει την υποψηφιότητά του με αίσθημα ευθύνης, κοιτώντας το παρόν, το παρελθόν του κόμματος, αλλά κυρίως το μέλλον

Το δικό μου όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην περισσεύει κανείς, υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικόλας Φαραντούρης.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με το αν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης – με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, υπογράμμισε πως «δεν έχω υπόψη μου κάποια απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Έτσι κι αλλιώς εγώ δεν συμμετέχω ούτε στην επιτροπή αυτή, ούτε στην Πολιτική Γραμματεία, ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Συμμετέχω ως ευρωβουλευτής».

Συνέχισε λέγοντας ότι προσπάθησε «πριν από δύο μήνες, να αποτρέψω όλο αυτό το σπιράλ φθοράς και εσωστρέφειας, τι θα κάνει ο ένας και τι θα κάνει άλλος σε όλα αυτά που συζητάμε τώρα και που νομίζω ότι δεν ενδιαφέρουν και πολύ την κοινή γνώμη. Ενδιαφέρουν τα προβλήματα, τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσει και η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια μεσοσταθμικά και το ενεργειακό κόστος και η φτωχοποίηση του Έλληνα και των περιφερειών. Αλλά εν πάση περιπτώσει, για να επανέλθω στο ερώτημά σας, πριν από δύο μήνες έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου στην περίφημη Κεντρική Επιτροπή της πρότασης μομφής. Μπορούσαν όλα να αποφευχθούν. Είχα προτείνει να πάμε συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές. Είχα ζητήσει από την ηγεσία να κάνει την υπέρβαση και με γενναιότητα να σπεύσει στις κάλπες. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι έχει καταθέσει την υποψηφιότητά του με αίσθημα ευθύνης, κοιτώντας το παρόν, το παρελθόν του κόμματος, αλλά κυρίως το μέλλον.

«Η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης έναν και μόνο διευκολύνει»

«Με ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της εξωστρέφειας, της πολιτικής συζήτησης, του κύρους, της σοβαρότητας και κυρίως της απάντησης στα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας. Γιατί, είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε μία κυβέρνηση που συνεχώς διολισθαίνει στους θεσμούς, που μας αφήνει απροστάτευτους στις εξωτερικές μας σχέσεις, που δεν μπορεί να μας προστατεύσει από τα στοιχειώδη σε μια υποτίθεται ελεγχόμενη οικονομία της αγοράς; Γιατί δεν μπορεί να μας προστατεύσει; Γιατί πρέπει να είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη φτωχοποίηση και τα περισσότερα παιδιά σε όλη την Ευρώπη; Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ηγηθεί των προοδευτικών δημοκρατικών. Και ένα είναι σίγουρο: Ότι η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης έναν και μόνο διευκολύνει, τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χρειάζεται μια εκ βάθρων αναστήλωση, ο ευρωβουλευτής είπε πως χρειάζεται ανασυγκρότηση. Για αυτό δημοσιοποίησα 10 άξονες την προηγούμενη εβδομάδα στις κυριακάτικες εφημερίδες για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Θέλω ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα που λειτουργεί με τα μέλη του, δηλαδή τις οργανώσεις του, τα όργανά του και την ηγεσία του, αμφίπλευρα και ισορροπημένα. Χωρίς ευνουχισμό των οργάνων. Χωρίς παραγκωνισμό των μελών, δεν περισσεύει κανένας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «με ενεργοποίηση των μελών, με πνευματική δραστηριότητα των μελών και με τον πρόεδρο να υπηρετεί το κόμμα και όχι το κόμμα τον πρόεδρο. Γι’ αυτό και εισηγούμαι και δύο θέσεις αντιπροέδρων. Έναν αντιπρόεδρο για τη περιφερειακή συγκρότηση της Περιφερειακής μας οργάνωσης που έχουμε ανάγκη να δώσουμε έμφαση στην περιφερειακή συγκρότηση του κόμματός μας και έναν αντιπρόεδρο για το πολιτικό μας σχεδιασμό, για το πολιτικό μας πρόγραμμα. Και βεβαίως ο πρόεδρος, ο οποίος δίνει τον τόνο της ενότητας, της εξωστρέφειας, του κύρους, της διεθνούς παρουσίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι το κόμμα που οραματίζομαι και συμφωνώ μαζί σας ότι χρειάζεται ανασυγκρότηση εδώ και τώρα. Και αργήσαμε».

«Ρόλος για κάθε ενεργό πολίτη πρέπει να υπάρχει σε κάθε κόμμα»

Σχετικά τώρα, με τον αν ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να έρθει να μιλήσει στο συνέδριο, ο Νικόλας Φαραντούρης υπογράμμισε πως «δεν το ξέρω αυτό. Είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος. Ρόλος για κάθε ενεργό πολίτη πρέπει να υπάρχει σε κάθε κόμμα. Πολύ δε περισσότερο για τον ιστορικό του ηγέτη. Και νομίζω ότι ο ίδιος δεν έχει απεμπολήσει κανέναν πολιτικό ρόλο. Δεν σημαίνει όμως, αυτό ότι ορέγεται επάνοδό του. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τον κ. Τσίπρα. Τον τιμώ. Υπήρξα σύμβουλός του».

Πρόσθεσε πως «ο ίδιος επιλέγει πότε θα μιλήσει και πότε θα δράσει, αλλά νομίζω ότι δεν περισσεύει και κανείς. Το δικό μου όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην περισσεύει κανείς. Και το δικό μου όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αγκαλιά για όλα τα μέλη, για όλους τους ανθρώπους που κάποια στιγμή πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα ή θα ήθελαν να ξανά ενταχθούν, να πιστέψουν, να συστρατευθούν, να συσπειρωθούν. Και υπάρχουν αυτοί οι μικροεγωισμοί που λέτε και εσείς και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας που τους αποτρέπουν και τους κάνουν να αποστασιοποιούνται. Γι’ αυτό προτείνω τις θέσεις αντιπροέδρων στο κόμμα. Γι’ αυτό προτείνω περιφερειακή οργάνωση. Διότι θέλω τη διασπορά και την αποκέντρωση ακόμα και στην κορυφή της εξουσίας, γιατί δεν θέλω ένα κόμμα υπηρέτη του Προέδρου. Θέλω ακόμα συμπεριληπτικό και κυρίως αξιόπιστο κόμμα».

«Και συνέδριο θα γίνει και εκλογές θα γίνουν»

Αναφορικά με τον αν πρέπει να πραγματοποιηθεί το συνέδριο ο Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε βέβαιος ότι θα γίνει.

«Γιατί να μη γίνει; Και συνέδριο θα γίνει και εκλογές θα γίνουν και αλίμονο αν δεν γίνει. Μάλιστα εγώ εισηγούμαι και ένα καταστατικό συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές, όπου θα συζητηθούν θέματα αναθεώρησης στη βάση των δέκα αξόνων που πρότεινα. Αν έχει κάποιος μια καλύτερη πρόταση την ακούω και θέλω να τη συζητήσω. Εγώ πρότεινα δέκα άξονες και τους θέτω σε δημόσια συζήτηση και προσκαλώ τους πάντες και τους συνυποψηφίους μου, τους αγαπημένους να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να πουν την άποψή τους».

«Επιβάλλεται να έχουμε ντιμπέιτ»

Για ενδεχόμενο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε πως «επιβάλλεται να έχουμε. Το έχω ζητήσει από την πρώτη μέρα κατάθεσης της υποψηφιότητάς μου. Και ντιμπέιτ θα έχουμε και πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση μέσα σε συντροφικό κλίμα».

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα διάσπασης του κόμματος, είπε πως «το βλέπω επικίνδυνο. Ως μία, αν θέλετε απευκταία κατάληξη ενός σπιράλ εσωστρέφειας. Δεν το θεωρώ όμως, δεδομένο. Αν το προεξοφλούσα, δεν θα κατέβαινα υποψήφιος για την προεδρία ενός κόμματος που θα διαλυθεί μετά από λίγο. Που θα διασπαστεί, που θα συρρικνωθεί και θα εξαφανιστεί. Δεν έχω κανένα προσωπικό ή πολιτικό κίνητρο να είμαι υποψήφιος σ’ ένα κόμμα που θα ήμουν σίγουρος ότι θα διασπαστεί».

Only in

Quo vadis το πολιτικό σύστημα; – Κρίση αντιπροσώπευσης, αποχή, κατακερματισμός και ορατοί κίνδυνοι

Υπάρχει κρίση στο πολιτικό σύστημα; Θα μετεξελιχθεί σε κρίση διακυβέρνησης; Τρεις πολιτικοί επιστήμονες, ο Ηλίας Τσαουσάκης, ο Λευτέρης Κουσούλης και ο Παναγιώτης Κουστένης αναλύουν στο in τις πολιτικές εξελίξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024