Δουλεία: Πόσα τρισ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις της Δύσης για το μεγαλύτερο έγκλημα του παρελθόντος
Δύσκολα θα βρεθεί ηγέτης να συμφωνήσει στην καταβολή τέτοιων ποσών για να αποζημειώσουν για όσα δεινά έφερε η δουλεία στο παρελθόν.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Δύσκολο είναι να συλλάβει ο νους το ποσό των χρημάτων που φέρεται να χρωστάει η καταπιεστική Δύση στις χώρες που εκμεταλλεύτηκε υποδουλώνοντας τους λαούς προκειμένου να γίνουν οι αυτοκρατορίες που γνωρίζουμε: Στα 120 τρισ. ευρώ υπολογίζονται οι αποζημιώσεις ΗΠΑ, Ην. Βασιλείου, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Δανίας, Ισπανίας και Βραζιλίας για τη δουλεία που συντηρούσαν.
Το εξωπραγματικό αυτό νούμερο προέρχεται από την Έκθεση του Ομίλου Brattle Group Report on Reparations for Transatlantic Chattel Slavery που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2024.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συνδυασμένες, οι δυτικές χώρες οφείλουν στους απογόνους των σκλάβων 120 τρισ. ευρώς ως αποζημιώσεις τόσο για την περίοδο της δουλείας όσο και για την περίοδο μετά τη χειραφέτηση.
Από αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει 24 τρισ. ευρώ, που αποτελούνται κυρίως από τα 21 τρισ. ευρώ λίρες ως αποζημίωση για την περίοδο της υποδούλωσης, περίπου επτά φορές την ετήσια οικονομική παραγωγή της Βρετανίας.
Αυτό προφανώς καθιστά το Ην. Βασίλειο τη δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα, μετά τις ΗΠΑ που χρωστάνε περίπου 35 τρισ. ευρώ. Η Πορτογαλία και η Ισπανία έρχονται σχεδόν στην τρίτη και τέταρτη θέση με 21,61 ευρώ η καθεμία για τις περιόδους πριν και μετά τη δουλεία.
Τα περισσότερα βρετανικά χρήματα θα πήγαιναν στην Τζαμάικα και στα Μπαρμπάντος, όπου η έκθεση υπολογίζει ότι σχεδόν δύο εκατ. σκλάβοι μεταφέρθηκαν, γεννήθηκαν ή πέθαναν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει απαιτήσεις για αποζημίωση για τη δουλεία σε μια συνάντηση των χωρών της Κοινοπολιτείας.
Γιατί τόσο εξωπραγματικό το ποσό;
Σε ποιους όμως οφείλονται αυτά τα χρήματα και πως διαμορφώθηκε αυτό το νούμερο;
Περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού προέρχεται από χαμένους μισθούς – περίπου 52, 50 τρισ. ευρώ σε όλες τις δυτικές χώρες.
Για να φτάσουν στον αριθμό, υπολόγισαν τους χαμένους μισθούς σε σύγκριση με έναν μη σκλάβο σε παρόμοιους ρόλους, για τη μέση διάρκεια ζωής ενός σκλάβου. Σε αντίθεση με άλλους εργάτες, οι σκλάβοι δεν πληρώνονταν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πρόσθεσαν τους υποτιθέμενους μισθούς εάν αυτός ο σκλάβος είχε ζήσει όσο ο μέσος μη σκλάβος, επειδή πέθαναν νεότεροι.
Η έκθεση δεν αφαιρεί τα τρόφιμα και τη διαμονή από τον αριθμό, όπως είχαν κάνει κάποιες προηγούμενες εκτιμήσεις. Ωστόσο, τηρείται μόνο μια δωδεκάωρη εργάσιμη ημέρα -ο μέσος όρος για τους χειρώνακτες εργάτες της εποχής- αντί να υποθέσει ότι οι σκλάβοι δούλευαν 24 ώρες την ημέρα, όπως κάνουν ορισμένες άλλες πηγές.
Για τα 1,2 εκατ. σκλάβους που πέθαναν κατά τη μεταφορά, οι ερευνητές απλώς εφάρμοσαν έναν υπολογισμό «χαμένων κερδών» σε ολόκληρη την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής, εάν είχαν ζήσει.
Τα υπόλοιπα στοιχεία προήλθαν από απώλεια ελευθερίας (10,69 τρισ. ευρώ), σωματικές βλάβες (5,76 τρισ. ευρώ), ψυχικό πόνο και αγωνία (22,45 τρισ. ευρώ) και βία με βάση το φύλο (11,05 τρισ. ευρώ).
Τα προβλήματα
Ωστόσο, η έκθεση εντοπίζει κάποια προβλήματα σε αυτούς τους υπολογισμούς που συνδέονται στην έλλειψη «άμεσων ιστορικών εκτιμήσεων» αποζημίωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους υπολογισμούς βασίζονται σε τρέχουσες πληρωμές προσαρμοσμένες για τα θύματα της δουλείας κάνοντας γενικευμένες υποθέσεις.
Για παράδειγμα, η πληρωμή «προσωπικών βλαβών» βασίζεται στο γεγονός ότι τα θύματα σωματικών βλαβών των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου έλαβαν το ένα δέκατο του ποσού που καταβλήθηκε σε όσους πέθαναν. Οι ερευνητές στη συνέχεια υποθέτουν ότι όλοι οι σκλάβοι αντιμετώπισαν προσωπικό τραυματισμό και προσθέτουν το ένα δέκατο στο λογαριασμό της «απώλειας κερδών».
Ομοίως, οι πληρωμές στα εκτιμώμενα 2,9 εκατ. θύματα σκλαβιάς σεξουαλικής βίας απαιτούν κατά μέσο όρο πληρωμές που επιβάλλονται από το δικαστήριο τα τελευταία 30 χρόνια – φτάνοντας τα 46.222 ευρώ ανά σκλάβα, ανά έτος δουλείας.
Για τον ψυχικό πόνο, η έκθεση παίρνει αποζημίωση 30.000 δολαρίων από τον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, υπολογίζει ότι οι σκλάβοι έζησαν σε δουλεία για συνολικά 800 εκατομμύρια χρόνια, και πολλαπλασιάζει αυτό με τον σημερινό αριθμό των Ηνωμένων Εθνών.
Η έκθεση δεν αναγνωρίζει πραγματικά ότι ο λόγος που δεν υπάρχουν σύγχρονες συγκρίσεις για τραυματισμό, σεξουαλική βία ή ψυχική βλάβη είναι ότι την εποχή πριν από το κράτος πρόνοιας, πολύ λίγοι απολάμβαναν προστασίας. Ούτε οι ελεύθεροι θα δικαιούνταν καμία αποζημίωση.
Άλλες ζημιές, όπως οι χαμένοι μισθοί, μετρώνται σε ονομαστικούς όρους τη στιγμή που συνέβησαν και στη συνέχεια μεταφέρονται στις τρέχουσες αξίες χρησιμοποιώντας ένα επιτόκιο.
Δεδομένων των ιστορικά μεγάλων χρονικών κλιμάκων, ένα σημαντικό μέρος του τελικού λογαριασμού είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένου τόκου.
Η έκθεση επιδιώκει τόσο να «αντισταθμίσει την απώλεια αγοραστικής δύναμης» και να εφαρμόσει ένα «συντηρητικό μέτρο της διαχρονικής αξίας του χρήματος» – τη βασική οικονομική έννοια που λέει ότι τα χρήματα στο παρόν αξίζουν περισσότερο από ό,τι στο μέλλον. Αυτό γίνεται για να μην «επιτρέψουμε σιωπηρά στις χώρες που υποδουλώνουν να επωφεληθούν από την καθυστέρηση στην αναγνώριση του ποσού των οφειλόμενων αποζημιώσεων».
Το ποσοστό απώλειας αγοραστικής δύναμης θεωρείται ότι είναι 1,5 τοις εκατό, δανεισμένο από την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, στο οποίο προστίθεται 1 τοις εκατό για τη διαχρονική αξία του χρήματος. Μαζί, αυτό παράγει ποσοστό 2,5 τοις εκατό.
Ένα εναλλακτικό 2,3 τοις εκατό εφαρμόζεται επίσης κατά τόπους, που αντιπροσωπεύει τον εκτιμώμενο μέσο ρυθμό αύξησης των μισθών από την περίοδο της υποδούλωσης.
Για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ξοφλήσει το παραπάνω ποσό, θα πρέπει μέχρι το 2050 να βάζει σε έναν κουμπαρά, 888 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. στερλίνες ετησίως.
Με πληροφορίες από Telegraph
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις