Στη ζωή βιώνουμε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, αναζητώντας συνεχώς την ευτυχία. Ενώ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός στην καθημερινότητά μας, οι στιγμές ευτυχίας και χαράς είναι πάντα πολύτιμες στη ζωή.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να μιλάμε για δύο διαφορετικά είδη ευτυχίας, την ηδονική και την ευδαιμονική. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πόσο διαρκούν;
Ηδονική ευτυχία
Η ηδονική ευτυχία αναφέρεται στις απολαύσεις όλων των αισθήσεων. Σε αυτές συγκαταλέγονται η φήμη, τα χρήματα, το σεξ κ.ο.κ. Σίγουρα, όσα προσφέρουν αυτές οι εμπειρίες είναι διασκεδαστικά, ενώ η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση “χτυπούν” κόκκινο.
Ωστόσο, τα συναισθήματα αυτά είναι εφήμερα και αμέσως μετά ακολουθεί η πτώση. Όλα αυτά συγκαταλέγονται στις φευγαλέες απολαύσεις, που δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν την εσωτερικής μας ευτυχία, ακόμα και εάν για κάποιο χρονικό διάστημα μας κάνουν χαρούμενους.
Ευδαιμονική ευτυχία
Από την άλλη πλευρά, η ευδαιμονική ευτυχία αντιπροσωπεύει κάτι μεγαλύτερο. Απομακρυνόμαστε από την βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση και δίνεται μεγαλύτερη σημασία σε μια αίσθηση σκοπού. Για παράδειγμα, το να προσφέρουμε στους άλλους ανθρώπους και να μοιραζόμαστε μαζί τους πράγματα και εμπειρίες, αυξάνει τα επίπεδα της ευημερίας και της ευτυχίας μας στη διάρκεια του χρόνου.
Περισσότερα για την ευδαιμονική ευτυχία μπορεί να μας αποκαλύψει ένα πείραμα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science από την καθηγήτρια Elizabeth Dunn από το Πανεπιστήμιο British Columbia. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα χρηματικό ποσό και οδηγίες για να ξοδέψουν τα χρήματα για άλλους ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που ξόδεψαν για τους άλλους, ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι. Επιπλέον, μελέτες νευροεπιστήμης υποστηρίζουν ότι η πράξη του να δίνεις είναι πιο ευχάριστη από την πράξη του να λαμβάνεις, και γεγονός που φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση των παιδιών, ηλικίας δύο ετών. Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, που δεν συνδέεται με τον πλούτο.
Πώς θα επιτύχετε την ευδαιμονία στην πράξη
Η ευδαιμονική ευτυχία δεν συνεπάγεται να ξοδεύετε χρήματα για άλλους ανθρώπους. Η προσφορά συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης. Ο βασικός λόγος που η προσφορά σε άλλους ανθρώπους ενισχύει και προωθεί την ευημερία μας είναι το γεγονός ότι στρέφουμε το ενδιαφέρον μας έξω από τον εαυτό μας.
Σκεφτείτε, από την άλλη, πώς νιώσατε όταν βοηθήσατε έναν άλλο άνθρωπo. Δεν σας πλημμύρισαν συναισθήματα χαράς και ευεξίας; Δεν είναι τυχαίο ότι το αίσθημα της συμπόνιας ενισχύει και τη σύνδεσή μας με τους άλλους ανθρώπους. Μάλιστα, αν κοιτάξουμε καλύτερα τις μελέτες, θα διαπιστώσουμε ότι πολύ συχνά υποστηρίζεται πως η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από την παχυσαρκία, το κάπνισμα ή την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι συνδέονται με άλλους ανθρώπους παρουσιάζουν και χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, ενώ έχουμε και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ενσυναίσθηση, συναισθηματική και σωματική ευημερία.
Μια άλλη μελέτη αποκαλύπτει κάτι εξίσου ενδιαφέρον: Εκείνοι που στηρίζονται στην ηδονική ευτυχία, επιδιώκοντας εφήμερες απολαύσεις φαίνεται να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, παρόμοια με εκείνα ατόμων που βιώνουν χρόνιο στρες. Αντίθετα, τα άτομα που αισθάνονται ουσιαστική σύνδεση με τους άλλους και έχουν έντονη την αίσθηση του σκοπού (άρα βιώνουν την ευδαιμονική ευτυχία) φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.
Περισσότερα οφέλη από τον συνδυασμό τους
Όπως τονίζουν και οι ερευνητές, σημασία έχει να ενσωματώσετε στη ζωή σας τόσο ηδονικά όσο και ευδαιμονικά στοιχεία ευτυχίας. Με αυτό τον τρόπο θα βιώνετε ικανοποίηση και ευημερία, ενώ η ζωή σας θα είναι πιο ενδιαφέρουσα και πλούσια.
Μπορείτε με πολύ απλούς τρόπους να επιδιώξετε την ευδαιμονική ευτυχία, καθημερινά:
- Συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα και αφιερώστε χρόνο στους φίλους και την οικογένειά σας.
- Συμμετέχετε σε εθελοντικές προσπάθειες.
- Καλλιεργήστε την πνευματική σας πλευρά μέσω της τέχνης ή της εξερεύνησης της φύσης.
- Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη για κάθετί που έχετε στη ζωής σας.
- Αποκτήστε νέες δεξιότητες για να αναπτύξετε κι άλλες πτυχές του εαυτού σας.
Βρείτε τον τρόπο να βλέπετε τη ζωή και τον εαυτό σας ως μέρος μιας ολότητας, στην οποία συμμετέχετε. Αφουγκραστείτε τον εσωτερικό εαυτό σας και αγκαλιάστε τις ανάγκες του με ευγνωμοσύνη και ευδαιμονία.
Πηγή: VITA