Ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε την «Ατζέντα 2030» – Ανοίγει η πόρτα για το «φινλανδικό μοντέλο»
Μια νέα πραγματικότητα που θα φέρει αλλαγές στη στρατιωτική θητεία σχεδιάζει το υπουργείο Άμυνας με «το φινλανδικό μοντέλο» να έρχεται στο προσκήνιο. Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας από τη Θεσσαλονίκη.
«Την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων» προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου.
«Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους» ανέφερε αρχικά, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο του ΟΧΙ που διεξήχθη στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη.
Και μπήκε στην ουσία, λέγοντας: «Για να μπορούμε να το πετύχουμε αυτό προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει στο νέο ελληνικό κράτος- αυτό που έχουμε ονομάσει Ατζέντα 2030».
Η «Ατζέντα 2030» θα γίνει «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων»
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενους στη μεταρρύθμιση μίλησε για «τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ» που θα «μπορούν με τη σειρά τους να μας γεμίζουν υπερηφάνεια, όπως σήμερα, και να εγγυώνται το μεγάλο αγαθό της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας».
Για να συμβεί αυτό, ο υπουργός φέρεται να προκρίνει «το φινλανδικό μοντέλο», προσαρμοσμένο φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα και επιδίωξη να μετατραπεί η στρατιωτική θητεία από «αγγαρεία» σε «ευκαιρία».
Ποιο είναι το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας
Πρόκειται στη βάση του για ένα μοντέλο κλιμακωτής θητείας με βάση την ουσία της εκπαίδευσης του στρατεύσιμου, ενώ προβλέπεται και επανεκπαίδευση.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην εθνική άμυνα. Κάθε άνδρας ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος στρατιωτικής θητείας, οι δε γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.
Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι απλοί στρατεύσιμοι υπηρετούν για 165 ημέρες. Όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί υπηρετούν για 347 ημέρες. Τέλος, η μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία διαρκεί 347 ημέρες.
Μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας, οι αποστρατευθέντες καθίστανται έφεδροι.
Οι απλοί στρατιώτες παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου γίνουν 50 ετών και υπόκεινται σε επανεκπαίδευση διάρκειας 80 ή 150 ημερών επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εφεδρεία.
Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρις ότου συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να λάβουν -το μέγιστο- 200 ημέρες επανεκπαίδευσης.
- Πώς η Harley Davidson μπήκε στο μάτι ενός συντηρητικού ακτιβιστή
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού (pic)
- Κύπελλο Ελλάδας: Το πανόραμα της φάσης των «16» – Δείτε highlights
- League Cup: Η Νιούκαστλ «πέταξε» εκτός την Τσέλσι – Προκρίσεις για Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ
- Μεντιλίμπαρ: «Ο αντίπαλος δεν μας απείλησε καθόλου»
- Τι θα γινόταν αν η Microsoft έμενε χωρίς… OpenAI;