Με στόχο να καταρρίψουν τα στερεότυπα ομορφιάς και να καταστήσουν τον ψηφιακό κόσμο πιο περιεκτικό, μια ομάδα νέων φοιτητών και επαγγελματιών από το Λονδίνο σχεδίασαν μια νέα εκδοχή των αγαπημένων μας emojis.

Τι προβλέπει το project

Το εν λόγω project αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της οργάνωσης RISE.365 που ηγείται η νεολαία και του πρακτορείου δημοσίων σχέσεων Good Relations, ενώ στόχος του είναι η αντιμετώπιση του «texturism».

«(Τα emojis) καλούνται να καταρρίψουν τα πρότυπα της κοινωνίας που έχει ορίσει ότι τα μαλλιά κάποιου θα πρέπει να είναι ίσια για να θεωρείται επιθυμητός»

Το «texturism» είναι μια μορφή διάκρισης σύμφωνα με την οποία τα αφρό μαλλιά συχνά θεωρούνται «αντιεπαγγελματικά», «μη ελκυστικά» ή «βρώμικα».

Τελικά, οι «φατσούλες» των social media καλούνται τώρα να αλλάξουν χτένισμα και μάλιστα να υιοθετήσουν μια άφρο αισθητική.

Προσχέδια των emoji

Τα emojis ως σήμερα

Υπάρχουν σχεδόν 4.000 emojis – σύμβολα που αναπαριστούν ανθρώπινα συναισθήματα ή αντικείμενα στο διαδίκτυο – αλλά κανένα δεν εμφανίζονται με κάποιο χτένισμα της άφρο κουλτούρας. Το RISE.365 και το Good Relations πήραν την κατάσταση στα χέρια τους για να το αλλάξουν αυτό.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα νέων δημιούργησε προσχέδια του πώς θα έπρεπε να μοιάζουν τα εν λόγω emojis και στη συνέχεια οι σχεδιαστές κατέληξαν στο τελικό προϊόν.

«(Τα emojis) καλούνται να καταρρίψουν τα πρότυπα της κοινωνίας που έχει ορίσει ότι τα μαλλιά κάποιου θα πρέπει να είναι ίσια για να θεωρείται επιθυμητός», δήλωσε ο Jayzik Duckoo, ένας 17χρονος που εργάστηκε στο έργο, ενώ συμπλήρωσε πως ελπίζει οι άνθρωποι να είναι υπερήφανοι για τα μαλλιά που έχουν.

Ποια είναι τα νέα emoji

Δημιουργήθηκαν τέσσερα emojis με άφρο χτενίσματα, πλεξούδες, cornrows και dreadlocks τα οποία θα υποβληθούν στην Unicode, την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τα emojis, με έδρα την Καλιφόρνια, τον Απρίλιο του 2025 για εξέταση.

Η Olivia Mushigo, μια δημιουργός πίσω από το project, δήλωσε ότι ελπίζει τα emojis να κάνουν τους ανθρώπους «να αισθάνονται δυνατοί και … πραγματικά να τους βλέπουν».

Η 28χρονη συμπλήρωσε πως δεν έχει βιώσει ποτέ διακρίσεις λόγω των μαλλιών της, αλλά ο μικρότερος αδελφός της έχει «περάσει από εκεί».

«Ο μικρός μου αδελφός θα έχει ένα emoji που θα του μοιάζει για να τονώσει ελπίζω την αυτοπεποίθησή του και να του δείξει ότι τα μαλλιά του είναι όμορφα», είπε. «Σε μια πιο προσωπική σημείωση, έχω επιτέλους ένα emoji που μου μοιάζει, με το οποίο μπορώ να ταυτιστώ».

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο;

Μια δημοσκόπηση στα μέλη του RISE.365 – συνολικά 104 άτομα – έδειξε ότι το 61% είχε βιώσει διακρίσεις ή εκφοβισμό λόγω των μαλλιών του. Μια μελέτη του 2023, ανοίγει νέα καρτέλα από το CROWN Research Studies έδειξε ότι το 66% των μαύρων γυναικών αλλάζουν τα μαλλιά τους στην περίπτωση που θα πρέπει να περάσουν από μια συνέντευξη με σκοπό να αναζητήσουν δουλειά.

H Vanita Βrown κοιτά ένα σχέδιό της

Η Vanita Brown, η οποία σχεδίασε τα emojis, δήλωσε ότι ένας λόγος για τον οποίο τέτοια emojis δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παρότι χρησιμοποιούνται ευρέως τόσα χρόνια, είναι ότι τα πρότυπα ομορφιάς είναι απολύτως «ευρωκεντρικά».

«Ας ελπίσουμε ότι με μεγαλύτερη ποικιλομορφία και συμμετοχή μεταξύ των τεχνολογικών ομάδων, θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα emojis που αντιπροσωπεύουν πραγματικά την ποικιλομορφία του κόσμου στον οποίο ζούμε», δήλωσε.

*Πηγή: Reuters