«Η απαγόρευση της μαντίλας στον αθλητισμό αποτελεί διάκριση» λένε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ
Η απαγόρευση της μαντίλας χιτζάμπ στις αθλήτριες στη Γαλλία συνιστά «διάκριση» σύμφωνα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
«Οι μουσουλμάνες γυναίκες και τα κορίτσια που φορούν χιτζάμπ πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα συμμετοχής στην πολιτιστική και αθλητική ζωή», λένε οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα χαρακτήρισαν τις αποφάσεις της Γαλλίας που αποκλείουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που φορούν τη μουσουλμανική μαντίλα από τους αθλητικούς αγώνες ως «διακρίσεις», απαιτώντας την αναίρεσή τους.
Η Γαλλία επικαλέστηκε τους αυστηρούς κανόνες της για την «κοσμικότητα» για να απαγορεύσει στους αθλητές της να φορούν θρησκευτικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένου του χιτζάμπ, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.
Οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ της Γαλλίας επέλεξαν επίσης να αποκλείσουν τους παίκτες που φορούν μαντίλα από τις διοργανώσεις, μεταξύ άλλων και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Οι αποφάσεις αυτές «είναι δυσανάλογες και εισάγουν διακρίσεις και παραβιάζουν τα δικαιώματά των Γάλλων αθλητών να εκδηλώνουν ελεύθερα την ταυτότητά τους, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους ιδιωτικά και δημόσια και να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή», αναφέρει η δήλωση, που υπογράφεται από οκτώ ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.
«Οι γυναίκες και τα κορίτσια που φορούν χιτζάμπ πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα να συμμετέχουν στην πολιτιστική και αθλητική ζωή και να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις πτυχές της γαλλικής κοινωνίας της οποίας αποτελούν μέρος», ανέφεραν.
Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες είναι ανεξάρτητοι ειδικοί που διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εκ μέρους του ΟΗΕ.
Κοσμικότητα εναντίον ελευθερίας
Οι νόμοι της Γαλλίας για την κοσμικότητα αποσκοπούν στο να κρατήσουν το κράτος ουδέτερο σε θρησκευτικά θέματα, ενώ εγγυώνται στους πολίτες το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους.
Μεταξύ άλλων, απαγορεύουν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν «επιδεικτικά» θρησκευτικά σύμβολα.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες επέμειναν ότι «η ουδετερότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για την επιβολή περιορισμών στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων».
«Οποιοσδήποτε περιορισμός αυτών των ελευθεριών πρέπει να είναι αναλογικός, αναγκαίος για την επίτευξη ενός από τους στόχους που αναφέρονται στο διεθνές δίκαιο -ασφάλεια, υγεία και δημόσια τάξη, δικαιώματα και ελευθερίες των άλλων- και να δικαιολογείται από γεγονότα… και όχι από τεκμήρια, υποθέσεις ή προκαταλήψεις», είπαν.
«Σε ένα πλαίσιο μισαλλοδοξίας και ισχυρού στιγματισμού των γυναικών και των κοριτσιών που επιλέγουν να φορούν το χιτζάμπ, η Γαλλία πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για την προστασία τους, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους και την προώθηση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού της πολιτισμικής ποικιλομορφίας».
Η γαλλική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι δεν περιελάμβανε καμία αθλήτρια που φορούσε χιτζάμπ. Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέτρεψε στις συμμετέχουσες να φορούν χιτζάμπ στο αθλητικό χωριό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις