Μετέωρα: Πολύ μετά τον Τζέιμς Μποντ, το National Geographic υποκλίνεται μπροστά τους
To National Geographic αναδεικνύει τον κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα Μετέωρα με ένα viral video στο Instagram. O Τζέιμς Μποντ νιώθει δικαιωμένος
Στα 2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι επισκέπτες από όλον τον κόσμο που κάθε χρόνο επισκέπτονται τα Μετέωρα, ένα νούμερο που τα κατατάσσουν στην δεύτερη θέση των κορυφαίων ταξιδιωτικών προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Μετά από ακόμη μια αποθεωτική ανάρτηση από το National Geographic, αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός της Ελλάδας έχει γίνει ξανά viral σε ταξιδιωτικές ατζέντες.
Το National Geographic επέλεξε πλάνα από τα Μετέωρα για να δελεάσει το κοινό και τα 280 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram με τη νέα του πααραγωγή, το νέο ντοκιμαντέρ του δικτύου «Europe from Above».
Η ανάρτηση στο Instagram του National Geographic μετράει χιλιάδες likes -για προφανείς λόγους.
«Γνωρίστε τα μοναστήρια των Μετεώρων. Τα τελευταία 60 εκατομμύρια χρόνια, η διάβρωση ενός αρχαίου βυθού δημιούργησε αυτό το ιερό καταφύγιο. Για σχεδόν χίλια χρόνια, φιλοξενεί μια ιστορική μοναστηριακή κοινότητα, η οποία στην κορυφή της στέγαζε πάνω από 20 ξεχωριστά μοναστήρια» γράφει στη λεζάντα του video το National Geographic επισημαίνοντας ακόμη μια φορά το εμβληματικό τοπίο των Μετεώρων.
Τα Μετέωρα πρόσφατα «κέρδισαν» και μια θέση στη λίστα με τα 100 σημαντικότερα Γεωλογικά Μνημεία του πλανήτη, μετά από αξιολόγηση της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών (ΙUGS) και της UNESCO.
Το νέο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 37ου Παγκόσμιου Γεωλογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Τη γεωλογική σημασία των Μετεώρων παρουσίασε, στην τελετή ανακήρυξης, ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος είχε και την ευθύνη για την κατάθεση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας.
Τα Μετέωρα και ο Τζέιμς Μποντ
Τα Μετέωρα έγιναν παγκοσμίως γνωστά όταν τον Οκτώβριο του 1980, πλήθος ηθοποιών και τεχνικών, κατέφθασαν στην περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας του Τζέημς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο», με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ.
Η σφοδρή, τότε, αντίδραση των μοναχών και η γενικότερη στάση αρκετών πολιτών, είχε προκαλέσει κατάπληξη στην εταιρεία παραγωγής, η οποία και προσπαθούσε, εις μάτην, να κατανοήσει το τι ακριβώς συμβαίνει.
Δεκαετίες μετά, η δικαίωση της εταιρείας και των συντελεστών της ταινίας, είναι απόλυτη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.
Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 12 αι. Στα μέσα του 14ου αι. ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στα Μετέωρα.
Η κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς Τούρκους (1393) και η βαθμιαία κατάρρευση και τελική πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας επέφεραν κατά το 15ο αι. μια κάμψη στη μοναστική ζωή των Μετεώρων.
Κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου αι. παρατηρείται μια ανάκαμψη, που σηματοδοτείται από τη ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας (1475/76) και την τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483).
Η ακμή των Μετεώρων θα συντελεστεί τον επόμενο αιώνα, κατά τον οποίο ιδρύονται νέα μοναστήρια, ανεγείρονται νέα καθολικά και άλλα μοναστηριακά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούνται με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας. Στις αρχές του 19ου αι. τα στρατεύματα του Αλή-Πασά, επέφεραν καταστροφές και λεηλασίες σε πολλά από αυτά (Μονή Υπαπαντής, Μονή Αγίου Δημητρίου κ. ά.).
Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο.
Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.
Μετά το Άγιο Όρος
Τα Μετέωρα, πάντως, ως το δεύτερο, μετά το Άγιο όρος, μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο, δικαίως διεκδικούν ρόλο φωτογραφίας στη σύγχρονη ταυτότητα της χώρας μας, αφού συνδυάζουν μοναδικά το μαγευτικό της εικόνας που καθηλώνει, προκαλώντας το δέος, με τη φυσική καλλονή της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων.
«Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας», από την UNESCO, «τόπος ιερός, αναλλοίωτος και απαραβίαστος», κατά το ελληνικό κράτος, τα Μετέωρα ήταν, είναι και θα είναι η εικόνα που από μόνη της συγκλονίζει για όλα όσα στη θέαση και στη σκέψη προκαλεί, για όλα όσα συμβολίζει, για όλα όσα ως έννοιες μεταφέρει.
- «Ξέσπασμα» Κασάνο για Ρόμα με αφορμή τον Ρανιέρι: «Είναι ανίκανοι»
- Οι ακροδεξιοί Μελόνι και Μιλέι δηλώνουν ότι υπερασπίζονται «την ελευθερία της Δύσης»
- Συνταγή: Γιουβαρλάκια της μαμάς
- Με τακτικές κυνηγών λύκων διώχνουν τους Ουκρανούς οι Ρώσοι στο Ντόνετσκ
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη – Έρχεται «βουτιά» στη θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο
- Χεζμπολάχ: «Όχι» στους όρους του Ισραήλ για να κλείσει συμφωνία εκεχειρίας – «Δεν θα εισβάλουν όποτε θέλουν»