Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εντυπωσιακοί ελιγμοί από τα μαχητικά αεροσκάφη, το μήνυμα του σμηναγού Γεώργιου Σωτηρίου

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, όπου σηματοδότησε την ολοκλήρωση του τριπλού εορτασμού της πόλης – του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Πλήθος κόσμου, με σύμμαχο τον καλό καιρό, συγκεντρώθηκε στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για να παρακολουθήσει τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, όπως και τις αεροπορικές επιδείξεις από αεροσκάφη τελευταίας γενιάς. Η στρατιωτική παρέλαση διήρκεσε περί τις 2 ώρες και 40 λεπτά, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Προηγήθηκε η παρέλαση στο ίδιο σημείο πολιτικών τμημάτων. Οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν θερμά τα τμήματα των μαθητών, των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, όσο κυρίως εκείνα του στρατού, του λιμενικού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές αεροπορικές επιδείξεις και σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών. Ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου πέταξε με το F-16 της ομάδας επιδείξεων «Ζευς» και επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είθισται. Το μήνυμα που εκφώνησε περιείχε λόγια του Κωστή Παλαμά.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα με τον συγκινημένο και δακρυσμένο Εύζωνα από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σακελλαροπούλου: Το σθένος και η ομοψυχία των ηρώων του ’40 αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη

«Η εθνική επέτειος του ένδοξου «όχι» είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης προς όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης.

«Το σθένος και η ομοψυχία των ηρώων του ’40 αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον. Με αφορμή τη σημερινή λαμπρή παρέλαση, θα ήθελα να εξάρω τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης εγγυώνται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά», πρόσθεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δένδιας: Προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

«Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι γιορτές όμως αποκτούν νόημα όχι μόνο όταν θυμόμαστε το παρελθόν αλλά όταν χρησιμοποιούμε τα διδάγματά τους για να νοηματοδοτούμε το παρόν και το μέλλον. Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους. Για να μπορούμε να το πετύχουμε αυτό προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει στο νέο ελληνικό κράτος- αυτό που έχουμε ονομάσει Ατζέντα 2030. Για να αποκτήσουμε έτσι τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ, για να μπορούν με τη σειρά τους να μας γεμίζουν υπερηφάνεια, όπως σήμερα, και να εγγυώνται το μεγάλο αγαθό της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας».

Υπουργός Άμυνας Κύπρου: Μέρα μεγάλης περηφάνιας, τιμής και συγκίνησης

«Μέρα μεγάλης περηφάνιας, τιμής και συγκίνησης για τον απανταχού Ελληνισμό. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσους παρέλασαν με αυτόν τον άψογο τρόπο και να επαναλάβω για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού και της Κυπριακής Κυβέρνησης για την πλήρη και εναρμονισμένη συμπαράσταση την οποία έχουμε από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις», επισήμανε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας από τη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «θέλω να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι ως Κυπριακή Κυβέρνηση, ως Κυπριακός Ελληνισμός, αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες ούτως ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό που για 50 χρόνια βρισκόμαστε κάτω από ημικατοχή. Χρόνια πολλά και πάλι και την αγάπη του κυπριακού λαού προς τον Ελλαδικό λαό. Χρόνια πολλά παιδιά. Χρόνια πολλά».

Ανδρουλάκης: Ο λαός μας με λιγοστά μέσα, αλλά με όπλο την εθνική ομοψυχία, νίκησε έναν ισχυρότερο αντίπαλο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το πέρας της παρέλασης σε δηλώσεις του, υπογράμμισε πως «σήμερα έχουμε χρέος ως χώρα να στείλουμε και ένα καθαρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται ως αναθεωρητές της Ιστορίας τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Στα βουνά της Πίνδου γράφτηκαν ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ο λαός μας με λιγοστά μέσα, αλλά με όπλο την εθνική ομοψυχία, νίκησε έναν ισχυρότερο αντίπαλο.

Γι’ αυτό και 84 χρόνια μετά τιμούμε τους ήρωες, που έδωσαν τα πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ελευθερία της πατρίδας μας, πετυχαίνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη.

Όμως, σήμερα έχουμε χρέος ως χώρα να στείλουμε και ένα καθαρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται ως αναθεωρητές της Ιστορίας τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι.

Θέλουμε σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το μόνο, λοιπόν, που έχουμε να μοιραστούμε με τους γείτονές μας είναι μια κοινή αντίληψη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να είναι αυτή η βάση της ευημερίας και της προόδου όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Το μήνυμα του σμηναγού Σωτηρίου

«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θά’ ρθουν, θα περάσουν. Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος με ενότητα και αφοσίωση στην πατρίδα. Προσβλέποντας σε ένα λαμπρό μέλλον. Χρόνια Πολλά Ελλάδα», ανέφερε στο μήνυμά του ο πιλότος του F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ», σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου.

«Με την ιστορία, σε κάθε σημείο της πατρίδας μας, σε γη, ουρανό και θάλασσα, ο ελληνικός λαός σας τιμά και σας εμπιστεύεται. Χρόνια πολλά» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο διάλογος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου:

Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα! Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος με ενότητα και αφοσίωση στην Πατρίδα προσβλέποντας σε ένα λαμπρό μέλλον.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

Κύριε Σμηναγέ,

Τιμάμε σήμερα τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, καθώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που καθημερινά αναμετρώνται με την ιστορία, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα. Ο ελληνικός λαός σας τιμά και σας εμπιστεύεται.

Χρόνια Πολλά!

Το εντυπωσιακό F-16

Στιγμιότυπο από τον σμηναγό Σωτηρίου

Εντυπωσιακή η διέλευση του Spitfire

Εντυπωσιακή ήταν η διέλευση του Supermarine Spitfire στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Το εμβληματικό αυτό αεροσκάφος ανακατασκευάστηκε και επανήλθε σε πτήσιμη κατάσταση με δωρεά του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» και του ιδρυτή του, Παναγιώτη Πήτερ Λιβανού.

Το Supermarine Spitfire, σύμβολο της Βρετανικής Αεροπορίας χρησιμοποιήθηκε από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών.

Δείτε βίντεο:

Μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Δείτε βίντεο:

Φωτογραφίες από την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Δακρυσμένος Εύζωνας στη στρατιωτική παρέλαση

Τα βλέμματα τράβηξε ένας συγκινημένος Εύζωνας της Προεδρικής Φρουράς που συμμετείχε στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο δακρυσμένος Εύζωνας στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ο δακρυσμένος Εύζωνας στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ο δακρυσμένος Εύζωνας στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί κατά μήκος της Μεγάλου Αλεξάνδρου για να παρακολουθήσει την παρέλαση

Στιγμιότυπο από τον κόσμο στην παρέλαση

Πλήθος κόσμου στην παρέλαση – Πηγή φωτογραφίας: makthes.gr

Πλήθος κόσμου στην παρέλαση – Πηγή φωτογραφίας: theopinion.gr

Φωτογραφίες από τα πολιτικά τμήματα της παρέλασης

Τα πολιτικά τμήματα της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Τα πολιτικά τμήματα της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Τα πολιτικά τμήματα της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Τα πολιτικά τμήματα της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Τα πολιτικά τμήματα της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπα από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην παρέλαση

Τα σχολεία από τη Θεσσαλονίκη που συμμετέχουν στην παρέλαση

Τα σχολεία από τη Θεσσαλονίκη που συμμετέχουν στην παρέλαση

Τα σχολεία από τη Θεσσαλονίκη που συμμετέχουν στην παρέλαση

Ποιος θα είναι ο πιλότος που θα κάνει ελιγμούς με F-16

Αναμένεται επίσης η επίδειξη του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. Πιλότος θα είναι φέτος ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου, ο οποίος θα εκτελέσει ελιγμούς ακριβείας.

Το αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ένα F-16C Block 52+.

Ο σμηναγός (Ι) Γεώργιος Σωτηρίου είναι πιλότος επίδειξης στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006 και τοποθετήθηκε το 2012 στην 115 Πτέρυγα Μάχης με αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα και έχει καταγράψει πάνω από 1.800 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1.500 σε F-16.

Οι πρώτες φωτογραφίες από την παρέλαση

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στιγμιότυπο από την παρέλαση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Νίκος Παππάς

Κατάθεση στεφάνου από τη Σακελλαροπούλου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας το κοινοβούλιο.

Η κατάθεση στεφάνου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ποιοι επίσημοι παρευρίσκονται στην παρέλαση

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Παρών είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς, όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Την παρέλαση παρακολουθεί και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας.

Στην παρέλαση βρίσκονται μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, βουλευτές των κομμάτων, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και πρόξενοι.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι τη λήξη της παρέλασης ισχύουν απαγορεύσεις στάσης και στάθμευσης σε μια σειρά δρόμων της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

– Αγίας Τριάδος, στο τμήμα της από τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Βασιλέως Γεωργίου.

– Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Γεωργίου Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητροπολίτου Κυδωνιών.

– 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.

– Μάρκου Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου, Πέτρου Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας μέχρι τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.

– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού.

– Στρατηγού Ναπολέων Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της.

– Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης.

– Γκύζη, καθ’ όλο το μήκος της.

Mέχρι την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

– Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Γεωργίου Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητροπολίτου Κυδωνιών.

– 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.

Από τις 07:00 σταδιακά και μέχρι την ολοκλήρωση της παρέλασης δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

– Μάρκου Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Πέτρου Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας μέχρι τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Στρατηγού Κακαβού.

– Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.

– Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρατηγού Κακαβού.

– Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης.

Εκτός των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης από τις 16:00 στις 27 Οκτωβρίου μέχρι την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης:

– Στο πάρκινγκ, που βρίσκεται πίσω από την εξέδρας των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθανάσιου Σουλιώτη,

– Στρατηγού Κακαβού,

– Αθανάσιου Σουλιώτη,

– Καλλιδοπούλου,

– Καραϊσκάκη,

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, διακοπές της κυκλοφορίας θα γίνουν και στους γύρω δρόμους.

Only in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024