Έλον Μασκ: Έστησε startup στις ΗΠΑ ως φοιτητής χωρίς να διαθέτει άδεια εργασίας
O Έλον Μασκ, ο οποίος φοιτούσε στο Στάνφορντ τη δεκαετία του '90, ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Zip2 την οποία πούλησε το 1999 για 300 εκατ. δολάρια
Ο γεννημένος στη Νότια Αφρική μεγιστάνας Έλον Μασκ και θερμός υποστηρικτής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ είχε εργαστεί παράνομα στη χώρα τη δεκαετία του ’90, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
Ο Μασκ θα έπρεπε να είχε εγγραφεί σε πλήρες πρόγραμμα σπουδών για να πάρει έγκυρη άδεια εργασίας
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, ο Μασκ δεν διέθετε άδεια παραμονής όταν για μια σύντομη περίοδο τη δεκαετία του 1990 έστηνε νεοφυή επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 1995 είχε πάει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε την εγγραφή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του. Αντί για σπουδές, όμως, ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Zip2 την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.
Έλον Μασκ: Γιατί δεν είχε δικαίωμα εργασίας
Ειδικοί στο μεταναστευτικό δίκαιο που μίλησαν στην Washington Post διαβεβαιώνουν ότι ο Μασκ θα έπρεπε να είχε εγγραφεί σε κάποιο πλήρες πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να αποκτήσει μια έγκυρη άδεια εργασίας ως φοιτητής.
Στα αιτήματα για σχόλια, ο πανίσχυρος επιχειρηματίας δεν απάντησε αλλά ούτε και ο δικηγόρος του, Άλεξ Σπίρο. Η μοναδική αναφορά που έχει κάνει για το θέμα ανάγεται σε ένα podcast του 2020, όπου ο ίδιος λέει σχετικά με το θέμα ότι «ήμουν νόμιμα εκεί για να φοιτήσω. Μου επέτρεψαν να εργαστώ, ώστε να μπορώ να υποστηρίξω οτιδήποτε».
Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, δύο πρώην συνάδελφοι του μεγιστάνα θυμούνται ότι ο Έλον Μασκ έλαβε την άδεια εργασίας του στις ΗΠΑ περίπου το 1997.
Από υπερασπιστής της μετανάστευσης, οπαδός του Τραμπ
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει στο δημοσίευμά της την αντίφαση μεταξύ του παρελθόντος του νοτιοαφρικανού ιδιοκτήτη πολυάριθμων τεχνολογικών κολοσσών παγκοσμίως με τις αντιμεταναστευτικές απόψεις του Τραμπ, τις οποίες υποστηρίζει ένθερμα το τελευταίο διάστημα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε εκφραστεί υπέρ των μεταναστών, θεωρώντας και τον εαυτό του έναν εξ αυτών.
Επανειλημμένα, ιδιαίτερα μέσα από τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Μασκ έχει κατηγορήσει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και γενικότερα τους Δημοκρατικούς ότι «εισάγουν ψηφοφόρους» μέσω της παράνομης και προσωρινής προστατευόμενης μετανάστευσης.
Πρόσφατα, το Bloomberg News έκανε μια ανάλυση περισσότερων από 53.000 αναρτήσεων από τον λογαριασμό του Μασκ στο Χ, διαπιστώνοντας ότι τα σχόλια του μεγιστάνα έχουν γίνει πολύ περισσότερο πολιτικά αυτή τη χρονιά.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το 2024 ο Μασκ δημοσίευσε περισσότερες από 1.300 αναρτήσεις για θέματα μετανάστευσης και εξαπάτησης των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας περίπου 10 δισεκατομμύρια προβολές».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Μασκ, ο οποίος πλήρωσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το Twitter το 2022, που το μετονόμασε σε X, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επιρροής του δικτύου και φέρεται να έχει δώσει εντολή στους μηχανικούς του ιστοτόπου να προωθούν τα σχόλια του στις ροές των χρηστών, καθιστώντας τις αναρτήσεις του τις πιο πολυδιαβασμένες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγές: Washington Post, Bloomberg News, The Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις