Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το κόστος των αμερικανικών κολεγίων «σπρώχνει» τους φοιτητές στην Ευρώπη

Το κόστος των αμερικανικών κολεγίων «σπρώχνει» τους φοιτητές στην Ευρώπη

Αρκετοί φοιτητές επιλέγουν να μετακομίσουν στην Ευρώπη και να δοκιμάσουν τα δωρεάν πανεπιστήμια καθώς ανησυχούν για το κόστος των κολεγίων στις ΗΠΑ

Μεγάλο ποσοστό των νέων μόλις έρχεται η στιγμή να πάρει απόφαση να σπουδάσει στις ΗΠΑ, σκέφτεται το υψηλό κόστος και το φοιτητικό χρέος που θα πρέπει να ξεπληρώνει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η Liza Jean Miezejeski είναι μια από αυτούς τους νέους.

«Κάθε φορά που κοίταζα, υπήρχαν κολέγια που έμοιαζαν ενδιαφέροντα, αλλά κανένα για το οποίο άξιζε να πληρώσω τέτοιο χρέος», είπε στο Business Insider.

Εκείνοι την περίοδο αρκετοί φοιτητές είχαν επιλέξει να μετακομίσουν στην Ευρώπη και να δοκιμάσουν τα δωρεάν πανεπιστήμια. Της φάνηκε σαν όνειρο: μια ευκαιρία να ζήσει στο εξωτερικό και να έχει στα χέρια της ένα πτυχίο.

Η Miezejeski άρχισε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο. Κατέληξε σε ένα πανεπιστήμιο στην Πράγα και στη συνέχεια μετακόμισε στις Βρυξέλλες για μεταπτυχιακό. Αποφοίτησε και από τα δύο σχολεία χωρίς να επιβαρυνθεί με κάποιο χρέος.

Όπως αυτή, έτσι και οι περισσότεροι Αμερικανοί φοιτητές αναζητούν σχολές στο εξωτερικό για να ολοκληρώσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους.

Όλο και περισσότεροι φοιτητές αναζητούν διέξοδο

Ενώ τα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό – τα οποία επιτρέπουν στους φοιτητές να περάσουν ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο στο εξωτερικό – δεν είναι κάτι καινούργιο, η ολοκλήρωση ενός πλήρους πτυχίου εκτός των ΗΠΑ έχει αποκτήσει δημοτικότητα.

Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανταλλαγής με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε στο BI ότι ο αριθμός των φοιτητών με έδρα τις ΗΠΑ που πήγαν στο κολέγιο στο εξωτερικό έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

« Τα περισσότερα κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ αναμένουν αυξημένη ή σταθερή συμμετοχή φοιτητών σε σπουδές στο εξωτερικό το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2024/25», είπε ο εκπρόσωπος. Είπαν ότι αυτό περιλαμβάνει φοιτητές σε προγράμματα μη ανταλλαγής και όσους παρακολουθούν πτυχία στο εξωτερικό.

Το κόστος των κολεγίων στα ύψη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Στατιστικών , οι μαθητές στις ΗΠΑ ξόδεψαν κατά μέσο όρο 28.297 $ ετησίως – ή περίπου 113.188 $ για ένα τετραετές πρόγραμμα – σε δίδακτρα και απαιτούμενα δίδακτρα σε δημόσια σχολεία εκτός πολιτείας το ακαδημαϊκό έτος του 2022 έως το 2023.

Αυτά τα τέλη έχουν αυξηθεί με τα χρόνια. Η US News & World Report διαπίστωσε ότι μεταξύ των 436 κολεγίων στην ετήσια κατάταξή της, τα δίδακτρα εκτός πολιτείας στα δημόσια πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί κατά περίπου 32% σε διάστημα δύο δεκαετιών μετά τις προσαρμογές για τον πληθωρισμό. Η ίδια έκθεση έδειξε ότι τα ενδοκρατικά δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί κατά 45%.

Και τα ιδιωτικά κολέγια στις ΗΠΑ μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από το διπλάσιο. Τα δίδακτρα φέτος στο Πανεπιστήμιο Pepperdine στο Μαλιμπού, το οποίο κατατάσσεται ως ένα από τα πιο ακριβά σχολεία της χώρας, είναι 65.990 δολάρια.

Πολλοί έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην Ευρώπη

Το κολέγιο στην Ευρώπη έχει γίνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση.

Αρχικά, τα δίδακτρα είναι πιο χαμηλά. Η μέση τιμή για τα δίδακτρα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα πτυχίου εκτιμώνται έως 7.390 $ ετησίως για διεθνείς φοιτητές. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η δημόσια εκπαίδευση στο κολέγιο είναι δωρεά , ακόμη και για διεθνείς φοιτητές.

Επίσης, πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά πτυχία χρειάζονται συχνά τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν, επομένως είναι επίσης ένα έτος λιγότερο για τα δίδακτρα κολεγίου για να πληρωθούν.

Οι Αμερικανοί φοιτητές συχνά στρέφονται σε αγγλόφωνους προορισμούς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία για την εκπαίδευσή τους στο εξωτερικό. Ωστόσο, σύμβουλοι κολεγίων είπαν ότι άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Ιαπωνία, που προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα κερδίζουν επίσης δημοτικότητα.

Must in

Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)

Ο Μουτίνιο άφησε χωρίς λόγο από το 33′ με δέκα παίκτες την Καλλιθέα και ο Γερεφέγεφ «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό στο 82′ για ακόμη μία νίκη με το αγαπημένο του 1-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο