Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Halloween: Πώς επηρεάζουν τα παιδιά οι αισθησιακές μεταμφιέσεις

Halloween: Πώς επηρεάζουν τα παιδιά οι αισθησιακές μεταμφιέσεις

Ίσως τελικά οι αισθησιακές μεταμφιέσεις του Halloween να επηρεάζουν τα παιδιά και τα μελλοντικά πρότυπά τους.

Στην περιόδο εορτασμού του Halloween έχουμε εισέλθει και επίσημα, παρότι δεν αποτελεί επίσημη γιορτή της Ελλάδας, έχει αρκετά μεγάλη απήχηση.

Πολλοί είναι και εκείνοι που επιλέγουν να φορέσουν αισθησιακές μεταμφιέσεις για να πάνε στα πάρτι, πιθανώς επηρεάζοντας δυνητικά τα μελλοντικά πρότυπα των παιδιών.

Οι σέξι μεταμφιέσεις

Τη δική της ανάλυση στο CNN έκανε η Kara Alaimo, καθηγήτρια επικοινωνιών στο Fairleigh Dickinson University, σχετικά με το πώς τα σέξι κοστούμια μπορεί να επηρεάσουν αρκετά τα εξελισσόμενα μυαλά των παιδιών.

Χαρακτηριστική είναι η τάση οι γυναίκες να φοράνε μεταμφιέσεις όπως πριγκίπισσες, μαζορέτες και σέξι ντίβες, κάτι που αποτελεί τεράστια μεταβολή από την παιδική ηλικία. Στις παλαιότερες γενιές το Halloween είχε άλλη έννοια, καθώς όλοι μεταμφιέζονταν σε κάτι ή κάποιον που δεν θα μπορούσαν να ήταν.

Στον αντίποδα, τα αγόρια ντύνονται ως στρατιώτες, αστυνομικοί και εξερευνητές.

Οι αισθησιακές μεταμφιέσεις των κοριτσιών πιθανότατα να μην ευνοούν την ανάγκη για εξερεύνηση των επιστημονικών, ιατρικών, ιστορικών και άλλων κλάδων. Αντίθετα, οδηγούν σε μία αρκετά έντονη σεξουαλικοποίηση των γυναικών.

Η συγκεκριμένη συνήθεια αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης κατάστασης που φαίνεται να ισχύει πλέον. Όταν τα κορίτσια δημιουργούν λογαριασμούς στα social media τείνουν να προσπαθούν να είναι αισθησιακές με στόχο να προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μήπως η σεξουαλικοποίηση επηρεάζει;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Elizabeth Baron, ψυχίατρος, υποστηρίζει ότι «οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά ότι όταν ντύνονται με προκλητικούς τρόπους αυτό οδηγεί στο να παρουσιάζονται τα κορίτσια και οι γυναίκες ως αντικείμενα, κάτι το οποίο θέτει σε προτεραιότητα τα σώματά τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα άλλα χαρακτηριστικά τους».

Σύμφωνα με την ψυχίατρο, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει κίνδυνος οι γυναίκες να δεχθούν ασεβή συμπεριφορά, ή ακόμα να πέσουν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς, είτε διά ζώσης, είτε μέσω διαδικτύου.

Στην περίπτωση που ανήλικα κορίτσια αναρτούν δημόσια τέτοιες φωτογραφίες, κινδυνεύουν ακόμα και να προσελκύσουν παιδόφιλους.

Πώς να αποκτήσουν τα κορίτσια αυτοπεποίθηση

Προφανώς είναι υγιές τα παιδιά να ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, αλλά, σύμφωνα με την Baron, «θέλουμε τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στο να είναι περήφανες για την εμφάνισή της, αλλά και με το να εστιάζουν σε άλλα κομμάτια που συμβάλλουν στην αυτοεκτίμησή τους, όπως το να είναι καλές μαθήτριες, καλές αθλήτριες και φίλες και υπεύθυνα άτομα».

Είναι μεγάλης σημασίας να διδάσκονται τα παιδιά ότι η αυτοπεποίθηση δεν πρέπει να είναι μόνο συνδεδεμένη με το τι φοράνε. Χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να χρησιμοποιούνται παραδείγματα που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να το κατανοήσει καλύτερα. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως «η Μπιγιονσέ είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση φορώντας φόρμες και ένα απλό ζιβάγκο γιατί δεν είναι αυτά που καθορίζουν αν είναι σέξι».

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024