Στην αποκάλυψη γλυπτού μνημείου προς τιμήν των νεκρών ανταρτών του ΔΣΕ που είναι θαμμένοι στο χωριό Κώττας, προχώρησε σήμερα Κυριακή 27 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόκειται για τάφο όπου θάφτηκαν ομαδικά οι αντάρτες μετά την ήττα του ΔΣΕ στο Βίτσι το 1949. Βρίσκεται σε διακριτή απόσταση από το νεκροταφείο του χωριού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μετά την κατάθεση στεφάνου πως η εκδήλωση ήταν μια οφειλόμενη τιμή απέναντι στους ήρωες αγωνιστές.

«Στους 311 νεκρούς του ΔΣΕ, που έδωσαν τη ζωή τους εδώ στα υψώματα, γύρω στο χωριό Κώττας για τη λευτεριά και τιμή του λαού στην πιο κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια. Τιμούμε τη μνήμη τους. Συνεχίζουμε την πάλη τους, συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη, «το σημείο του ομαδικού τάφου υπέδειξαν πριν 4 χρόνια οι κάτοικοι, όταν τα ζώα του χωριού άρχισαν να ξεθάβουν υπολείμματα οστών».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του ΚΚΕ – Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Πώς διαμορφώθηκε το μνημείο από το ΚΚΕ

Αρχικά ο χώρος περιφράχτηκε και στη συνέχεια με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Πρεσπών και των 18 μόνιμων κατοίκων του χωριού, η επιτροπή μνημείων του ΚΚΕ με την βοήθεια εθελοντών και δωρητών προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου.

Στο κεντρικό σημείο του οικοπέδου έχουν τοποθετηθεί τρία γλυπτά μαρμάρινα έργα δημιουργίες του εικαστικού Αντώνη Μυρωδιά. Πέριξ του χώρου υπάρχουν μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα 311 ανταρτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες του εμφυλίου κοντά στο χωριό και πολλοί εξ αυτών θάφτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι μαρμάρινοι όγκοι, τα οικοδομικά υλικά καθώς κι οι εργασίες κατασκευής είναι εθελοντική προσφορά φίλων και μελών του κόμματος.

«Είναι ο πατέρας μου, δεν τον γνώρισα ποτέ»

«Είναι ο πατέρας μου, δεν τον γνώρισα ποτέ αλλά τον έψαχνα όλα τα χρόνια στα γύρω βουνά και τα νεκροταφεία της περιοχής. Νιώθω συγκινημένη που ξέρω πια που είναι θαμμένος», υπογράμμισε η 75χρονη Μαρία Ορφανίδου, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η 75χρονη γεννήθηκε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία. Στη συνέχεια μεγάλωσε και σπούδασε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση – Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών ακολούθησε μουσική εκδήλωση. Εκεί, με ευθύνη του ΚΚΕ λειτουργεί από το 2019 μουσείο αφιερωμένο στην αντίσταση και τα γεγονότα του εμφυλίου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν βουλευτές του ΚΚΕ, μέλη και φίλοι που έφτασαν στο σημείο με λεωφορεία από όλη την Ελλάδα.