Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα επέστρεψε από το ταξίδι 24 ωρών στο Κατάρ όπου συζήτησε τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα

Ο Μπαρνέα, ο αρχηγός της CIA, Μπιλ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συζήτησαν «μια νέα ενιαία πρόταση που συνδυάζει τις προηγούμενες προτάσεις και λαμβάνει επίσης υπόψη τα κύρια ζητήματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή» κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην Ντόχα, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.

Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις στο Χ:

Οι «πρόσφατες εξελίξεις» έχουν να κάνουν με τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Τις επόμενες ημέρες, οι συζητήσεις μεταξύ των διαμεσολαβητών και με τη Χαμάς θα συνεχιστούν για να εξεταστεί η σκοπιμότητα των συνομιλιών και να συνεχιστεί η προσπάθεια προώθησης μιας συμφωνίας», προσθέτει το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο τραπέζι υπάρχει η αιγυπτιακή πρόταση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων κατά τη διάρκεια μιας διήμερης εκεχειρίας, καθώς και η πρόταση των Κατάρ και ΗΠΑ, η οποία αποτελείται από μια σειρά στάδια και καταλήγει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Χαμάς είναι έτοιμη να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση»

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al-Sharq ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση, η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων με αντάλλαγμα μια διήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η οργάνωση στοχεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας που να συνάδει με την πρόταση Μπάιντεν και με την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η Χαμάς δεν είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Επιπλέον, είπαν ότι η οργάνωση είναι πρόθυμη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά απαιτεί επίσης εγγυήσεις ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα παραταθεί μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.