Το πρώτο Αθηναϊκό επιπλοποιείο που έφτιαχνε έπιπλα για τα ανάκτορα, πολυχώρος στο Μεταξουργείο
Το πρώτο Αθηναϊκό επιπλοποιείο που έφτιαχνε έπιπλα για τα ανάκτορα μεταμορφώνεται σε έναν ιδιαίτερο πολυχώρο.
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Το πρώτο Αθηναϊκό επιπλοποιείο χτίστηκε από τους πρώτους Γερμανούς έποικους επί Όθωνα γύρω στο 1860. Από τότε άλλαξε χρήσεις και μέχρι τις ημέρες μας λειτουργούσε κυρίως ως ταβερνείο και μπακάλικο.
Ένας ξεχωριστός χώρος, κοντά στα γραφεία της Finos Film, όπου επισκέπτονταν κατά καιρούς πολλοί καλλιτέχνες. Τα τελευταία 2 χρόνια ανακαινίστηκε, μετονομάστηκε σε LUX Athens και έχει στόχο να δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς για τους φίλους του ποιοτικού φαγητού, τη «ψαγμένης» μουσικής, της υψηλής αισθητικής, στην καρδιά της Αθήνας, στο Μεταξουργείο, για μια all day εμπειρία.
Ένα κτίριο με ιστορία γίνεται πολυχώρος για εναλλακτικές εμπειρίες ψυχαγωγίας και υψηλής γαστρονομίας
Στεγασμένο σε ιστορικό κτήριο του 1860, με διακόσμηση που παραπέμπει στην Μπελ Επόκ, και πίνακες από Έλληνες και ξένους δημιουργούς διάσπαρτους στον χώρο, το LUX Athens καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά.
Η δημιουργία του ατμοσφαιρικού αυτού πολυδιάστατου χώρου οφείλεται στην υπόσχεση που έδωσε –και κράτησε– ο σημερινός ιδιοκτήτης, Σπύρος Σμυρής, στην κόρη του, χορεύτρια κλασικού χορού και λάτρη της ταινίας «Burlesque», να δημιουργήσει έναν ανάλογο χώρο στην Ελλάδα.
Ο χώρος χτίστηκε από τους πρώτους Γερμανούς έποικους επί Όθωνα γύρω στο 1860
Ο Σπύρος Σμυρνής λέει συγκεκριμένα: «Ο χώρος στέγασε το πρώτο επιπλοποιείο των Αθηνών, που έφτιαχνε τα έπιπλα για τα ανάκτορα και τα πλούσια σπίτια της εποχής.
Από τότε άλλαξε χρήσεις και μέχρι τις ημέρες μας λειτουργούσε κυρίως ως ταβερνείο και μπακάλικο. Μάλιστα, επειδή στον από κάτω δρόμο ήταν τα γραφεία της Finos Film, στο μαγαζί έρχονταν πολλοί καλλιτέχνες.
Δίπλα από τη Finos Film
«Εδώ γράφτηκε ο σκελετός του σεναρίου για την ταινία “Της κακομοίρας”, με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Η ταινία εμπνεύστηκε από αυτά που γίνονταν στο μαγαζί! Πολλοί καλλιτέχνες έρχονταν ως πελάτες, ανάμεσά τους η Αλίκη Βουγιουκλάκη, το πρώτο σπίτι της οποίας ήταν εδώ κοντά.
Με την παρακμή της περιοχής το μαγαζί εγκαταλείφθηκε και σήμερα βρίσκεται στα χέρια μας, που αποφασίσαμε σε αυτή τη γειτονιά να κάνουμε κάτι αιρετικό!».
Βαπτίστηκε LUX από το λατινικό «φως»
Η επιλογή του ονόματος δεν έγινε τυχαία. «Θέλαμε ο χώρος μας να έχει καλλιτεχνικό και πνευματικό φως! Διότι το LUX Athens δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο… Είναι μουσική σκηνή, χώρος για μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Είναι ένας πολυχώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρωί και από εταιρείες για μίνι συνέδρια που συνδυάζονται με φαγητό, διότι διαθέτουμε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή» αναφέρει και προσθέτει:
«Επενδύουμε στην πολύ προσεγμένη μουσική, φιλοξενώντας στις live βραδιές μας πολύ ιδιαίτερα σχήματα. Από έντεχνο και ροκ μέχρι λυρικό τραγούδι και μουσικές γύρω από την άρπα.
Φιλοξενούμε σχήματα που μπορεί να μην είναι εμπορικά αλλά ανεβάζουν ψηλά τον πήχη της ποιότητας στη μουσική και μπορεί να είναι περισσότερο αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό από ό,τι στην Ελλάδα. Θέλουμε ανθρώπους που αγαπούν πολύ τη μουσική και είναι ένα βήμα μπροστά στη μουσική».
Το LUX Athens είναι η ιδανική επιλογή και για τους λάτρεις του καλού φαγητού
Από νωρίς το πρωί για πρωινό και brunch μέχρι αργά το βράδυ για ένα υπέροχο δείπνο, με ενημερωμένη κάβα κρασιών και δημιουργικά cocktails. Εγγύηση για τη νοστιμιά και την υψηλή ποιότητα των πιάτων αποτελεί η υπογραφή του σεφ Γιάννη Αλιφραγκή, που όπως αναφέρει στόχος του ίδιου και της ομάδας του είναι «φεύγοντας ο πελάτης να θυμάται το φαγητό μας».
Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα και οι συνταγές της βρίσκονται στο επίκεντρο της γαστρονομικής φιλοσοφίας του μαγαζιού.
«Δύσκολα μπορώ να υποδείξω ποια είναι τα καλύτερα πιάτα μας, διότι όλα είναι φτιαγμένα με αγάπη και με τα καλύτερα υλικά της αγοράς.
Από τις πιο δυνατές επιλογές μας είναι σίγουρα το σεβίτσε μάνγκο με φρέσκο ψάρι, το μιλφέιγ κολοκύθι, ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά γλυκοπατάτας, η ταλιάτα από black angus, ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος σιγομαγειρεμένος με ελαφριά σάλτσα ντομάτας, το ριζότο μανταρίνι με καραμελωμένο φρέσκο τόνο και πολλά άλλα ακόμα» αναφέρει ο σεφ.
Γαστρονομία και Live σκηνή
Ο πολυχώρος διοργανώνει μουσικές βραδιές και συγκεκριμένα τις Παρασκευές από τις 11/10 στη σκηνή θα ανεβαίνει ο Θοδωρής Κοτονιάς.
Πληροφορίες
Lux Athens: Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο, τηλ.: 2105240888
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις