Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ: Το πρώτο ελληνικό anti-drone ελληνικής κατασκευής που έχει δοκιμαστεί σε μάχη

Σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ: Το πρώτο ελληνικό anti-drone ελληνικής κατασκευής που έχει δοκιμαστεί σε μάχη

Οι δυνατότητες του συστήματος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που κατασκευάστηκε αρχικά ως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση των Bayraktar και βρέθηκε να δοκιμάζεται στην Ερυθρά Θάλασσα

Σύστημα «Κένταυρος». Ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο δημιουργήθηκε έχοντας σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών UAV και δη των Bayraktar.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανέπτυξε και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο και καινοτόμο σύστημα αποκάλυψης, εντοπισμού και αποτροπής UAV τύπου MALE.

Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλα τα σύγχρονα UAV αλλά και drones.

Κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με την παθητική ανίχνευση αλλά και την παρακολούθηση της πορείας των UAV από 20 έως 140 χλμ με επιβιωσιμότητα 100%.

Η παρεμβολή (jamming) πραγματοποιείται στην επικοινωνία UAV με το έδαφος σε απόσταση μεγαλύτερη των 28 χλμ. Ο τηλεχειρισμός του συστήματος πραγματοποιείται σε σταθερό κανάλι ή σε ρυθμό frequency hopping.

Δυνατότητα απεικόνισης της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης

Πρόσθετο στοιχείο του συστήματος από τις πληροφορίες μας είναι και η δυνατότητα απεικόνισης της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης. Και ο χρήστης μπορεί να κάνει κατ’ επιλογή παρεμβολή (jamming) στις επικοινωνίες του UAV ε το έδαφος σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 25 χλμ.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί όσον αφορά την ανίχνευση του Βayraktar οι επικοινωνίες του είναι εντός των δυνατοτήτων του συστήματος μέχρι 140 χλμ για ανίχνευση και έως 40 χλμ για καταστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δοκιμές της παθητικής μονάδας πραγματοποιήθηκαν ήδη από το Σεπτέμβριο του 2022 σε νησί του ανατολικού Αιγαίου με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Ενώ έγιναν και δοκιμές του παρεμβολέα τον Ιανουάριο του 2024 με επίσης άριστα αποτελέσματα.

Ενημέρωση το Νοέμβριο

Οι σχετικές ενημερώσεις για το εν λόγω σύστημα έφτασαν στο γραφεία του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και στη στρατιωτική ηγεσία, το Νοέμβριο του 2023.

Σε «ΨΑΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ» πριν την αναχώρηση της για την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να ενταχθεί στην δύναμη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Το σύστημα κρίθηκε επιτυχημένο και μεταφέρθηκε στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία πήρε τη σκυτάλη και αναχώρησε για την Ερυθρά Θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ αρχικά δεν είχε σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί σε μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά για αξιοποίηση του από το Στρατό Ξηράς ως εποχούμενο anti-drone. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι είχε τις δυνατότητες και λειτούργησε με επιτυχία.

Με το Δένδια να δηλώνει το Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη του στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» που επρόκειτο να αποπλεύσει για να ενταχθεί στις «ΑΣΠΙΔΕΣ», την υπερηφάνεια του ΥΠΕΘΑ γιατί «τα “ΨΑΡΑ” χρησιμοποίησαν με επιτυχία το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η Πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης».

Παρά τις επιτυχίες του το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που έχει τοποθετηθεί στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι το πρωτότυπο που αφαιρέθηκε από την φρεγάτα «ΨΑΡΑ»…

Only in

Το ατιμώρητο έγκλημα του δοσιλογισμού – μια πληγή που δεν έκλεισε ποτέ

Οι εκφραστές του δοσιλογισμού στην Ελλάδα ουδέποτε τιμωρήθηκαν, πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Αντιθέτως, στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό και ο ακροδεξιός σπόρος τους ανθεί ως σήμερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024