Βατικανό: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε ανοιχτό το ερώτημα της χειροτοτονίας γυναικών
Το θέμα της χειροτονίας γυναικών συζητήθηκε στην παγκόσμια σύνοδο για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό - Τι είπε ο Πάπας Φραγκίσκος;
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε «ανοιχτό» το ερώτημα της χειροτονίας γυναικών στο αξίωμα του διάκου, ένα βαθμό πριν από αυτόν του ιερέα, με τη λήξη της παγκόσμιας συνόδου για το μέλλον της, στο Βατικανό.
«Το ζήτημα της χειροτονίας γυναικών στο βαθμό του διάκου παραμένει ανοιχτό. Αυτή η διάκριση θα συνεχιστεί», αναφέρεται στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο έπειτα από ένα μήνα συζητήσεων.
Μολονότι «γυναίκες και άνδρες έχουν ίση αξία ως μέλη του λαού του Θεού (…) οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για τη μεγαλύτερη αναγνώριση» του ρόλου τους, σημειώνεται στο κείμενο των 51 σελίδων.
Όπως και για τους ιερείς και σε αντίθεση με άλλα δόγματα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιτρέπει να χειροτονούνται διάκοι μόνο οι άνδρες. Οι διάκοι μπορούν να τελούν μυστήρια, όπως βαπτίσεις, γάμους και κηδείες, όχι όμως και λειτουργίες.
Ναι μεν, αλλά για τις γυναίκες
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα κώλυμα που θα εμπόδιζε τις γυναίκες να ασκήσουν διοικητικούς ρόλους στην Εκκλησία», προστίθεται στο έγγραφο, χωρίς όμως να προσδιορίζονται αυτοί οι ρόλοι. Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά στη χειροτονία γυναικών ιερέων, όπως έχουν ζητήσει πολλές επισκοπές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Από τις 2 Οκτωβρίου, 368 άτομα – από επισκόπους μέχρι λαϊκούς και, μεταξύ αυτών, μερικές δεκάδες γυναίκες – από 100 χώρες συζητούσαν κεκλεισμένων των θυρών το μέλλον της Εκκλησίας, στη Γενική Συνέλευση της Συνόδου στο Βατικανό, η οποία είχε συγκληθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2023.
Το τελικό κείμενο αποτελείται από 155 παραγράφους και σε εκείνη που αφορά στις γυναίκες διατυπώθηκαν οι περισσότερες αντιρρήσεις, με 97 ψήφους κατά και 258 υπέρ.
Κουβέντα για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
Στο κείμενο προτείνεται επίσης η αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης των ιερέων και η μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών σε εκκλησιαστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής επισκόπων. Δεν διατυπώνεται καμία πρόταση για την υποδοχή των πιστών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από την Εκκλησία.
Η Σύνοδος είναι ένα συμβουλευτικό όργανο που υποβάλλει τα συμπεράσματά της στον Πάπα, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του δόγματος. Ο Ποντίφικας, ωστόσο, ανακοίνωσε σήμερα (26/10) ότι θα αποδεχτεί αμέσως τις προτάσεις της Συνόδου.
«Στο έγγραφο αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για την αποστολή των Εκκλησιών στις διάφορες ηπείρους και σε διαφορετικά πλαίσια», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος με τη λήξη της συνόδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιατί παραιτήθηκε η ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο; – Ποιος αναλαμβάνει στη θέση της;
- Η προπόνηση της Εθνικής πριν το παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία (pics)
- Σοφιανός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η πορεία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Κάλεσμα συμπόρευσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους από το ΚΚΕ
- Ισπανία: Νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών ως εργατικό δυναμικό
- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Oι ποικίλες δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 11 κοριτσιών