Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Χαμάς αρνήθηκε πρόταση για ασφαλή διέλευση με αντάλλαγμα τους ισραηλινούς ομήρους

Η Χαμάς αρνήθηκε πρόταση για ασφαλή διέλευση με αντάλλαγμα τους ισραηλινούς ομήρους

Πηγές αναφέρουν πως το Ισραήλ είχε κάνει πρόταση στους ηγέτες της Χαμάς για ασφαλή διέλευση σε άλλη χώρα υπό τον όρο ότι θα αφοπλίζονταν και θα απελευθέρωναν τους ομήρους.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Ισραήλ έκανε πρόταση στους ηγέτες της Χαμάς για ασφαλή διέλευση σε άλλη χώρα με την προϋπόθεση ότι θα αφοπλίζονταν και θα απελευθέρωναν τους ομήρους που κρατούν, πρόταση που οι ηγέτες αρνήθηκαν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, μετέφερε την προσφορά κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Χαμάς απέρριψε την πρόταση επικαλούμενη ως πηγή Άραβες μεσολαβητές.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο

Στο πλαίσιο των συναντήσεων στην Αίγυπτο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς φαίνεται πως είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, εφόσον το Ισραήλ δεσμευθεί να τηρήσει τους όρους της.

Οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ήταν η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, η επιστροφή των εκτοπισμένων, η ανταλλαγή των ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ένα παιδί κρατάει ένα μπαλόνι καθώς τα μέλη της οικογένειας και οι υποστηρικτές των ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 ζητούν την απελευθέρωσή τους και ανάβουν κεριά, στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ 25 Οκτωβρίου 2024.

Η επερχόμενη συνάντηση στο Κατάρ

Η αποκάλυψη έγινε ενώ έχει ανακοινωθεί πως ο Μπαρνέα θα μεταβεί την Κυριακή στο Κατάρ με σκοπό να συζητήσει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς.

Κεντρικός στόχος του Ισραήλ φαίνεται να παραμένει η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ θα μεταβεί στη Ντόχα «για συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ», δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωση.

«Οι πλευρές θα συζητήσουν διαφορετικές επιλογές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων», δήλωσε η ίδια πηγή.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η Χαμάς έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Only in

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν χωρίς χάρτες και... μεζούρα

Χαμηλές προσδοκίες από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, που ενδέχεται να καθορίσει καταλυτικά τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024