Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μπροστά σε σημεία καμπής το Μαξίμου – Ελληνοτουρκικά, Προεδρική εκλογή και ενδιαμέσως Προϋπολογισμός

Μπροστά σε σημεία καμπής το Μαξίμου – Ελληνοτουρκικά, Προεδρική εκλογή και ενδιαμέσως Προϋπολογισμός

Ο πολιτικά νεκρός χρόνος ευνοεί τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ζώνης, συμφωνούν και οι αναλυτές, ενώ σε κάθε περίπτωση η αλλαγή τοπίου παραμένει εστιασμένη σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των εσωτερικών τους διεργασιών

Στις δημοσκοπήσεις της περιόδου η κυβερνητική παράταξη εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα ευρωεκλογών – χωρίς… κατρακύλα, αλλά με σαφή απόσταση από τις γαλάζιες επιδόσεις προ ευρωκάλπης και πάντως χωρίς να πετυχαίνει οποιαδήποτε εκτίναξη.

Ο πολιτικά νεκρός χρόνος ευνοεί τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ζώνης, συμφωνούν και οι αναλυτές, ενώ σε κάθε περίπτωση η αλλαγή τοπίου παραμένει εστιασμένη σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των εσωτερικών τους διεργασιών.

Από τη μία η Χαριλάου Τρικούπη εδραιώνεται ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση (και σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ της Metron Analysis/Mega ρίχνει σε μονοψήφιο ποσοστό τη ψαλίδα με τη ΝΔ), από την άλλη η Κουμουνδούρου χάνει έδαφος διαρκώς.

Στο πολιτικό σκηνικό δεν έχουν κλειδώσει ακόμα οι νέες «ισορροπίες». Υπάρχουν άλλωστε στον ορίζοντα γεγονότα και ημερομηνίες που θα επηρεάσουν καθοριστικά στρατηγικές και – τελικά – συσχετισμούς. Ιδίως εκείνους ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ στην κοινή διεκδίκησή τους στο πολιτικό Κέντρο, αλλά και εκείνους εντός της κυβερνητικής παράταξης. Στα μέσα του Δεκεμβρίου, ο Προϋπολογισμός: η ψήφισή του πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ενέχει (πάντα) χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με δεδομένες τις αντιπολιτευτικές ισχυρές βολές και με ερωτηματικό εάν θα υπάρξουν και βολές εκ των έσω (μια νέα ηχηρή διαφοροποίηση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση της εσωκομματικής κρίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Προϋπολογισμός είναι ενδιάμεσος σταθμός σε δύο άλλα κρίσιμα για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού ορόσημα: η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου (με σοβαρές εξελίξεις τον Νοέμβριο στην Αθήνα και τον Ιανουάριο στην Άγκυρα) και η Προεδρική εκλογή (με αποκαλυπτήρια εντός του Ιανουαρίου και ψηφοφορία εκτός απροόπτου εντός του Φεβρουαρίου). Πρόκειται για σημεία καμπής για το Μαξίμου, αυτά που θα απαιτήσουν προσεκτικές σταθμίσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού αλλά και θα δοκιμάσουν τα όρια συγκρούσεων ή αντίθετα συναινέσεων με τους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Σιωπητήριο» για την Προεδρία

Προς το παρόν ο Μητσοτάκης έχει επιβάλει «σιωπητήριο» για την Προεδρία της Δημοκρατίας – δεν θέλει ουδεμία συζήτηση για το θέμα. Όμως οι μήνες περνούν και μετά στην αρχή του 2025, τα χαρτιά (όλων) θα ανοίξουν. Με τον Μητσοτάκη να έχει σταθεί δημόσια στην ανάγκη ο/η Πρόεδρος να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά, φημολογία έχει υπάρξει και για τα δύο σενάρια: να έχει κεντροδεξιά προέλευση, να είναι πρόσωπο με αναφορές στην Κεντροαριστερά. Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης θα ήθελε να διασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση (όπως έγινε το 2020 με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία είχε υπερψηφιστεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ) και να μην περιοριστεί σε εκλογή Προέδρου μόνο με γαλάζια «ναι».

Η δυσκολία εντοπίζεται ωστόσο σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία, βουλευτές της ΝΔ περιμένουν να… εκφραστούν στη ψηφοφορία για την Προεδρία, επιθυμώντας πρόσωπο από την παράταξη. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να χαρίσει εύκολα τη συναίνεσή του στην κυβερνητική παράταξη. Φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν συναινεί σε πρόσωπο από τη ΝΔ και εφόσον δεν διακρίνει συνθετικά χαρακτηριστικά στην πρόταση Μητσοτάκη, θα πιέσει – ίσως προτρέξει κιόλας – με δική του επιλογή από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά

Άλλο σημείο καμπής, τα ελληνοτουρκικά. Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της Αθήνας πλησιάζει (στις 8 Νοεμβρίου μεταξύ Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν) αλλά η πραγματική προοπτική για τον ελληνοτουρκικό διάλογο θα αποτυπωθεί τον Ιανουάριο. Τότε, κατά τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, θα φανούν τα όρια της προσέγγισης πέραν της θετικής ατζέντας και τα περιθώρια για τα επόμενα δύσκολά βήματα – προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι οι εξελίξεις στα εθνικά – γενικώς δηλαδή τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής – κινητοποιούν τα κόμματα πέραν της ΝΔ Δεξιάς που σπεύδουν να σηκώσουν σημαία «πατριωτισμού», εξ ου και επιχειρείται να δίνονται στοχευμένες απαντήσεις. Ήδη ο Μητσοτάκης χαράσσει κόκκινες γραμμές, ωστόσο αντίστοιχα τις δικές τους χαράσσουν οι γαλάζιοι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εσωτερική διάσταση που θα πάρει η επόμενη μέρα των επικείμενων ελληνοτουρκικών ραντεβού.

Must in

Ξεσπά στο in η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη - «Πήγαμε να πάρουμε το πτυχίο της κόρης μας και...»

«Μας είχαν πει θα μας δώσουν το πτυχίο τιμητικά πήγαμε εκεί και δεν υπήρχε τίποτα!», λέει η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024