Βουλή: Οι νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και η παγίδα της συναίνεσης στη κυβερνητική πολιτική
Η μεσοβδόμαδη παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για τις πυρκαγιές ανέδειξε τα νέα δεδομένα και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων
Ενα νέο κοινοβουλευτικό τοπίο με διαφορετικούς συσχετισμούς και ιδιαίτερους κομματικούς ανταγωνισμούς, σχηματίζεται στην έναρξης της νέας συνόδου στη Βουλή.
Η μεσοβδόμαδη παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές ανέδειξε τα νέα δεδομένα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να επιλέγει τον πολιτικό του αντίπαλο στο πρόσωπο του αναβαπτισμένου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Αντίθετα αποδοκίμασε τον Νίκο Παππά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τον αναγνωρίζει λόγω της καταδίκης του από το ειδικό δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος και αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέβηκε στο βήμα για να τοποθετηθεί.
Ωστόσο, το καρότο που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να περιλαμβάνει και το μαστίγιο της συναίνεσης.
Καρότο και μαστίγιο
«Πολλά από αυτά που είπατε είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Άρα μπορούμε να βρούμε βηματισμό έστω και αν το περιτύλιγμα είναι αυστηρής κριτικής. Αποφασίστε τι είδους αντιπολίτευση θέλετε να κάνετε, ουσιαστ ική, παραγωγική και βελτιωτική ή την »όχι σε όλα» που δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις συναίνεσης θα είναι συνεχής, όπως και η κριτική που θα ακολουθεί στις περιπτώσεις όπου δεν θα επιτυγχάνεται.
Σε αυτή τη κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η σπουδή του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα να θέσει σε ψηφοφορία στη Διάσκεψη των προέδρων την προσεχή Πέμπτη τον προτεινόμενο για τη θέση του νέου επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, Δημήτρη Σωτηρόπουλο, παρότι η επίμαχη υποψηφιότητα είναι γνωστή εδώ και μήνες αλλά δεν επιτυγχάνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 για να εγκριθεί.
Σε κάθε περίπτωση στα πηγαδάκια των διαδρόμων της βουλής υπάρχει η πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός, έχοντας και τον διπλό εσωκομματικό πονοκέφαλο των «ανταρτών» και του Αντώνη Σαμαρά, βλέπει στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη μια ευκαιρία να πιέσει προκειμένου είτε να τον μετατρέψει σε έναν «βολικό» για το δικό του πολιτικό αφήγημα αντίπαλο – δείχνοντας πως όχι μόνο μπορεί ν’ αναζητήσει συναινέσεις στην αντιπολίτευση εκεί όπου χρειάζονται, αλλά και να τις επιβάλει- είτε να μετατρέψει τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ σε ένα «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» που λέει «όχι σε όλα» και να του στερήσει τη δυναμική σε ανταγωνιστικά για τα δύο κόμματα ακροατήρια.
Σε νέο ρόλο το ΠΑΣΟΚ
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που παρατήρησαν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε μεγάλο χρόνο της ομιλίας του για να εξηγήσει τους λόγους που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ.
Από την πλευρά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την κατάθεση της τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, επιχείρησε να δείξει πως το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση των ακραίων φωνών εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Άλλωστε το στοίχημα για την Χαριλάου Τρικούπη μέσα και από πρίσμα των αλλαγών στα πρόσωπα και την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή, δεν είναι μικρό, ειδικά στο πλαίσιο της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.
Προσεχώς… διάσπαση
Ο δε Νίκος Παππάς εμφανίζεται να προσπαθεί να διαχειριστεί μια παράταιρη κατάσταση στο εσωτερικό της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας και να πείσει τους βουλευτές του να αφήσουν κατά μέρους τις εσωκομματικές έριδες και να εκφράσουν έναν ενιαίο αντιπολιτευτικό λόγο. Και εδώ υπάρχει η πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα δεν θα παραμείνει ως έχει αλλά θα αντιμετωπίσει μια ακόμα διάσπαση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κινητικότητα υπάρχει μετά από καιρό και στους ανεξάρτητους που επιχειρούν να οργανωθούν έστω και σε επίπεδο εκπροσώπησης. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχουν περιθώρια δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, λόγω του ετερόκλητου χαρακτήρα της σύνθεσης των ανεξαρτήτων, ωστόσο αν υπάρχουν μελλοντικά νέες αποχωρήσεις από κοινοβουλευτικές ομάδες είναι πιθανό να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 10.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις