Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Καναδάς πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε περικοπές της μετανάστευσης και την οικονομία του

Ο Καναδάς πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε περικοπές της μετανάστευσης και την οικονομία του

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την μειώση της νόμιμης μετανάστευσης για να μειώσει την πίεση στη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι βιομήχανοι φοβούνται την ύφεση.

Ο Καναδάς βλέπει μια κόντρα μεταξύ ακροδεξιών και επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, με τους τελευταίους να ανησυχούν ότι οι μικρότεροι αριθμοί μετανάστευσης θα πλήξουν περαιτέρω τους τομείς με υπάρχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η κοινή γνώμη στον Καναδά έχει απογοητευτεί από τη μετανάστευση, επηρεαζόμενη από τις ΗΠΑ.

Οι περικοπές της μετανάστευσης στον Καναδά, που αποσκοπούν στην ανακούφιση της επιβαρυμένης στέγασης και των κοινωνικών υπηρεσιών, θα μπορούσαν να πλήξουν την εργατική δύναμη της χώρας, δήλωσαν ορισμένοι βιομηχανικοί όμιλοι την Πέμπτη.

Ενώ ο Καναδάς υπερηφανεύεται για καιρό ότι είναι ένας τόπος που καλωσορίζει νέους μετανάστες, η κοινή γνώμη στη χώρα έχει πρόσφατα απογοητευτεί από τη μετανάστευση, η οποία κατηγορείται για τη μείωση της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης, όπως αναφέρει το Reuters.

Για να δει ο Καναδάς επενδύσεις χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό

Ο Καναδάς πρόκειται να φέρει 395.000 νέους μόνιμους κατοίκους το 2025, 380.000 το 2026 και 365.000 το 2027, από 485.000 το 2024, στην πρώτη πολυετή μείωση από τότε που η Οτάβα άρχισε να καθορίζει πολυετή επίπεδα μετανάστευσης το 2018. Ο Καναδάς είχε προγραμματίσει να φέρει 500.000 το επόμενο έτος και τον ίδιο αριθμό το 2027.

Η Νταϊάνα Παλμερίν-Βελάσκο, ανώτερη διευθύντρια του Μέλλοντος της Εργασίας στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Καναδά, εξέφρασε την ανησυχία της για τις αλλαγές. «Νομίζω ότι καταφέραμε να αποφύγουμε επίσημα την ύφεση λόγω της μετανάστευσης», δήλωσε η ίδια.

«Υπάρχει ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα σχετικά με το μήνυμα που στέλνουμε. Ξέρετε, αν θέλουμε περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να έχουμε τους ανθρώπους» είπε η Παλμερίν-Βελάσκο.

Μέσω της μη ανανέωσης αδειών παραμονής, ο Καναδάς φιλοδοξεί να φύγουν 1 εκατομμύριο μετανάστες, φοιτητές ή άτομα με προσωρινή άδεια παραμονής.

Ο Καναδάς επιζητεί μια πρώτη μείωση μέσω της μη ανανέωσης προσωρινών αδειών παραμονής

Ο Καναδάς μειώνει επίσης τον αριθμό των προσωρινά διαμένοντων κατά εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι των οποίων οι βίζες θα λήξουν τα επόμενα χρόνια θα φύγουν με δική τους πρωτοβουλία. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων «γυρίζουν τα κεφάλια τους» από την αλλαγή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Καναδική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων.

«Η CFIB δέχεται ήδη πανικόβλητες κλήσεις από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και πολλοί που είναι συντετριμμένοι που θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τους αλλοδαπούς εργαζομένους τους που βρίσκονται ήδη στον Καναδά και των οποίων η βίζα σύντομα θα λήξει».

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό επιβεβαίωσε τις περικοπές νωρίτερα μέσα στην ημέρα, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είχε προχωρήσει πολύ μακριά στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις μεταπανδημικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

«Ο Καναδάς υπερβολικά πολλούς μετανάστες» λένε οι ντόπιοι – Θα το πληρώσουν όπως οι Βρετανοί;

«Ενεργούμε σήμερα επειδή στις ταραχώδεις στιγμές που βγήκαμε από την πανδημία, μεταξύ της αντιμετώπισης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό και της διατήρησης της αύξησης του πληθυσμού, δεν πετύχαμε την κατάλληλη ισορροπία», δήλωσε ο Τρουντό στους δημοσιογράφους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Καναδών πιστεύει ότι ο Καναδάς φέρνει πάρα πολλούς μετανάστες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο του 2025, έχει επιδιώξει να περιορίσει τη μετανάστευση, για να προσεγγίσει τα ακροδεξιά ακροατήρια που μοιάζει να χάνει.

Τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του πληθυσμού κατά 0,2% τόσο το 2025 όσο και το 2026, προτού επιστρέψει σε αύξηση το 2027, δήλωσε η κυβέρνηση.

Κοινωνικές και επιχειρηματικές ομάδες ζητούν να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην εμφανιστεί κενό στις κρίσιμες ειδικότητες ανά περιφέρεια.

Οι βιομήχανοι ζητούν διαφοροποιήσεις ανά περιφέρεια σε σχέση με τις ανάγκες κάθε περιοχής

Ο Καμ Νταλ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Χοιρινού της Μανιτόμπα, δήλωσε ότι ελπίζει ότι υπάρχει περιθώριο για περιφερειακές διαφοροποιήσεις. «Αυτό που είναι καλή πολιτική για το Βανκούβερ και το Τορόντο δεν θα είναι καλή πολιτική για την Νότρ Νταμ δε Λουρντ, το Μπράντον ή το Νιπάουα», είπε, αναφερόμενος σε τρεις κοινότητες της Μανιτόμπα.

Στις χοιροτροφικές φάρμες, στα φορτηγά, στις μονάδες σφαγής και επεξεργασίας, είπε ο Νταλ, «οι νέοι Καναδοί είναι απολύτως απαραίτητοι». Οι περικοπές στη μετανάστευση αναμένεται να μειώσουν το κενό προσφοράς κατοικιών στον Καναδά κατά περίπου 670.000 μονάδες μέχρι το τέλος του 2027, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σε σημείωμά τους την Πέμπτη, οι αναλυτές της τράπεζας BMO ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή «θα αποφορτίσει την οικονομία και τις υποδομές από το άγχος που έχει γίνει σχεδόν εξουθενωτικό τα τελευταία χρόνια». Οι περικοπές στους μόνιμους κατοίκους έχουν νόημα, δήλωσε ο Μάικ Μοφάτ , ανώτερος διευθυντής του Smart Prosperity Institute, ενός ερευνητικού δικτύου που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στην αγορά εργασίας, πιθανότατα στη σφαίρα των θέσεων εργασίας εισαγωγικού επιπέδου, είπε. Αλλά υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η μείωση της μετανάστευσης να πλήξει βασικές θέσεις εργασίας όπως η υγειονομική περίθαλψη. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές διαδρομές, ιδίως στον τομέα της υγείας, διότι διαφορετικά θα μπορούσαμε να δούμε ελλείψεις εκεί», δήλωσε ο Μοφάτ.

Only in

Πώς οι εταιρείες επιλέγουν πλευρές και στρατούς και αλλάζουν το πρόσωπο του πολέμου

Πλέον οι γεωστρατηγικοί άξονες χαράσσονται από τις μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ένοπλες ομάδες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024