Το ντοκιμαντέρ «Chris Brown: A History of Violence» που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο Investigation Discovery έχει ως θέμα την κατά συρροή κακοποιητική συμπεριφορά του τραγουδιστή Κρις Μπράουν.

Η συμπεριφορά του Κρις Μπράουν τίθεται για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση με τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ που διερευνά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του.

Το ντοκιμαντέρ φέρνει σε πρώτο πλάνο καταγγελίες από πολλές γυναίκες που τον κατηγορούν για κακοποιητική συμπεριφορά συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας με το ψευδώνυμο  Jane Doe που ισχυρίζεται ότι ο Κρις Μπράουν την νάρκωσε και τη βίασε στο γιοτ του Sean Diddy Combs το 2020.

Οι δικηγόροι του Brown αρνούνται τον ισχυρισμό της και αποκαλούν τα όσα παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ ως κακόβουλους και ψευδείς ισχυρισμούς.

Σε αυτό εξετάζεται η άνοδος του Μπράουν στον κόσμο της μουσικής —που κάποτε τον αποκαλούσαν ως ο επόμενος Μάικλ Τζάκσον— και την πτώση του μετά τη σωματική κακοποίηση στην τότε σύντροφο του Ριάνα, το 2009.

Όταν η Ριάνα μίλησε

@realifestudios #rihanna #chrisbrown #drama #famous #relationship #celebrities #sad #domesticabuseawareness #domesticabusesurvivor #abuse #interview #facts #love ♬ Flowers – Miley Cyrus

Οι φωτογραφίες που έφερε στο φως το περιώνυμο TMZ από αναφορά της Ριάνα στις αρχές, σόκαραν με την αγριότητα τους.

Η Ριάνα είχε καταγγείλει ότι ο Μπράουν τη γρονθοκόπησε επανειλημμένα με τη γροθιά του, αποπειράθηκε να την πνίξει μέχρι που την άφησε αναίσθητη και την απείλησε να τη «σκοτώσει» μετά από τη βραδιά των μουσικών βραβείων Grammys.

Ο Κρις Μπράουν παραδέχθηκε την ενοχή του για κακούργημα και είχε καταδικαστεί σε 180 ημέρες κοινωνικής εργασίας και πενταετή επιτήρηση. Το δικαστήριο του Λος Άντζελες του επέβαλε να συμπληρώσει άλλες 1000 ώρες εργασίας σε κοινωφελή προγράμματα.

Μετά το περιστατικό ο Μπράουν και η Ριάνα επανενώθηκαν αργότερα – τους έφερε ξανά κοντά ο Combs, ο οποίος τους κάλεσε και τους δύο στο σπίτι του στο Μαϊάμι για να λύσουν τα πράγματα. Χώρισαν (δύο φορές) μετά από αυτό.

Οι ειδικοί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας στο έγγραφο εξήγησαν πώς όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν και γίνονται μάρτυρες κακοποίησης, όπως είπαν και οι δύο ο Μπράουν και η Ριάνα, καθιστά πιο δύσκολο να τερματιστούν τα πρότυπα κακοποίησης.

Ένας κατά συρροή κακοποιητής, o Κρις Μπράουν είναι σταρ

Το ντοκιμαντέρ απαριθμεί όλο το χρονικό κακοποιητικής συμπεριφοράς του Μπράουν. Η Τραν, η σύντροφος του από το 2010 έως το 2015, κατέθεσε ασφαλιστικά/περιοριστικά μέτρα εναντίον του. Το μοντέλο ισχυρίστηκε ότι τη γρονθοκόπησε δύο φορές στο στομάχι, την έσπρωξε κάτω από μια σκάλα, την απείλησε να τη σκοτώσει και απείλησε τις φίλες της.

Ο Μπράουν έσπασε επίσης τα τζάμια του αυτοκινήτου της μητέρας του με έναν βράχο ενώ βρισκόταν σε αποτοξίνωση για διαχείριση του θυμού και έσπασε ένα παράθυρο στα γυρίσματα του Good Morning America.

Έχει επιτεθεί σωματικά στους Drake και Frank Ocean και ο πρώην μάνατζέρ του, Michael Guirguis, γνωστός ως Mike G, τον μήνυσε για επίθεση, και ξυλοδαρμό.

Γιατρός που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ διερευνά πώς, παρά αυτόν τον μακρύ κατάλογο σοβαρών καταγγελιών, ο Μπράουν – ο οποίος έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου – εξακολουθεί να είναι παράγοντας της μουσικής βιομηχανίας και να απολαμβάνει τη φήμη

Ο Μπράουν έχει κριθεί ένοχος μετά από περιστατικό που έσπασε τη μύτη ενός άνδρα χωρίς λόγο και το καλοκαίρι του καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε βάναυσα πολλούς άνδρες, με τη βοήθεια των σωματογυλάκων του σε μια από τις συναυλίες του στο Τέξας.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εις βάρος του.

Ο Freddy Sayegh, δικηγόρος υπεράσπισης, λέει στο ντοκιμαντέρ: «Εξέτασα το μεγαλύτερο μέρος της ποινικής του ιστορίας και έχει ένα ιστορικό 15 ετών -σχεδόν κάθε χρόνο της ζωής του εμπλέκεται σε αναφερόμενη βία κάποιου είδους».

Γιατρός που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ διερευνά πώς, παρά αυτόν τον μακρύ κατάλογο σοβαρών ισχυρισμών, ο Μπράουν – ο οποίος έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου – εξακολουθεί να είναι παράγοντας της μουσικής βιομηχανίας και να απολαμβάνει τη φήμη.

Ένα χρόνο μετά την επίθεση στη Ριάνα, το δίκτυο BET του ανέθεσε πρωταγωνιστικό ρόλο για ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μάικλ Τζάκσον.

Ο Μπράουν παραμένει δημοφιλής στους θαυμαστές του και είναι ο δεύτερος άνδρας καλλιτέχνης με τους περισσότερους followers στο Instagram.

Ο βιασμός και η σχέση του Κρις Μπράουν με το Diddy

Η γυναίκα αγνώστου ταυτότητας που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ καταγγέλει ότι ο Μπράουν την είχε ναρκώσει και τη βίασε το 2020.

Είπε ότι δέχθηκε «απειλές θανάτου» αφού μήνυσε τον Μπράουν το 2022 -η υπόθεση απορρίφθηκε για έλλειψη στοιχείων- αλλά αποφάσισε να μιλήσει για να «ρίξει φως στο τι πραγματικά συνέβη».

Η Doe είπε ότι ήταν μια επίδοξη χορεύτρια που μόλις μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Σε ένα ταξίδι στο Μαϊάμι, ένας φίλος την προσκάλεσε στο σπίτι του Diddy στο Star Island.

Εκείνη την ημέρα, γνώρισε τον Combs —ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι φυλακισμένος ενόψει της δίκης του για σειρά σεξουαλικών εγκλημάτων— και τον Μπράουν.

Η Doe είπε ότι ο Μπράουν ήταν καλός και φιλικός στην αρχή της συνάντησης του και ήλπιζε ότι η γνωριμία θα ήταν μια επιπλέον ευκαιρία για να χτίσει την επίδοξη καριέρα της στον χορό.

«Είχαμε μιλήσει και μου είχε δώσει ένα ποτό», είπε. «Αυτή είναι η στιγμή που η μνήμη μου αρχίζει να γίνεται λίγο περίεργη» λέει. Το σώμα της έγινε ξαφνικά βαρύ, η γυναίκα άρχισε να νιώθει κουρασμένη.

Ο Μπράουν παραμένει δημοφιλής στους θαυμαστές του και είναι ο δεύτερος άνδρας καλλιτέχνης με τους περισσότερους followers στο Instagram

Η Doe είπε ότι ο Μπράουν την οδήγησε σε ένα υπνοδωμάτιο και τη βίασε. Ισχυρίστηκε ότι μετά το βιασμό της έστειλε μήνυμα για να της πει να πάρει το Plan B, το χάπι της επόμενης μέρας.

Η Doe είπε ότι συνέχισε να μιλά με τον Μπραόυν μετά το υποτιθέμενο περιστατικό, αλλά μετά από συνεδρίς με ψυχοθεραπευτή συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί.

Η γυναίκα μήνυσε τον Μπράουν για 20 εκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά τα κείμενα και τα φωνητικά κείμενα που έστειλε στον Μπράουν δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσει η υπόθεση σε επίσημη καταγγελία.

Μια δικηγόρος, η Άριελ Μίτσελ-Κιντ είπε την εκπροσωπεί ξανά. «Πιστεύω ότι αυτό που της συνέβη είναι 100% αλήθεια. Νιώθω ότι την πρόδωσα ως δικηγόρος τότε» είπε στο People.

Στο ντοκιμαντέρ, οι δικηγόροι του Μπράουν είπαν ότι οι ισχυρισμοί της Doe είναι ψευδείς.

«Όλοι έχουν ξεχάσει»

Στο ντοκιμαντέρ μιλάει μια ακόμη γυναίκα, με το όνομα Λιζιάν Γκιουτίρεζ. Η Γκιουτίρεζ ισχυρίζεται ότι ο Μπάρουν τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και της μελάνιασε το μάτι, το 2016.

Ισχυρίστηκε ότι ήταν καλεσμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Λας Βέγκας για ένα πάρτι, όπου υπήρχαν κοκαΐνη, χάπια και μαριχουάνα, και πήρε μια φωτογραφία που φέρεται να εξόργισε τον Μπράουν. Μήνυσε τον Μπράουν για επίθεση και διευθέτησαν την υπόθεση.

Η Σάνι Χόστιν, συμπαρουσιάστρια του The View στο ABC, συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ. Σε αυτό δηλώνει σοκαρισμένη και έκπληκτη που οι άνθρωποι (φαινομενικά) ξέχασαν τι έκανε ο Μπράουν στη Ριάνα.

«Η επίθεση στη Ριάνα έγινε πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά τη θυμάμαι σαν χθες γιατί θυμάμαι ότι ήμουν στην αίθουσα του δικαστηρίου», λέει η συμπαρουσιάστρια του The View και δικηγόρος.

«Αλλά μόλις πρόσφατα είδα ότι μια φίλη μου πήγε να πάρει τον γιο της και την παρέα του από μια συναυλία του Κρις Μπράουν. Όταν επέστρεψαν, ήμουν κάπως σοκαρισμένη, τους ρώτησα: Ξέρετε ότι αυτός ο καλλιτέχνης που είδατε ξυλοκόπησε τη Ριάνα; Δεν είχαν ιδέα» καταλήγει.

Το οπτικοακουστικό ντοκουμένο προβλήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας του δικτύου «No Excuse for Abuse» για τον Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Ενδοοικογενειακή Βία.

Αν είστε ή αν γνωρίζετε θύμα ενδοοικογενειακής βίας καλέστε στη Γραμμή  SOS 15900. Η Γραμμή είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.