Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Φθινόπωρο: Πέντε τροφές ταμάμ για το πιάτο μας

Φθινόπωρο: Πέντε τροφές ταμάμ για το πιάτο μας

Το φθινόπωρο μπορεί να μας προκαλεί μια μικρή θλίψη, αλλά την ίδια ώρα μας δίνει τροφές και γευστικές και γεμάτες με οφέλη για την υγεία.

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και μαζί με αυτό υποδεχόμαστε όλα τα τρόφιμα που μας προσφέρει, μεταξύ των οποίων μια ποικιλία από λαχανικά και φρούτα, ιδανικά για τη δημιουργία comfort γευμάτων που θα απολαύσουμε καθώς ο καιρός αρχίζει να κρυώνει.

Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι αυτά τα νόστιμα φθινοπωρινά λαχανικά και φρούτα είναι γεμάτα με οφέλη για την υγεία, δίνοντάς μας περισσότερους λόγους να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Το φθινόπωρο βάλτε στη διατροφή σας…

Μήλα

Το πιο δημοφιλές φρούτο του φθινοπώρου είναι τα μήλα. Ένα μέτριο μήλο έχει σχεδόν 4,8γρ. φυτικών ινών. Εάν θέλετε απολαύστε το με τη φλούδα, καθώς περιέχει πολλές από τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στα μήλα, καθώς και πολυφαινόλες. Εκτός από τις φυτικές ίνες, το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις σημειώνει ότι η φλούδα παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Μια ερευνα που δημοσιεύθηκε στο Separation and Purification Technology αναφέρει ότι η φλούδα περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ευεργετικές ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι οι πολυφαινόλες που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες βρίσκονται στα μήλα καθώς και στα μούρα και το πράσινο τσάι, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι παρόμοια με τα μήλα σε θρεπτική αξία, αλλά έχουν ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες. Ένα μεσαίο αχλάδι έχει 5,5 γρ. φυτικών ινών.

Περιέχουν επίσης βιταμίνης C και κάλιο. Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη κυτταρική λειτουργία, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food & Function αναφέρει ότι όταν οι συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παθήσεων που περιλαμβάνει διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία, έτρωγαν δύο αχλάδια καθημερινά, παρουσίασαν βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και άλλους σημαντικούς δείκτες υγείας.

Κολοκύθα

Η πεντανόστιμη κολοκύθα περιέχει β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία σε αυτή τη μορφή παρέχει στον οργανισμό μας πολλά οφέλη για την υγεία. Η κολοκύθα παρέχει επίσης βιταμίνη C, αποτελώντας μια καλή προσθήκη στη διατροφή σου αυτό το φθινόπωρο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Όσο παρεξηγημένα είναι, τόσο θρεπτικά και νόστιμα είναι επίσης!

Σύμφωνα με το USDA, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 4γρ. φυτικών ινών, καθιστώντας τα μια καλή πηγή. Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι μια θρεπτική και νόστιμη επιλογή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά είναι ιδιαίτερα γευστικές το φθινόπωρο, όταν είναι στην εποχή τους.

Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Μια μεσαία γλυκοπατάτα περιέχει 3,6γρ. φυτικών ινών σύμφωνα με το USDA.

* Πηγή: Vita

Only in

Γονείς άφησαν νηστική την έφηβη κόρη τους μέχρι που έφτασε να ζυγίζει 27 κιλά

Οι γιατροί προειδοποίησαν τους γονείς της πως εάν δεν μπει άμεσα στο νοσοκομείο κινδυνεύει να πεθάνει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024