Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Σχολικά γεύματα: «Εξαφανίζουμε ότι δηλητηριάστηκαν τα παιδιά μας» – Δημοτικοί σύμβουλοι Λαμίας μιλούν στο in, άγνοια δηλώνει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας

Σχολικά γεύματα: «Εξαφανίζουμε ότι δηλητηριάστηκαν τα παιδιά μας» – Δημοτικοί σύμβουλοι Λαμίας μιλούν στο in, άγνοια δηλώνει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας

Απόφαση - μυστήριο για την επαναφορά της εταιρείας Γιαννίτσης, που προκάλεσε δηλητηρίαση σε δεκάδες παιδιά της πόλης, στα σχολικά γεύματα.

Σάλος έχει προκληθεί μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας να συνεχίσει τη σύμβαση προμήθειας για τα σχολικά γεύματα, με την εταιρεία που πριν λίγους μήνες είχε στείλει στο νοσοκομείο 60 παιδιά, με τροφική δηλητηρίαση…

Όπως αποκάλυψε το in, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις μαζικές δηλητηριάσεις στα δημοτικά της Λαμίας, η εταιρεία «ξαναχτυπά» αφού αυτή τη φορά θα δίνει γεύματα στο μουσικό σχολείο της πόλης.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας, έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, με θέμα την διατήρηση ή μη της σύμβασης του μουσικού σχολείου της πόλης, με την εταιρεία που τους προμηθεύει σχολικά γεύματα. Τα ίδια γεύματα που προμήθευε και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας στέλνοντας στο νοσοκομείο πάνω από 60 παιδιά δημοτικού με δηλητηρίαση το περασμένο Μάιο.

Το δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από τρεις παρατάξεις. Την παράταξη του εν ενεργεία δημάρχου και την παράταξη του πρώην δημάρχου όπου και οι δύο ψήφισαν την συνέχιση της εν λόγω σύμβασης. Φωτεινή εξαίρεση, δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν έδωσαν το πολυπόθητο «ναι» για την ομοφωνία.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λαμιέων για την συνέχιση της σύμβασης για τα σχολικά γεύματα του μουσικού σχολείου της πόλης.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που μειοψήφησαν αρνούμενοι να συνεχίσουν τα γεύματα αυτά να δίνονται σε παιδιά, μιλούν στο in.

Βασίλης Κυριακάκης: «Εξαφανίζουμε ότι συνέβη δηλητηρίαση»

«Έρχεται η νομική υπηρεσία και φυσικά δύο παρατάξεις του δήμου που εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και λένε ότι κανένα πρόβλημα. Εξαφανίζουμε ότι συνέβη δηλητηρίαση στα παιδιά μας, στα δημοτικά σχολεία αλλά επειδή δεν συνέβη στο μουσικό σχολείο και επειδή η διακοπή της σύμβασης έγινε λόγω της φωτιάς κι όχι επειδή ούτως ή άλλως θα γινόταν γιατί είχε δηλητηριάσει τα παιδιά εδώ πέρα και έγινε έκπτωτος απ’ τον ΟΠΕΚΑ, θα του δώσουνε την άδεια πάλι να συνεχίσει» σημείωσε μιλώντας στο in ο κ. Κυριακάκης.

«Τα επιχειρήματα ήταν ότι αν αρνούμασταν τη συνέχιση της σύμβασης θα μας έκανε νομικά μέτρα, θα πληρώναμε ρήτρες. Και φυσικά το σχολείο μέχρι να βρούμε καινούργιο ανάδοχο θα έμενε χωρίς γεύματα. Και προτίμησαν να δώσουν σε αυτόν την συνέχιση» υπογράμμισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

«Ο υπεύθυνος ΟΠΕΚΑ του έχει 3ετή αναστολή και εμείς θα του πούμε αντέ προχώρα; Επειδή στο μουσικό σχολείο δεν υπήρξε λέει κρούσμα. Αυτό έλειπε να γινόταν σε όλα τα σχολεία, καήκαμε!» πρόσθεσε ο κ. Κυριακάκης.

Μαρία Αντωνίου: «Για μας ήταν και ηθικό το θέμα»

Στο in μίλησε και η Μαρία Αντωνίου, η έτερη δημοτική σύμβουλος που διαφώνησε, η οποία κάνει λόγο για ηθικό ζήτημα εκτός από πολιτικό θέμα.

«Για μας ήταν και ηθικό το θέμα. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να δεχτούμε να αναθέσουμε και πάλι τα γεύματα σε μια εταιρεία, η οποία είχε δημιουργήσει τα ζητήματα αυτά που είναι γνωστά στο πανελλήνιο, της γαστρεντερίτιδας» σημείωσε η κυρία Αντωνίου.

Όπως ανέφερε, ζητήθηκε από την νομική υπηρεσία του δήμου να απαντήσει σε τρία ζητήματα. «1ον, εάν πρέπει να ξανά δώσουμε στην συγκεκριμένη εταιρεία τα σχολικά γεύματα όταν υπήρχαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας, δεύτερον ρωτούσαμε εάν λειτουργεί κανονικά η εταιρεία και τρίτον εάν εφόσον ο ΟΠΕΚΑ έχει επιβάλλει 3ετή αναστολή, πώς μπορεί να δίνουμε πάλι εκεί την σύμβαση;».

«Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας έλεγε ότι αφού δεν υπήρχε κρούσμα στο μουσικό σχολείο συγκεκριμένα είναι εντάξει. Δεν λένε για τα υπόλοιπα. Δεύτερον απαντάνε ότι λειτουργεί η εταιρεία, γεγονός πραγματικό. Και το τρίτο το αφήνει αναπάντητο. Καμία κουβέντα. Εμείς ευθύς εξαρχής δεν θα το ψηφίζαμε. Δεν θα εκθέσουμε σε κίνδυνο τα παιδιά. Δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη, ακόμα και αν είμαστε καλοπροαίρετοι και ας πούμε ότι η εταιρεία λειτουργεί τέλεια. Αυτό που ισχυρίζεται ο δήμος είναι ότι θα είχε κυρώσεις αν έκοβε την σύμβαση. Εμείς είπαμε ότι ο δήμος είναι πολιτικό όργανο και θα μπορούσε να κάνει την γνωμοδότηση χωρίς να δεσμεύει απαραίτητα»

Κώστας Σπαλιώρας: Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς

Το in επικοινώνησε και με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής κ. Κώστα Σπαλιώρα, ο οποίος ανέφερε ότι κανείς δεν τον έχει ενημερώσει σχετικά και θα ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από τους αρμόδιους.

«Εμένα δεν με έχει ενημερώσει κανένας, ποιος θα προμηθεύσει με γεύματα το μουσικό σχολείο. Με ενημερώνετε εσείς, πραγματικά σας το λέω. Το μουσικό σχολείο θα έχει γεύματα, αλλά δεν ήξερα ότι θα είναι βέβαια η εταιρεία η περσινή» σημείωσε ο κ. Σπαλιώρας, τονίζοντας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις απ’ τον αντιδήμαρχο και απ’ τον δήμαρχο αν χρειαστεί.

«Από όλους βασικά θα ζητήσω κάποιες εξηγήσεις. Πώς έγινε αυτή η έγκριση; Πώς διασφαλίζεται η υγιεινή των γευμάτων μετά από το περσινό επεισόδιο; Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των μαθητών και να μην συμβεί αυτό που συνέβη πέρυσι με τα δημοτικά σχολεία εδώ πέρα που έτρεχαν στα νοσοκομεία τα παιδάκια» πρόσθεσε.

Αντίθετοι οι γονείς

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι τα συγκεκριμένα γεύματα θα φτάσουν ξανά σε παιδιά, οι γονείς εξοργισμένοι συσπειρώθηκαν και αναμένεται να κινηθούν νομικά διεκδικώντας να μην ξαναδώσει η συγκεκριμένη επιχείρηση κανένα γεύμα σε μαθητή της πόλης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του in αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο Δευτέρα ώστε να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχουν διασαφηνιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε φωτιά το εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής γευμάτων, με την εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό να βρίσκεται σε εξέλιξη…

Only in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024