Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια -o μεγαλύτερους από τους συνολικά οκτώ στη Λωρίδα της Γάζας- έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στον μαρτυρικό παλαιστινιακό θύλακα, προ έτους.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία, μαζί με άλλες κοντινές περιοχές.

Σχεδόν κάθε ημέρα υπάρχουν πλέον αναφορές για νέο λουτρό αίματος αμάχων από τον ανελέητο βομβαρδισμό και τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών.

Κατά το Τελ Αβίβ, στόχος είναι μέλη της Χαμάς και η αποτροπή ανασύνταξης των ενεργών πυρήνων της παλαιστινιακής οργάνωσης στη βόρεια Γάζα.

Όμως οι επιθέσεις γίνονται χωρίς διάκριση, πλήττοντας σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υποδομές, καταφύγια του ΟΗΕ και κέντρα της υπηρεσίας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA.

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο ή καθόλου.

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια είναι πραγματική τραγωδία», λέει στον ιστότοπο Al Monitor ένας κάτοικος, που είδε την οικογένειά του να ξεκληρίζεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι. Αν δεν πεθάνουν από βομβαρδισμούς, σύντομα θα πεθάνουν από δίψα και πείνα, καθώς η πολιορκία γίνεται όλο και πιο σφιχτή».

Όπως συνέβη και κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός εκδίδει τώρα συνεχείς εντολές εκκένωσης.

Κάνει λόγο για «τρομοκράτες ενσωματωμένους σε περιοχές αμάχων», κατηγορώντας τη Χαμάς ότι εμποδίζει τους κατοίκους να φύγουν από τη Τζαμπάλια.

Ωστόσο ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές εντός και εκτός του Ισραήλ ότι το Τελ Αβίβ δείχνει να έχει θέσει σε εφαρμογή το λεγόμενο «Σχέδιο του Στρατηγού» για μαζικό βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποκοπή της περιοχής από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα, κατοχή και εκ νέου εποικισμό.

Σχέδιο βίαιου εκτοπισμού και εθνοκάθαρσης

Επισήμως, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει το σχέδιο που παρουσίασε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ακόμη και δημόσια, με βίντεο, ο απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γκιόρα Εϊλάντ.

Όμως φαίνεται να αποτελεί το εγχειρίδιο στην πολιορκία της Τζαμπάλια.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο προσφυγικός καταυλισμός αποτελεί προοίμιο των όσων θα ακολουθήσουν σε όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πάνω από τον διάδρομο Νετζερίμ, που κόβει τον παλαιστινιακό θύλακα στη μέση.

Πηγή του αμερικανικού δικτύου CNN, με γνώση των σχεδιασμών του Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει υιοθετήσει μια τροποποιημένη εκδοχή του αποτρόπαιου σχεδίου, που φέρει χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης.

Κεντρική ιδέα του είναι η χρήση της πείνας ως όπλου και η ερήμωση της υπό κατοχή βόρειας Γάζας, με αποδεκατισμό και βίαιο εκτοπισμό όλων των κατοίκων που έχουν παραμείνει εκεί, προς τον επίσης μη ασφαλή νότο.

Συνολικά, οι Παλαιστίνιοι που δεν έχουν εγκαταλείψει τον βορρά υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Στην πρώτη φάση του φερόμενου σχεδιασμού, ο ισραηλινός στρατός διατάσει την εκκένωση όλης της βόρειας Γάζας μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -στα αρχικά σχέδια αναφέρεται προθεσμία μόλις μια εβδομάδα.

Με την λήξη της διορίας, ο βορράς της Λωρίδας της Γάζας κηρύσσεται κλειστή στρατιωτική ζώνη και η επιχείρηση περνά στη δεύτερη φάση, με πλήρη πολιορκία και αποκλεισμό κάθε προμήθειας σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Η άρση του, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, θα γίνει μόνο εφόσον η Χαμάς και οι λοιπές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταθέσουν τα όπλα, παραδοθούν και απελευθερώσουν τους ομήρους.

Στο μεσοδιάστημα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα λειτουργούν με εντολή να πυροβολούν ό,τι κινείται.

Στο φόντο βρίσκεται πλέον η εξόντωση του νέου ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, με τις γνώμες πάντως να διίστανται ως προς τις επιπτώσεις της στο θέμα των ομήρων και στην εξέλιξη του αιματηρού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οικογένεια Παλαιστινίων κοιτάζει τον φωτογραφικό φακό μέσα από μια τεράστια τρύπα στο κατεστραμμένο σπίτι τους στην Τζαμπάλια (REUTERS/Mahmoud Issa)

Λωρίδα της Γάζας, μια κόλαση επί γης

Εν μέσω ανηλεούς σφυροκοπήματος και εξοντωτικής πολιορκίας της Τζαμπάλια, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων για νοσοκομεία.

Ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι πέρασαν περίπου 30 φορτηγά με αλεύρι και τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, μέσω του μεθοριακού περάσματος Ερέζ- το μοναδικό στο βόρειο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο ημέρες αργότερα μαρτυρίες από το εσωτερικό της Τζαμπάλια ανέφεραν ότι δεν είναι φτάσει ούτε ψίχουλο.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Κυβερνητικό Γραφείο ΜΜΕ της Γάζας κατήγγειλε το Ισραήλ για ψέματα και προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε μέχρι και το μοναδικό εν λειτουργία αρτοποιείο στον βορρά.

Αυτά, ενώ οι ΗΠΑ έδιναν τελεσίγραφο ενός ολόκληρου μήνα στο Ισραήλ για βελτίωση της σπειροειδούς ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, απειλώντας με αναστολή μέρους της στρατιωτικής βοήθειας.

Όχι τυχαία, πάντως, η διορία λήγει μετά τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου…

Μέχρι τότε, για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους μπορεί να είναι πολύ αργά.

«Τα τρόφιμα στο σπίτι τελειώνουν, το νερό επίσης. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν σταματούν, ειδικά τη νύχτα. Ζούμε από τις κονσέρβες που έχουμε από την UNRWA», λέει ο 40χρονος Μοχάμεντ Άσαντ, κάτοικος της Τζαμπάλια.

«Προτιμώ να τρώω εδώ φύλα δέντρων, παρά να φύγω», λέει στο Al Monitor, έχοντας ως γνώμονα τον εφιάλτη που ζουν συγγενείς του, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στις αρχές του πολέμου και ζουν έκτοτε εκτοπισμένοι στο νότο, υπό καθεστώς ανασφάλειας και σε άθλιες συνθήκες, σε σκηνές.

«Ο νότος δεν είναι καλύτερος από τον βορρά, οι άνθρωποι σκοτώνονται και εδώ και εκεί», παρατηρεί ο Άχμαντ αλ-Χαλίντι, επίσης κάτοικος της Τζαμπάλια.

«Η ζωή του εκτοπισμένου είναι κόλαση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πεθάνουμε εδώ»…