«Μακάρι να σε είχα γνωρίσει νωρίτερα. Θα σε αγαπώ για πάντα».  Με αυτό το μήνυμα στα social media, γιόρτασε η ηθοποιός Dove Cameron τον πρώτο χρόνο σχέσης με τον Ιταλό τραγουδιστή Damiano David, μέλος του επιτυχημένου ροκ συγκροτήματος Maneskin.

Μια δήλωση αγάπης στην υπηρεσία της εποχής, ένα ρομαντικό μήνυμα συνοδευόμενο από φωτογραφίες και βίντεο του ζευγαριού που, για πολλούς ακόλουθους, ήταν κάθε άλλο παρά υπερβολικό σε αυτή την εποχή της υπερέκθεσης.

Η ψηφιακή σφαίρα και οι σχέσεις

Ο Μπρούκλιν Μπέκαμ και η Νίκολα Πελτζ εκμεταλλεύονται επίσης κάθε αφορμή για να δημοσιεύσουν σχετικά με τη σχέση τους, ακολουθώντας τα βήματα των μεγαλύτερων Μπέκαμ, του Ντέιβιντ και της Βικτόρια, οι οποίοι επίσης δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να μοιράζονται ρομαντικά μηνύματα στα social media.

Η Σελένα Γκόμεζ, μια από τις βασίλισσες του ψηφιακού χώρου με λογαριασμό στο Instagram που ακολουθούν περισσότεροι από 420 εκατομμύρια χρήστες, δεν διστάζει να περιγράψει λεπτομερώς το βάθος του έρωτά της για τον παραγωγό Μπένι Μπλάνκο, ο οποίος επίσης κάνει συχνές αναφορές σε αυτήν στους δικούς του λογαριασμούς στα social media. Μάλιστα, η σχέση τους επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά όταν οι φανατικοί θαυμαστές της Γκόμεζ παρατήρησαν τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις.

Η ψηφιακή σφαίρα είναι μια τέλεια επιλογή για τους ρομαντικούς που θέλουν να φωνάξουν στους τέσσερις ανέμους ότι αγαπούν. Η πρακτική, η οποία φαίνεται αθώα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ανατριχίλα σε άλλους που εκτιμούν περισσότερο την ιδιωτικότητά τους.

«Δεδομένης της σημασίας που δίνουμε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λογικό, όταν ο σύντροφός σας είναι μέρος της ζωής σας, να γίνει και μέρος της εικονικής σας ζωής»

Η Mara Mariño, δημοσιογράφος, συγγραφέας και θεραπεύτρια ζευγαριών στο Bienquerese, λέει ότι στις μέρες μας, και ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, τα άτομα μπορεί να βιώσουν μια ορισμένη πίεση όταν πρόκειται να «παρουσιάσουν» τον σύντροφό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Από τότε που οι διασημότητες άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να επιβεβαιώσουν τις σχέσεις τους», λέει.

«Έχουμε δει την άνοδο ενός (υποτιθέμενου χιουμοριστικού) λόγου σε memes και βίντεο που μπορεί να οδηγήσει κάποιον να πιστέψει ότι αν ο σύντροφός σας δεν κάνει το ίδιο, είναι επειδή κρύβει σκόπιμα την ύπαρξή σας. Για να αποφύγουμε να παρασυρθούμε από τέτοιου είδους σκέψεις, οι οποίες μπορεί να είναι πιο επιζήμιες από οτιδήποτε άλλο και να μας οδηγήσουν στο σαμποτάζ της ίδιας μας της σχέσης, είναι σημαντικό να κάνουμε τη δουλειά της ενδοσκόπησης για να ξέρουμε αν αυτό είναι κάτι που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε ή αν απλώς ακολουθούμε τους υπόλοιπους».

Τα ζευγάρια που δεν υπάρχουν στα social media

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αστέρες όπως η Lana Del Rey, η οποία παντρεύτηκε πρόσφατα με τον Jeremy Dufrene και δεν δημοσιεύει φωτογραφίες του στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και μοιράζεται άλλες πτυχές της προσωπικής της ζωής με τους θαυμαστές της.

Ο σύζυγος της Del Rey είναι ξεναγός που ειδικεύεται σε ταξίδια με βάρκα για παρατήρηση αλιγατόρων στη Λουιζιάνα. Μέχρι πρόσφατα, ήταν εντελώς άγνωστος. Αλλά μετά τον γάμο του με την τραγουδίστρια, το όνομά του έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο. Οι δυο τους είπαν το «ναι» στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Del Rey και ο Winiker δεν είναι το μόνο διάσημο ζευγάρι που αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις για τους ακολούθους του. Το μοντέλο Kaia Gerber και ο ηθοποιός Austin Butler, που είναι μαζί από το 2021, προτιμούν επίσης την ιδιωτικότητα, όπως και η Suki Waterhouse και ο Robert Pattinson, που είναι ζευγάρι εδώ και έξι χρόνια, και η Gigi Hadid και ο Bradley Cooper, που πλησιάζει η πρώτη τους επέτειος.

«Η σχέση δεν εξαρτάται από το αν ο σύντροφός σας εμφανίζεται ή όχι σε μια φωτογραφία»

Όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις, η απόφαση να μοιραστούμε – ή να μη μοιραστούμε – το ποιος είναι ο σύντροφος μας με ακολούθους, ανεξάρτητα από το πόσους έχουμε έχει πολλές πτυχές.

«Δεδομένης της σημασίας που δίνουμε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λογικό, όταν ο σύντροφός σας είναι μέρος της ζωής σας, να γίνει και μέρος της εικονικής σας ζωής. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι, για λόγους όπως ο φόβος μην αποτύχει η σχέση και η ανησυχία για τη γνώμη των άλλων, ή απλά θέλοντας να διαφυλάξουν την ιδιωτική τους ζωή ή να κρατήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές, μπορεί να επιλέξουν να μην ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο», εξηγεί η María Magdalena Orosan, ψυχολόγος και σεξολόγος με έδρα τη Μαδρίτη και συνεργάτιδα του Top Doctors.

«Η ίδια η σχέση δεν εξαρτάται από το αν ο σύντροφός σας εμφανίζεται ή όχι σε μια φωτογραφία», συνεχίζει. «Όλοι γνωρίζουμε ζευγάρια που ξεχειλίζουν ρομαντισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην πραγματική ζωή, μιλάμε για μια διαφορετική ιστορία».

Σύμφωνα με την Mariño, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος που δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιλέξει να μην μοιραστεί περιεχόμενο σχετικά με τον σύντροφό του. «Θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλά γεγονότα: το άτομο μπορεί να μην θέλει να δημοσιοποιήσει την προσωπική του ζωή, μπορεί να προτιμά να την κρατήσει χωριστά από όσους βρίσκονται εκτός του στενού του κύκλου, η σχέση μπορεί να είναι νέα και δεν είναι έτοιμο να την ανακοινώσει, ή ίσως ο σύντροφός του έχει θέσει ένα όριο και το σέβεται».

*Με πληροφορίες από: El Pais | Elena Muñoz