«Το πρώτο πείραμα στην Πολωνία στο οποίο οι δημοσιογράφοι… είναι εικονικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη», είναι γεγονός.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός OFF Radio Krakow έχει προκαλέσει αντιδράσεις μετά την απόλυση των δημοσιογράφων και την επαναλειτουργία του με «υβριδικούς παρουσιαστές» τεχνητής νοηνοσύνης.

Σχεδιάστηκαν τρια άβαταρ που ανέλαβαν πειραματικά να παρουσιάζουν ραδιοφωνικές εκπομπές

Ο σταθμός στη νότια πόλη της Κρακοβίας δήλωσε ότι τα τρία άβαταρ του έχουν σχεδιαστεί για να προσεγγίσουν νεότερους ακροατές και θεματαλογία πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ευκαιρία ή απειλή για τα μέσα ενημέρωσης, το ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία; Θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα», έγραψε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του σταθμού, Marcin Pulit.

Η αλλαγή, γράφει το CNN, τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο αφού ο Mateusz Demski, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε εκπομπή στον σταθμό, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας «για την αντικατάσταση των εργαζομένων με τεχνητή νοημοσύνη».

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μας πλήττει όλους», έγραψε και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο «σε έναν κόσμο στον οποίο έμπειροι εργαζόμενοι που συνδέονται με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης για χρόνια και άνθρωποι που απασχολούνται σε δημιουργικές βιομηχανίες θα αντικαθίστανται από μηχανές».

Περισσότεροι από 15.000 υπέγραψαν την αίτηση μέχρι το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ο Demski στο Associated Press. Είπε ότι έλαβε επίσης τηλεφωνήματα από εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι άνθρωποι που δεν θέλουν να γίνουν αντικείμενο ενός τέτοιου πειράματος.

Έφταιγαν τα… νούμερα

Ο Demski εργάστηκε στο OFF Radio Krakow από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Αύγουστο και ήταν μεταξύ των περίπου δώδεκα δημοσιογράφων που απολύθηκαν. Είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν ιδιαίτερα σοκαριστική επειδή το ραδιόφωνο είναι ένας δημόσιος σταθμός που υποστηρίζεται από τους φορολογούμενους.

Ο Pulit από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι κανένας δημοσιογράφος δεν απολύθηκε εξαιτίας της AI, αλλά επειδή η ακροαματικότητά της «ήταν κοντά στο μηδέν».

Ο Krzysztof Gawkowski, υπουργός ψηφιακών υποθέσεων και αναπληρωτής πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είχε διαβάσει την έκκληση του Demski και ότι απαιτείται νομοθεσία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. «Αν και είμαι λάτρης της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύω ότι ορισμένα όρια ξεπερνιούνται όλο και περισσότερο», έγραψε στο X. «Η ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να γίνεται για τους ανθρώπους και όχι εναντίον τους!».