Ghosting: Ένας οδηγός για το ξεπεράσουμε
Ghosting. Ή αλλιώς η μάστιγα στις σχέσεις του σήμερα. Μπορεί να μας ενοχλεί αλλά υπάρχει και τρόπος να το αφήσουμε πίσω μας. Ακολουθούν τέσσερις απλές συμβουλές.
Σας έχει τύχει ποτέ να μιλάτε με κάποιον και ξαφνικά ένα πρωί να… εξαφανίζεται; Εάν ναι τότε, κατά πάσα πιθανότητα έχει βιώσει και εσείς ghosting, όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τον τερματισμό μιας προσωπικής σχέσης με ξαφνική διακοπή κάθε επικοινωνίας δίχως εξηγήσεις.
Ο όρος «ghosting» έγινε δημοφιλής (με την σημερινή του έννοια) πριν από περίπου οκτώ χρόνια, παράλληλα με την άνοδο του online dating. Το 2017 καταχωρήθηκε και επίσημα στο λεξικό Merriam-Webster, όμως φαίνεται να χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα ήδη από τα 90’s.
Αν και για κάποιους μπορεί να αποτελεί νέο όρο, η πράξη του ghosting υπήρχε πολύ πριν από την ψηφιακή εποχή. Οι περισσότεροι που το έχουν νιώσει, αναφέρουν ότι προκαλεί μια περίεργη αίσθηση απώλειας και μια περίπλοκη μορφή θλίψης που εμφανίζεται όταν δεν καταλαβαίνουμε γιατί τελείωσε μια σχέση. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστούμε και να βρούμε και πάλι την γαλήνη και την εσωτερική μας ηρεμία.
Πώς θα ξεπεράσουμε το ghosting;
1. Απαλλαγείτε από τις ενοχές
Όταν κάποιος εξαφανίζεται ξαφνικά από την ζωή μας, ακόμα και στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, μπορεί να γεμίσουμε τύψεις, αμηχανία ή και ντροπή. Ενώ το ghosting μας επηρεάζει έντονα, στην πραγματικότητα δεν αφορά τόσο το άτομο που το δέχεται.
Επειδή συνήθως δεν μπορείτε να βρείτε μια αιτία και δεν υπάρχει εξήγηση, μπορεί να κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Μπορεί να θέλετε να υψώσετε τοίχους για να μην τραυματιστείτε ξανά στο μέλλον. Τώρα όμως, είναι η ώρα να ανασυνταχθείτε, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να κάνετε ένα διάλειμμα.
Θυμηθείτε ότι δεν φταίτε εσείς που κάποιος έφυγε χωρίς να δώσει μία εξήγηση, ούτε φταίτε επειδή δεν κατάφερε να σας πει την αλήθεια με ωριμότητα.
2. Απομακρυνθείτε από την ντροπή
Η ντροπή εμφανίζεται μερικές φορές όταν θυμόμαστε παλαιότερες περιπτώσεις, στις οποίες μπορεί να είχαμε νιώσει απόρριψη. Είναι όμως το ghosting απόρριψη; Ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, μπορεί να είναι επώδυνο καθώς μπορεί να ενεργοποιεί ή να μιμείται μια προηγούμενη πληγή, ένα παλαιότερο τραύμα.
Κατανοώντας αυτά, μπορούμε να δούμε γιατί η αυτοσυμπόνια είναι τόσο σημαντική σε αυτήν την φάση. Θυμηθείτε να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με τον εαυτό σας, καθώς βιώνετε και απελευθερώνετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.
3. Επιλέξτε την αυτοφροντίδα
Εκτός από την αυτοσυμπόνια, χρειάζεστε και αυοτφροντίδα για να προχωρήσετε. Αφιερώστε χρόνο σε φίλους και οικογένεια, άτομα που αναγνωρίζουν την αξία σας και που μπορούν να σας υποστηρίξουν.
Επίσης, μπορεί να επιδοθείτε σε δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους, όπως να συμμετέχετε σε ένα μάθημα pilates ή να επιστρέψετε σε ένα χόμπι που αγαπάτε.
4. Χτίστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα
Οι συναισθηματικές και ψυχικές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε σηματοδοτούν και τις ευκαιρίες να αναπτύξετε την ανθεκτικότητά σας και να ενισχύσετε την αυτοφροντίδα σας.
Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα, την προτεραιοποίηση του ύπνου, τη βελτιστοποίηση της διατροφής, την καλλιέργεια του νοήματος και του σκοπού στην ζωή και την μείωση του στρες, μπορεί να σας βοηθήσει.
* Πηγή: Vita
- Πελώριες πατημασιές δεινοσαύρων ήρθαν στο φως σε βρετανικό λατομείο
- Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια»
- Ισραήλ: Τουλάχιστον 891 στρατιώτες των IDF νεκροί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα – Το αρνητικό ρεκόρ
- Με αρκετά προβλήματα ο Άρης κόντρα στην Χάποελ Ιερουσαλήμ
- Η επιστροφή της Μέγκαν Μαρκλ στο Instagram δεν είναι αθώα – Πώς εξηγούν οι ειδικοί την κίνησή της
- ΗΣΑΠ: Άνοιξαν εν κινήσει όλες οι πόρτες του συρμού και άλλο τρένο έβγαζε καπνούς – Τι καταγγέλλει το σωματείο