Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό, στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» για το πρωτάθλημα, άνοιξε μεγάλη συζήτηση στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Όχι τόσο για το αποτέλεσμα, όσο για την εικόνα του Ολυμπιακού στο παρκέ και αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο θέμα που απασχολεί και τον προπονητή των πειραιωτών και τους παίκτες του.

Το είπε άλλωστε χθες μετά το ματς ο Μπαρτζώκας αλλά και ο Βεζένκοφ, με τον τελευταίο μάλιστα να τονίζει πως οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη.

Ο Βεζένκοφ είπε μεγάλη κουβέντα και η συγκεκριμένη τοποθέτηση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ομάδα του λιμανιού που δείχνει να «ψάχνεται» στο ξεκίνημα της σεζόν.

Πρώτα απ’ όλα πάντως χρειάζεται να γίνουν δύο σημαντικές επισημάνσεις.

1.Δεν είναι κακό να «ψάχνεται» μια ομάδα στα τέλη Οκτώβρη έχοντας παίξει μόλις ένα μήνα μπάσκετ. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, ειδικά μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με διοργανώσεις που όλα κρίνονται τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σίγουρα κανείς δεν αγαπάει την ήττα κι αυτό είναι ένα θέμα που το έχουν όλες οι ομάδες αλλά και καμιά ομάδα δεν μπορεί να νικάει πάντα και παντού.

2.Δύο και τρία αρνητικά αποτελέσματα (ακόμα κι αν είναι συνεχόμενα) δεν κλονίζουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην ομάδα από τον κόσμο της. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που έχει τεράστιες δυνατότητες κι αυτό το λένε άλλωστε οι προπονητές όλων των ομάδων της Ευρωλίγκας.

Κάτι παραπάνω ξέρουν για να εκθειάζουν την ομάδα του Πειραιά. Εμπιστοσύνη λοιπόν και στήριξη από τον κόσμο υπάρχει κι αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Η άμυνα είναι το μεγάλο «όπλο»

Είπαμε λοιπόν δυο πράγματα που έχουν μεγάλη σημασία για την συνέχεια. Υπάρχει όμως κι ένα θέμα στο οποίο ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει άμεσα λύση κι έχει να κάνει με την «ταυτότητα» της ομάδας του Πειραιά.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το καλοκαίρι τον Βεζένκοφ και τον Φουρνιέ, έκαναν δηλαδή δύο σπουδαίες μεταγραφές ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως αποκτήθηκε ο Ντόρσεϊ αλλά και ο Βιλντόζα.

Μιλάμε για κινήσεις με ξεκάθαρη στόχευση στην επίθεση, με στόχο να βάλει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ μεγάλη άνεση στο σκοράρισμα.

Να βρει δηλαδή τρόπους για να «φορτώνει» το αντίπαλο καλάθι με 85+ πόντους, κάτι που ήταν δύσκολο να πετύχει την περσινή σεζόν.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να χάσει ο Ολυμπιακός από την «ταυτότητα» του, είναι η άμυνα κι εδώ χρειάζεται να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Ολυμπιακός έχει βασική αρχή στο παιχνίδι του την καλή άμυνα και είναι προφανές ότι σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, η άμυνα του δεν είναι στο επίπεδο που θέλει ο προπονητής του.

Τα σουτ μπορεί να μην πουν μια βραδιά, μπορεί να μην πουν και την δεύτερη. Είναι τέτοιο όμως το ατομικό ταλέντο των παικτών του Ολυμπιακού που την τρίτη βραδιά θα μπουν.

Και λογικά θα μπουν και σε πολλές βραδιές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό όμως που δεν πρέπει να χάσει η ομάδα του λιμανιού είναι η μαχητικότητα στην άμυνα γιατί μέσα από την άμυνα θα μπουν τα σουτ, μέσα από την άμυνα κερδίζονται τα μεγάλα παιχνίδια, τα δύσκολα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που αν μη τι άλλο παίζει άμυνα για σεμινάριο. Τούτη την ώρα αυτό φαίνεται πως είναι το πρόβλημα κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουν ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του.

Εκεί όμως θα πρέπει να εστιάσουν και οι παίκτες του Ολυμπιακού κοιτώντας τον καθρέφτη, όπως πολύ εύστοχα προέτρεψε ο Σάσα Βεζένκοφ μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Η άμυνα είναι σίγουρα θέμα προπόνησης και πλάνου αλλά πάνω απ’ όλα είναι θέμα θέλησης και αυταπάρνησης. Κι αυτά τα δύο στοιχεία είναι που χαρακτηρίζουν την άμυνα των «ερυθρόλευκων» τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε απλά το 27-2 στην τρίτη περίοδο του ημιτελικού του final 4 απέναντι στην Μονακό το 2023. Αυτή είναι η άμυνα του Ολυμπιακού αυτές είναι «μνήμες» που πρέπει να βγουν απ’ το… συρτάρι το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το βράδυ της Τρίτης οι πειραιώτες θα υποδεχθούν στο ΣΕΦ την Ρεάλ Μαδρίτης και το παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Ίσως είναι κι ένα νέο ξεκίνημα για τους «ερυθρόλευκους».

Η νίκη είναι «μονόδρομος» και για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται πάνω απ’ όλα καλή άμυνα.

Για την ακρίβεια, σκληρή άμυνα.