Το Ηράκλειο Κρήτης επισκέφθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Πρώτος σταθμός ήταν η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. «Δυστυχώς το κράτος δεν έχει δώσει την απαιτούμενη προσοχή στον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, Σταύρος Γαβαλάς και μεταξύ άλλων, έθεσε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων των προϊόντων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη επιδότησης των μεταφορών.

«Πιστεύουμε ότι η μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα περνάει από την ενίσχυση και αναβάθμιση του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα. Και εδώ στην Κρήτη μπορεί και πρέπει να αποκτήσουν υπεραξία τα τοπικά προϊόντα. Να συνδέσουμε το πρωτογενές υλικό με την τουριστική βιομηχανία και ο πρωτογενής τομέας να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των επισιτιστικών αναγκών της χώρας και των πολιτών» σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση «για τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέδειξε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το γεγονός ότι και στην Κρήτη η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τις ενεργειακές κοινότητες που θα έδιναν φτηνό ρεύμα».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού στην Κρήτη.

Στην Κρήτη ο Σωκράτης Φάμελλος

«Η κυβέρνηση απαξιώνει την αυτοδιοίκηση»

Ο Σωκράτης Φάμελλος πραγματοποίησε συναντήσεις με τον δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη και με τον δήμαρχο Μίνωα Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κοκοσάλης αφού του ευχήθηκε καλή επιτυχία για τον προεκλογικό αγώνα, του έθεσε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του δήμου, της έλλειψης προσωπικού, του μεγάλου ενεργειακού κόστους, των απορριμμάτων, αλλά και της διαφαινόμενης ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την καθυστέρηση των συνοδών έργων του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, ενώ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ερημοποίησης της υπαίθρου και στην υποστελέχωση και αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σπιτιών στο Αρκαλοχώρι.

«Το μεγάλο ενεργειακό κόστος είναι σχέδιο Μητσοτάκη και χρεοκοπεί τους δήμους, οι οποίοι είναι εκτός επιδοτήσεων» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και στάθηκε απέναντι σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής απορριμμάτων -για τα οποία τόνισε πως δεν έχει γίνει κανένας περιφερειακός σχεδιασμός από το 2016- αλλά και του νερού.

«Η περιφέρεια και η αυτοδιοίκηση υποβαθμίζονται και απαξιώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης. Οι δήμοι πρέπει να έχουν και αρμοδιότητες και ισχυρό προϋπολογισμό με φορολογική αποκέντρωση» τόνισε μεταξύ άλλων.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Σωκράτη Φάμελλου

«Αυτή είναι η αριστεία του κ. Μητσοτάκη», λέει ο Φάμελλος

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συναντήθηκε και με τον σύλλογο σεισμόπληκτων Αρκαλοχωρίου «Ελπίδα».

«Τρία χρόνια μετά τον σεισμό δεν έχει ολοκληρωθεί η επιδότηση ούτε για ένα κατεστραμμένο σπίτι. Στις γειτονιές έχει μπάζα και στους δρόμους αμίαντο. Άνθρωποι ακόμα μένουν σε επικίνδυνα σπίτια και η απάντηση της κυβέρνησης είναι συστάσεις να ‘μην μένετε εκεί!’» σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Γκαντάτσιος.

«Η κυβέρνηση δεν απαντά σε έγγραφα του συλλόγου που ζητά συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα επιδόματα ενοικίου. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται κατασχέσεις περιουσίας, πλειστηριασμοί και ρευματοκοπές» συμπλήρωσε, την ώρα που οι παρευρισκόμενοι επεσήμαναν την αδιαφορία των τοπικών βουλευτών της ΝΔ.

«Τρία χρόνια και έναν μήνα μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Πέρα από το ότι δεν έχει αποπληρωθεί ούτε μία οικοδομική άδεια ανακατασκευής για τους πολίτες, από τουλάχιστον 4.000 πολίτες που έχουν ξεσπιτωθεί και άλλους που νοικιάζουν εδώ, τα σχολεία, όχι απλά δεν έχουν αντικατασταθεί, αλλά δεν έχουν καν κατεδαφιστεί. Δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι δημόσιες υποδομές. Και αυτή είναι η αριστεία του κ. Μητσοτάκη, εδώ στο Αρκαλοχώρι. Να έρθει να αξιολογηθεί, μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος έξω από ένα σχολείο και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους οικίσκους των σεισμόπληκτων στην περιοχή.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη να είμαστε ξανά περήφανοι»

Το απόγευμα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισκέφθηκε τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου, ενώ μίλησε και σε εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου Galaxy.

«Ένας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει συρρικνωθεί και απαξιωθεί δεν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία. Δεν θυμάμαι στην ελληνική ιστορία να υπήρχε περίοδος που οι Αριστεροί και οι Αριστερές ντρεπόντουσαν για το κόμμα τους. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και η δική μου υποψηφιότητα δηλώνει ότι αναλαμβάνω την ευθύνη να είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας. Και αναλαμβάνω την ευθύνη να έχει αντίπαλο ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί η κοινωνία θέλει απάντηση» είπε, και συνέχισε:

«Σας καλώ, όχι απλά να βρούμε αντίπαλο στη δεξιά πολιτική, σας καλώ να χτίσουμε μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ που θα εδραιώσει μια κοινωνική συμφωνία για προοδευτική κυβέρνηση. Σε αυτόν τον αγώνα θα ήθελα να είμαστε όλοι και όλες μαζί».

Δείτε βίντεο από την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου:

Τον Σωκράτη Φάμελλο συνόδευαν ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και μέλη των Οργανώσεων του νησιού.