«Γεια, λέγομαι Μάθιου, αν και ίσως εσείς να με ξέρετε με άλλο όνομα. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Μάτυ. Και κανονικά έπρεπε να είμαι νεκρός». Έτσι ξεκινάει την αυτοβιογραφία του, ο Μάθιου Πέρι, ξεδιπλώνοντας μια καθηλωτική ιστορία ζωής σαν rollercoaster.

Από την παιδική του φιλοδοξία για φήμη ως την εξάρτηση και την απεξάρτηση, συστήνοντάς μας, καθ’ οδόν, τον πεντάχρονο Μάθιου.

Τον πιτσιρικά που ταξίδευε από το Μόντρεαλ στο Λος Άντζελες, μεταξύ των χωρισμένων γονιών του· τον έφηβο που ήταν τενίστας εθνικής εμβέλειας στον Καναδά· και τον εικοσιτετράχρονο που κέρδισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που ήθελαν οι πάντες, στον πιλότο μιας σειράς για την οποία θα μιλούσαν οι πάντες, και που τότε λεγόταν Φιλαράκια.

Ο Μάθιου Πέρι στο βιβλίο του μίλησε με κάθε ειλικρίνεια για δαίμονες και κατακτήσεις. Στις σελίδες του τα τραύματα είναι έκθετα, είναι πολλά. Η διαλυμένη οικογένεια που τον μεγάλωσε δεν τον έκανε ποτέ να νιώσει ότι ανήκει κάπου, το πάθος για αναγνώριση που τον έκανε διάσημο τον εξάντλησε, το κενό μέσα του που δεν μπορούσε να γεμίσει ακόμη κι όταν τα μεγαλύτερα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα πάντα μεγάλωσε.

Αδείλιαστα ειλικρινής ο Μάθιου Πέρι έδειχνε με χαμόγελο τον πόνο και έτσι μάζεψε το κακό γύρω του. Σαν σήμερα, ένα χρόνο πριν.

«Γεια, λέγομαι Μάθιου, αν και ίσως εσείς να με ξέρετε με άλλο όνομα. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Μάτυ. Και κανονικά έπρεπε να είμαι νεκρός»

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2023, το Χόλιγουντ έσφυζε από αποκριάτικα πάρτι. Ήταν το Σάββατο πριν από τις 31 — ένας από τους σημαντικότερους εορτασμούς του χρόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Halloween — σηματοδοτώντας ένα weekend διασκέδασης και «τρομακτικών» συνάξεων. Ωστόσο, τη στιγμή που πολλοί καλεσμένοι πήγαιναν για δείπνο και χορό, ένας αληθινός τρόμος έσκασε ως είδηση στο Tinseltown. Ο Μάθιου Πέρι είχε βρεθεί νεκρός.

Ο Μάθιου Πέρι, ο ηθοποιός που θυμόμαστε για πάντα ως Τσάντλερ Μπινγκ των Friends, και ο θάνατος του έγινε το επίκεντρο της συζήτησης σε όλους αυτούς τους εορτασμούς, επισκιάζοντας κοστούμια, χαμόγελα και κεράσματα. Ένα χρόνο μετά, η μνήμη του συνεχίζει να στοιχειώνει.

Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι σε ηλικία 54 ετών ξάφνιασε τη βιομηχανία του θεάματος. Τα χειρότερα έμοιαζαν να είναι πίσω του.

Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, ο Μάθιου Πέρι είχε γράψει στα απομνημονεύματά του ότι, παρά τη φήμη και την περιουσία του, η ζωή του δεν ήταν εύκολη.

Οι εθισμοί τον είχαν «βαρύνει», του κόστισαν εκατομμύρια, σχεδόν του κόστισαν τη ζωή, έγραφε.

Ωστόσο, η καταιγίδα έμοιαζε να είχε τελειώσει. Ο Μάθιου Πέρι είχε εγκατασταθεί στην ήσυχη, πολυτελή καλιφορνέζικη κοινότητα των Pacific Palisades βλέποντας τη γραμμή του ορίζοντα στον ωκεανό μπροστά του.

Αν και είχε ελάχιστες επαγγελματικές προσκλήσεις ή σχέδια ο Μάθιου Πέρι φαινόταν χαλαρός και χαρούμενος στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ζωή του έμοιαζε με αυτή ενός εύπορου συνταξιούχου, μια ευπρόσδεκτη αλλαγή μετά από χρόνια άγχους και φοβίας για την υγεία.

Αλλά εκείνη η μοιραία μέρα -όταν ο βοηθός και όπως αποκαλύφθηκε, δολοφόνος του, τον βρήκε νεκρό στο τζακούζι- άλλαξε τα πάντα.

Από τότε, οι ιστορίες και οι αποκαλύψεις γύρω από το τραγικό τέλος του Μάθιου Πέρι και τις συνθήκες του θανάτου του είναι γεμάτες απροσδόκητες, αιχμηρές, απότομες «στροφές».

Ίσως η μικρότερη έκπληξη όλων ήταν η έκθεση του ιατροδικαστή τον Δεκέμβριο, η οποία αποκάλυψε ότι ο Μάθιου Πέρι πέθανε από πνιγμό ως αποτέλεσμα της χρήσης κεταμίνης.

Ο Μάθιου Πέρι υποβαλλόταν σε θεραπεία με έγχυση κεταμίνης για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους, αλλά η τελευταία του δόση επίσημα του είχε χορηγηθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από το θάνατό του.

Ο ιατροδικαστής σημείωσε ότι η ποσότητα της κεταμίνης στην τοξικολογική εξέταση του Πέρι «δεν θα μπορούσε να είναι από αυτή τη θεραπεία».

Τα επίπεδα του φαρμάκου που βρέθηκαν στον οργανισμό του ήταν ισοδύναμα με αυτά κάποιου που μόλις είχε υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

«Υπήρχε κάτι αναπόφευκτο σε αυτό που επρόκειτο να του συμβεί στη συνέχεια και το ένιωθε πολύ έντονα. Μου είπε: “Δε φοβάμαι πια”. Και αυτό με ανησύχησε ακόμα πιο πολύ» είπε η μητέρα του Μάθιου Πέρι, ένα χρόνο μετά το θάνατο του στο NBC

Σε μια οδυνηρή στιγμή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εκπομπή Today που προβλήθηκε ανήμερα της επετείου θανάτου του, η μητέρα του Μάθιου Πέρι, Σούζαν Μόρισον, γνωστή δημοσιογράφος, μίλησε με ειλικρίνεια για τις τελευταίες της στιγμές με τον γιο της.

Καθισμένη δίπλα στον σύζυγό της – τον πατριό του Πέρι, Κιθ Μόρισον – η Μόρισον θυμήθηκε, συγκεκριμένα, μια ειλικρινή συζήτηση που είχε με τον γιο της αφού «πέρασε μια περίοδο που ήταν αρκετά ζωηρός» δείχνοντάς της «ένα από τα καινούργια του σπίτια».

«Ήρθε κοντά μου και μου είπε: “Σ’ αγαπώ τόσο πολύ και είμαι τόσο χαρούμενος που είμαι μαζί σου τώρα”», θυμήθηκε η Σούζαν. «Ήταν σχεδόν σαν ένα προμήνυμα για κάτι. Δεν το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή, αλλά σκέφτηκα: “Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που είχαμε μια τέτοια συζήτηση. Έχουν περάσει χρόνια”».

«Νομίζω ότι υπήρχε κάτι… υπήρχε ένα αναπόφευκτο σε αυτό που επρόκειτο να του συμβεί στη συνέχεια και το ένιωθε πολύ έντονα», συνέχισε. «Αλλά είπε: “Δε φοβάμαι πια”. Και αυτό με ανησύχησε ακόμα πιο πολύ».

Όλα πήραν δραματική τροπή τον Μάιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο θάνατος του Μάθιου Πέρι ήταν αποτέλεσμα μιας σκευωρίας εις βάρος του, ήταν θύμα ενός εγκληματικού ιστού που είχαν πλέξει γύρω του οι ίδιοι οι άνθρωποι που εμπιστευόταν περισσότερο.

Αυτή η συγκλονιστική εξέλιξη επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από την αστυνομία του Λος Άντζελες αλλά και από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Η έρευνα εξελίχθηκε αργά, με λεπτομέρειες να αναδεικνύονται σταδιακά σε διάστημα αρκετών μηνών.

Τελικά, τον Αύγουστο, συνελήφθησαν πέντε άτομα για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι.

Ο Μάθιου Πέρι είχε τον δολοφόνο Φιλαράκι του

«Οι κατηγορούμενοι αυτοί επωφελήθηκαν από τα προβλήματα εθισμού του Μάθιου Πέρι για να πλουτίσουν», εξήγησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μάρτιν Εστράντα. Η έρευνα για το θάνατο του ηθοποιού «αποκάλυψε την ύπαρξη ενός εκτεταμένου παράνομου εγκληματικού δικτύου, υπεύθυνου για τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων κεταμίνης στον Μάθιου Πέρι και σε άλλους».

Το αναισθητικό αυτό, που μερικές φορές χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τόνωση ή ευφορία, είχε ληφθεί από τον ηθοποιό υπό επίβλεψη στο πλαίσιο συνεδριών θεραπείας για κατάθλιψη. Όμως ο ηθοποιός «ανέπτυξε εθισμό σ’ αυτό το φθινόπωρο 2023», σύμφωνα με τον Εστράντα.

Ο επί 25 χρόνια βοηθός του, Κένεθ Ιγουαμάσα, δύο γιατροί -οι Σαλβαδόρ Πλασένσια και Μάρκ Τσάβεζ -, η λεγόμενη «βασίλισσα της κεταμίνης», Τζασβίν Σάνγκα και ένας ενδιάμεσος μεταξύ του ηθοποιού και της Σάνγκα, ο Έρικ Φλέμινγκ.

Όλοι τους επωφελήθηκαν από τις αδυναμίες του, εξήγησε ο εισαγγελέας. Έδωσαν παράνομα στον Μάθιου Πέρι περίπου 20 φιαλίδια κεταμίνης έναντι 55.000 δολαρίων σε μετρητά μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Ο ένας από τους δύο γιατρούς μάλιστα ήταν εξωφρενικά κυνικός, σχολίασε ο εισαγγελέας. «Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο κρετίνος για τη δόση του», είχε γράψει σε ένα SMS το Σεπτέμβριο του 2023 αναφερόμενος στον εθισμένο στην κεταμίνη Μάθιου Πέρι

Ο ένας από τους γιατρούς, ο Σαλβαδόρ Πλασέντσια, κινδυνεύει με κάθειρξη έως 120 ετών.

Ο γιατρός αυτός ήταν ιδιαίτερα κυνικός, σύμφωνα με τον Εστράντα. «Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο κρετίνος», είχε γράψει σε ένα SMS το Σεπτέμβριο του 2023 για τον Πέρι.

Καθώς περνούσε ο καιρός – μαζί με το πάντα λυσσαλέο κυνήγι των αμερικανικών ταμπλόιντ που περιμένουν κάθε ανατροπή στις τελευταίες δικαστικές εκθέσεις – προέκυψαν τραγικές λεπτομέρειες για το πώς αυτά τα άτομα χειραγωγούσαν τον Μάθιου Πέρι σαν μαριονέτα, χρησιμοποιώντας το φάρμακο για να τον ελέγξουν, παρόλο που είχε εθιστεί μόνο σε ένα μήνα.

Οι γιατροί, μαζί με τη Σάνγκα του πουλούσαν φιαλίδια με κεταμίνη που κόστιζε μόλις 12 δολάρια για περισσότερα από 2.000 δολάρια.

Σε μια περίπτωση, ο Πλασέντσια επισκέφτηκε ακόμη και την έπαυλη του Πέρι, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων που μόλις πουλήθηκε, για να χορηγήσει ο ίδιος το φάρμακο, ενώ σε μια άλλη, άφησε τη δολοφονική δόση σε άπειρα άτομα.

Τα αρχεία δείχνουν ότι στις 12 Οκτωβρίου 2023, χορήγησε «μια μεγάλη δόση» του φαρμάκου, η οποία προκάλεσε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης του Μάθιου Πέρι και τον άφησε εντελώς παράλυτο.

«Ο Δρ. Πλασέντσια και Δρ. Τσάβες παραβίασαν τον όρκο που έδωσαν να φροντίζουν τους ασθενείς τους», δήλωσε η Αν Μίλγκραμ της DEA. «Αντί να μην κάνουν κακό, έκαναν κακό για να βγάλουν περισσότερα χρήματα».

Ωστόσο, ήταν συνήθως ο Ιγουαμάσα – ο προσωπικός του βοηθός χωρίς ιατρική εκπαίδευση – που παρείχε την ουσία στον ηθοποιό.

Την ημέρα του θανάτου του Πέρι, ο Iγουαμάσα ομολόγησε ότι του έκανε ένεση κεταμίνης έως και τρεις φορές και ισχυρίστηκε ότι την είχε χορηγήσει έξι έως οκτώ φορές την ημέρα σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Εκείνη τη μοιραία 28η Οκτωβρίου, έκανε ένεση στον Πέρι στις 8:30 π.μ. και ξανά στις 12:45 μ.μ., ενώ ο Πέρι έβλεπε μια ταινία. Μόλις 40 λεπτά αργότερα, ο Πέρι του ζήτησε να ετοιμάσει το τζακούζι και να «του δώσει ακόμη μια γερή» δόση κεταμίνης. Η τελευταία του.

Ο Iγουαμάσα – ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 ετών – ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορία εμπλοκής του στο δίκτυο χορήγησης της κεταμίνης στο τραγικό σταρ.

Η ακρόασή του έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου.

Ο Έρικ Φλέμινγκ, 54 ετών, ομολόγησε επίσης ένοχος για αυτήν την κατηγορία και δήλωσε επίσης ένοχος για μια δεύτερη, πιο σοβαρή κατηγορία για διανομή κεταμίνης με αποτέλεσμα τον θάνατο – επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης 25 ετών. Η ακρόασή του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου.

Ο Μαρκ Τσάβες, ένας 54χρονος γιατρός από το Σαν Ντιέγκο, ομολόγησε επίσης ένοχος για συνωμοσία για τη διανομή κεταμίνης και αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών. Η ακρόαση του έχει οριστεί για τις 2 Απριλίου 2025.

Αυτοί που δήλωσαν αθώοι είναι οι δύο κατηγορούμενοι με τις περισσότερες ευθύνες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ποινές.

Οι πραγματικοί ένοχοι

Η 41χρονη «βασίλισσα της κεταμίνης» Σάνγκα διατηρούσε μια μεγάλη φαρμακαποθήκη μεθαμφεταμίνης στο Βόρειο Χόλιγουντ, συγκεντρώνοντας σημαντικό πλούτο.

Οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν έναν τρόπο ζωής γεμάτο με πολυτελή ταξίδια, ιδιωτικά τζετ και ακριβό φαγητό στο Μεξικό και την Ιαπωνία – ένα εξωφρενικό ταξίδι που έκανε μόλις 10 ημέρες μετά το θάνατο του Πέρι. Αντιμετωπίζει εννέα κατηγορίες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον μιας δεκαετίας ή και ισόβια.

Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο γιατρό, τον Σαλβαδόρ Πλασέντσια, 42, ο οποίος λειτουργούσε κλινική στην εύπορη πόλη Calabasas. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι προσπάθησε να γίνει ο μοναδικός προμηθευτής κεταμίνης του Μάθιου Πέρι.

Παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι ο ηθοποιός «έβγαινε εκτός ελέγχου με τον εθισμό του», ο Πλασέντσια συνέχισε να του παρέχει σημαντικά υψηλότερες δόσεις από αυτές που παραδέχθηκε  στις αρχές.

«Ο Πλασένσια γνώριζε πολύ καλά τον κίνδυνο αυτού που έκανε», δήλωσαν οι εισαγγελείς μετά τη σύλληψή του. Αντιμετωπίζει εννέα κατηγορίες και μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 120 χρόνια.

Επί του παρόντος, είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού παρέδωσε το διαβατήριό του και κατέβαλε εγγύηση 100.000 δολαρίων. Πλέον δεν έχει άδεια να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τόσο η Σάνγκα όσο και ο Πλασέντσια «εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα εθισμού του κ. Πέρι για πλουτισμό». Η δίκη τους έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου 2025.

Η βασίλισσα της κεταμίνης γνώριζε

Η Αμερικανοβρετανικής υπηκοότητας, Σάνγκα εμφανίστηκε με μάλλον χαλαρή διάθεση και εμφάνιση στο δικαστήριο και δήλωσε αθώα για τις κατηγορίες που της προσάπτονται ανέφερε το BBC.

Βάσει κατηγορητηρίου, ήταν η παρτίδα κεταμίνης που έφθασε από τη Σάνγκα τον Οκτώβριο του 2023 στον Μάθιου Πέρι, εκείνη που προκάλεσε τον θάνατο του διάσημου ηθοποιού.

Η Σάνγκα φέρεται να προμήθευε κεταμίνη από τη «γιάφκα» της τουλάχιστον από το 2019.

Πράγματι, το σπίτι της στο βόρειο Χόλιγουντ περιγράφεται ως ένα κέντρο «εμπορίου ναρκωτικών», επιβεβαίωσε στο ρεπορτάζ ο Μάρτιν Εστράντα, εισαγγελέας των ΗΠΑ υπεύθυνος για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια.

Εκεί βρέθηκαν περισσότερα από 80 φιαλίδια κεταμίνης , μαζί με χιλιάδες χάπια μεθαμφεταμίνης, κοκαΐνη και Xanax.

Το σπίτι ήταν όντως γνωστό στους διάφορους κύκλους ως «η γιάφκα της Σάνγκα» και έτσι κατονομάζεται και στο κατηγορητήριο. Εκεί φέρεται να συσκεύαζε και να διένειμε ναρκωτικά.

H Σάνγκα «ασχολείται μόνο με την ’υψηλή κοινωνία’ και σελέμπριτις» αναφέρει το κατηγορητήριο, ενώ ζει μια ζωή jetsetter την οποία, δεν χάνει ευκαιρία, να κοινοποιεί στα social media.

Μαρτυρίες φίλιων της λένε ότι η Σάνγκα εκμεταλλεύθηκε τις γνωριμίες της για να δικτυωθεί και έχει παρευρεθεί σε τελετές απονομών όπως οι Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, η Σάνγκα άρχισε να προμηθεύει τον Ιγουασάμα με κεταμίνη, οι δε εισαγγελείς λένε ότι γνώριζε ότι η κεταμίνη που πουλούσε μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα.

«Οι κατηγορούμενοι νοιάζονταν περισσότερο για το κέρδος που θα απεκόμιζαν από τον Πέρι παρά για την ευημερία του», αναφέρουν οι αρχές.

Η δικογραφία υποδηλώνει ότι η Σάνγκα γνώριζε για τους κινδύνους της κεταμίνης αφού προηγουμένως είχε πουλήσει σε έναν πελάτη ονόματι Κόντι Μακλόρι (Cody McLaury), ο οποίος είχε πεθάνει από υπερβολική δόση.

Μετά το θάνατο του ένα από τα μέλη της οικογένειάς του Μακλόρι, της έστειλε ένα μήνυμα λέγοντας: «Η κεταμίνη που πούλησες στον αδερφό μου, τον σκότωσε».

Λίγες μέρες αργότερα, η Σάνγκα φέρεται να αναζήτησε στο Google τα εξής: «Μπορεί η κεταμίνη να είναι αιτία θανάτου;»

Αντί επιλόγου

Ο εθισμός του Πέρι, ο οποίος κλιμακώθηκε γρήγορα μετά τη βάναυση χρήση κεταμίνης εις βάρος του, οδήγησε τελικά στο θάνατό του σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως κεταμίνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ βρισκόταν σε αποτοξίνωση στην Ελβετία, κοντά στη λίμνη της Γενεύης, διαπιστώνοντας ότι τον βοήθησε να διαχειριστεί τον πόνο και την κατάθλιψη. Τότε τη χρησιμοποιούσε ελεγχόμενα.

Στα απομνημονεύματά του, «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα» (Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing), που δημοσιεύτηκαν στα τέλη του 2022, ο Πέρι έγραψε για τη ζωή του:

«Συχνά νόμιζα ότι πέθαινα εκείνη την ώρα. Ω, σκέφτηκα, αυτό συμβαίνει όταν πεθαίνεις. Ωστόσο, θα υποχωρούσα συνεχώς σε αυτή τη σκατένια ουσία, γιατί ήταν διαφορετική,  και οτιδήποτε διαφορετικό είναι καλό…. Το να παίρνεις το Κ είναι σαν να σε χτυπούν στο κεφάλι με ένα γιγάντιο φτυάρι χαράς. Αλλά το hangover που ακολουθούσε ήταν τραχύ, ξεπερνούσε το χτύπημα. Η κεταμίνη δεν ήταν για μένα».

Ακόμη και αν ήταν ένα από τα Φιλαράκια όλων, ο Μάθιου Πέρι έζησε κάτω από προβολείς που λιώνουν σάρκες.

H Tζένιφερ Άνιστον όλοι μας: