Τεχνητή νοημοσύνη αποκωδικοποιεί γρυλίσματα για να κρατά τα γουρούνια ευτυχισμένα
Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, «οι εκτροφείς θα έχουν μια εφαρμογή στο κινητό τους που θα μεταφράζει τι λένε τα γουρούνια »
- Άννα Κυριακού: Στο νοσοκομείο η «Μπεμπέκα» από τις «Τρεις Χάριτες» του MEGA
- Η Δίκη των Έξι: Η κάθαρση στο δράμα της Μικράς Ασίας
- Θρίλερ με τη ρύθμιση για το τριετές φορομπόνους στους ιδιοκτήτες - Σε τι αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ
- Επεισοδιακή σύλληψη διαρρηκτών - Ο ένας κρύφτηκε μέσα σε βαλίτσα για να μην τον πιάσουν
Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ευρωπαίοι ερευνητές αποκωδικοποιεί τους ήχους των γουρουνιών προκειμένου να βοηθά τους κτηνοτρόφους να κρατούν τα ζώα τους χαρούμενα και απαλλαγμένα από στρες.
Το σύστημα θα μπορούσε να προειδοποιεί τους εκτροφείς για τα αρνητικά συναισθήματα των χοίρων ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους, δήλωσε η Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ, συμπεριφορική βιολόγος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια στη Δανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Τσεχία, συνέλεξαν χιλιάδες γρυλίσματα γουρουνιών που ηχογραφήθηκαν κάτω από διάφορες συνθήκες, για παράδειγμα όταν τα ζώα έπαιζαν, ανταγωνίζονταν για τροφή ή βρίσκονταν σε απομόνωση.
Μετά την εκπαίδευσή του με το ηχογραφημένο υλικό, η τεχνητή νοημοσύνη αποδείχθηκε αξιόπιστη στο να αναγνωρίζει θετικά και αρνητικά συναισθήματα, λένε οι δημιουργοί του.
Αν και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι καλοί στο να αντιλαμβάνονται τη συναισθηματική κατάσταση των κοπαδιών τους, τα σημερινά εργαλεία μετρούν κυρίως τη φυσική τους κατάσταση, επισήμανε η Μάντελ-Μπρίφερ.
«Τα συναισθήματα των ζώων παίζουν κεντρικό ρόλο στην ευζωία τους, δεν είναι όμως κάτι που μετράμε στις φάρμες» είπε.
Ο αλγόριθμος επιβεβαίωσε ότι τα γουρούνια που βόσκουν ελεύθερα σε ανοιχτές οργανικές φάρμες και έχουν τη δυνατότητα να σκάβουν στο χώμα παράγουν λιγότερα γρυλίσματα δυσφορίας σε σχέση με χοίρους συμβατικών εκτροφείων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο μέλλον τα εκτροφεία θα μπορούσαν να λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση με βάση τα ευρήματα του αλγόριθμου, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να προχωρούν σε υπεύθυνες αποφάσεις.
«Από τη στιγμή που θα έχουμε το εργαλείο να δουλεύει, οι εκτροφείς θα μπορούν να έχουν μια εφαρμογή στο κινητό τους που θα μεταφράζει τι λένε τα γουρούνια όσον αφορά τα συναισθήματά τους» είπε η Μάντελ-Μπρίφερ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σύντομα γρυλίσματα εκφράζουν συνήθως θετικά συναισθήματα ενώ τα παρατεταμένα δυσφορία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν τα ζώα στριμώχνονται.
Τα γρυλίσματα υψηλής συχνότητας που μοιάζουν με κραυγές συνήθως σημαίνει ότι οι χοίροι είναι στρεσαρισμένοι επειδή για παράδειγμα πονάνε ή νιώθουν απομονωμένα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις