Μήνυμα για την επέτειο εορτασμού του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου έστειλε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «και τότε και τώρα το «Όχι» του ελληνικού λαού είναι ένα τεράστιο «Όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον καπιταλισμό που γεννά τον φασισμό, τη φτώχεια, την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Χρόνια πολλά».

Δείτε βίντεο:

ΚΚΕ: Όλες οι αιτίες που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εδώ

«Σήμερα, όλες οι αιτίες που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εδώ», τόνισε σε ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Ανέφερε πως «η εισβολή των στρατευμάτων της φασιστικής Ιταλίας τα ξημερώματα της 28ης Οκτώβρη 1940 αποτέλεσε το εναρκτήριο γεγονός. Ορόσημο μιας περιόδου που θα οδηγούσε στο δράμα της τριπλής φασιστικής κατοχής. Αλλά και στην αφύπνιση και ηρωική μαζική δράση των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ».

«Αυτή η δράση, μαζί με τον τιτάνιο αγώνα και τις θυσίες της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, των παρτιζάνικων κινημάτων και των λαών σε όλη την Ευρώπη, οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της χώρας– τα 80 χρόνια από την οποία τίμησε πριν λίγες μέρες το ΚΚΕ– και στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών», τονίζει.

«Είναι πολλά αυτά που έχει να διδαχθεί ο λαός»

Όπως υποστηρίζει ο Περισσός, «είναι πολλά αυτά που έχει να διδαχθεί ο λαός και η νεολαία από εκείνη την περίοδο. Ιδιαίτερα σήμερα που η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου έχει ανάψει για τα καλά στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στις συνολικά 56 συγκρούσεις που είναι ενεργές σε όλον τον πλανήτη, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλωστε, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν το αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν και τότε το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με επίδικο τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής, αντιθέσεις που εντάθηκαν μετά το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης».

«Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του ‘Άξονα’, όσο και των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, του πρώτου εργατικού – σοσιαλιστικού κράτους στην Ιστορία, που είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού», προσθέτει. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.