Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Σαμποτάζ Μασκ στον ουκρανικό στρατό; Οι μυστηριώδεις επαφές με Πούτιν

Σαμποτάζ Μασκ στον ουκρανικό στρατό; Οι μυστηριώδεις επαφές με Πούτιν

Γιατί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ζητάνε να ξεκινήσουν έρευνες μετά το δημοσίευμα της The Wall Street Journal για τις επαφές Μασκ-Πούτιν.

Αν και η The Wall Street Journal ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση, όσον αφορά το αβαντάρισμα υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, με νέο δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος που ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αξιοποιήσει, εάν εκλεγεί, διατηρεί επαφές με τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χαρακτηρίζοντας τον «δεσποτικό», το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε το ασυνήθιστο βήμα το 2022 να συμπεριλάβει τον Πούτιν, στη μαύρη λίστα για την εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντάς τον στην ίδια παρέα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα, λοιπόν με το αμερικανικό δημοσίευμα ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και βασικός άξονας των διαστημικών προσπαθειών των ΗΠΑ, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τα τέλη του 2022. Οι συζητήσεις, που επιβεβαιώθηκαν από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας, σύμφωνα με την The Wall Street Journal, αγγίζουν προσωπικά θέματα, επιχειρηματικές και γεωπολιτικές εντάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ έχει κλείσει συμβόλαια τεράστιας σημασίας με τον αμερικανικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών, δίνοντάς του μοναδική ορατότητα σε μερικά από τα πιο ευαίσθητα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, η εταιρεία του SpaceX, η οποία εκμεταλλεύεται την υπηρεσία Starlink, κέρδισε ένα διαβαθμισμένο συμβόλαιο 1,8 διΔ. δολαρίων το 2021 και είναι ο κύριος εκτοξευτής πυραύλων για το Πεντάγωνο και τη NASA.

Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δεδομένης της αυξανόμενης συμμετοχής του Μασκ στην εκστρατεία του Τραμπ και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν στις ΗΠΑ, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2022, ο Μασκ είχε τακτικές συνομιλίες με «Ρώσους υψηλού επιπέδου», σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τις επαφές. Εκείνη την εποχή, υπήρχε πίεση από το Κρεμλίνο στις επιχειρήσεις του Μασκ και «σιωπηρές απειλές εναντίον του», είπε το άτομο.

Τον Οκτώβριο του 2022, ζήτησε από τους δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς του στο X να ψηφίσουν για έναν δρόμο προς την ειρήνη που αντικατοπτρίζει ορισμένες πτυχές της προσφοράς του Κρεμλίνου στην Ουκρανία εκείνη την εποχή.

Ο Μασκ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε την κριτική από ορισμένες πλευρές ότι έγινε απολογητής του Πούτιν «παράλογη» και είπε ότι οι εταιρείες του «έκαναν περισσότερα για να υπονομεύσουν τη Ρωσία από οτιδήποτε άλλο».

H εφημερίδα μάλιστα αφήνει υπόνοιες ότι ο Μασκ σαμποτάρισε την ουκρανική πολεμική προσπάθεια.

Σχολιάζοντας εκπρόσωπος του Πενταγώνου τις εξελίξεις είπε: «Δεν σχολιάζουμε την άδεια ασφαλείας, την επανεξέταση ή το καθεστώς κανενός ατόμου, ή για θέματα πολιτικής ασφάλειας προσωπικού στο πλαίσιο αναφορών για ενέργειες οποιουδήποτε ατόμου».

Ένα άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα επειδή εξαρτάται τόσο πολύ από τις τεχνολογίες του δισεκατομμυριούχου. Η SpaceX εκτοξεύει ζωτικούς δορυφόρους εθνικής ασφάλειας σε τροχιά και είναι η εταιρεία στην οποία βασίζεται η NASA για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Δεν τους αρέσει», είπε το άτομο, αναφερόμενος στις επαφές Μασκ-Πούτιν. Το άτομο, ωστόσο, είπε ότι δεν έχουν γίνει ειδοποιήσεις από την κυβέρνηση για πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας από τον Μασκ.

Ο Μπιλ Νέλσον, από την NASA, δήλωσε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ότι τα όσα αποκάλυψε η WSJ θα πρέπει να ωθήσουν τις Αρχές να ξεκινήσουν έρευνα. «Αν αληθεύει το ρεπορτάζ ότι υπήρξαν πολλές συνομιλίες μεταξύ του Έλον Μασκ και του προέδρου της Ρωσίας, τότε νομίζω ότι αυτό θα ήταν ανησυχητικό, ιδιαίτερα για τη NASA, για το Υπουργείο Άμυνας, για ορισμένες από τις υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε.

«Έχω δει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω την ακρίβεια αυτών των αναφορών και θα σας παραπέμψουμε στον κ. Μασκ για να μιλήσετε για τις ιδιωτικές του επικοινωνίες».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η μόνη επικοινωνία που είχε το Κρεμλίνο με τον Μασκ ήταν ένός τηλεφωνήματος με τον Πούτιν στο οποίο συζήτησαν για «το διάστημα καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες».

Εκτός από αυτό, είπε ότι ούτε ο Πούτιν ούτε οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είχαν τακτικές συνομιλίες με τον Μασκ. Μια εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ χαρακτήρισε τον Μασκ «έναν ηγέτη της βιομηχανίας μια φορά στη γενιά» και είπε ότι «η σπασμένη ομοσπονδιακή γραφειοκρατία μας θα μπορούσε σίγουρα να επωφεληθεί από τις ιδέες και την αποτελεσματικότητά του».

«Όσο για τον Πούτιν», συνέχισε η εκπρόσωπος, «υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος στην κούρσα που δεν εισέβαλε σε άλλη χώρα, και αυτός είναι ο Πρόεδρος Τραμπ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει εδώ και καιρό ότι θα αποκαταστήσει την ειρήνη του μέσω της ισχυρής εξωτερικής πολιτικής για να αποτρέψει την επιθετικότητα της Ρωσίας και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η αμερικανική εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι Μασκ έχει από καιρό γοητευθεί με τη Ρωσία και τα διαστημικά και προγράμματα πυραύλων της, υπενθυμίζοντας τη βιογραφία του Μασκ από τον Walter Isaacson στην οποία αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας ταξίδεψε στη Μόσχα το 2002 για να διαπραγματευτεί την αγορά πυραύλων για το νεοσύστατο διαστημικό του πρόγραμμα.

H εφημερίδα μάλιστα αφήνει υπόνοιες ότι ο Μασκ σαμποτάρισε την ουκρανική πολεμική προσπάθεια.  Αργότερα εκείνο το έτος, η άποψη του Μασκ για τη σύγκρουση φάνηκε να άλλαξε.

Τον Σεπτέμβριο, οι ουκρανοί στρατιωτικοί δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τους τερματικούς σταθμούς Starlink για να καθοδηγήσουν θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν σε ρωσική ναυτική βάση στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που είχε καταλάβει η Μόσχα από το 2014. Η Ουκρανία προσπάθησε να πείσει τον Μασκ να ενεργοποιήσει την υπηρεσία Starlink στην περιοχή , αλλά αυτό δεν συνέβη, ανέφερε η εφημερίδα.

Η The Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες του δισεκατομμυριούχου με τον Πούτιν και τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου δείχνουν την αυξανόμενη τάση του να επεκταθεί πέρα ​​από τις επιχειρήσεις και στη γεωπολιτική. Έχει συναντηθεί πολλές φορές και έχει μιλήσει για δουλειές με τον Χαβιέ Μιλέι από την Αργεντινή, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, τον οποίο υπερασπίστηκε σε μια σκληρή διαδικτυακή συζήτηση.

Η εφημερίδα σημειώνει, μάλιστα, ότι το 2023, τα συμφέροντα του Μασκ και της Ρωσίας αλληλεπικαλύπτονταν όλο και περισσότερο. «Εκτός από τη χρήση του X από τη Ρωσία για παραπληροφόρηση και την ειλικρινή αντίθεση του Μασκ στη βοήθεια προς το Κίεβο, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας άρχισαν να χρησιμοποιούν το Starlink για να επιτρέψουν ασφαλείς επικοινωνίες και να επεκτείνουν την εμβέλεια των drones τους».

Επιπλέον, συνεχίζει το αμερικανικό δημοσίευμα, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να χρησιμοποιούν τερματικούς σταθμούς Starlink, που εισήχθησαν μέσω τρίτων χωρών, σε μαζική κλίμακα, υπονομεύοντας ένα από τα λίγα πλεονεκτήματα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Της αμερικανικής εφημερίδας δεν της διαφεύγει ότι νωρίς το 2024, ο Μασκ έδωσε χρόνο ομιλίας στον Πούτιν και τις απόψεις του για τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, επειδή δεν απαγόρευσε τη μετάδοση της δίωρης συνέντευξης του Ρώσου ηγέτη στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.

Only in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024