Αϋπνία: Μας γερνάει πριν την ώρα μας;
Όσο ο ποιοτικός ύπνος «θωρακίζει» τον οργανισμό άλλο τόσο η αϋπνία μπορεί να μας γεράσει, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Παλεύετε με την αϋπνία; Ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα και δεν νιώθετε ξεκούραστοι το πρωί; Ο ανεπαρκής ύπνος στα 40 μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλό σας πιο γρήγορα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μάλιστα, μπορεί να αισθανθείτε τις επιπτώσεις όταν πλησιάζετε τα 50.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, παρατήρησαν ότι οι 40άρηδες που είχαν κακές συνήθεις ύπνου, 15 χρόνια μετά, ο εγκέφαλος τους ήταν κατά 1,6 έως 2,6 χρόνια γηραιότερος, σε σχέση με των συνομηλίκων τους που κοιμόντουσαν 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η υποβαθμισμένη ποιότητα ύπνου και ο ανεπαρκής ύπνος, σε συνδυασμό το πρωινό ξύπνημα, συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία του εγκεφάλου, ειδικά όταν οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε
Εάν είστε άνω των 40 ετών, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι αρκετές για να διατηρήσετε νέο τον εγκέφαλό σας, αλλά και τη συνολική σας υγεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, οι επτά ώρες ύπνου έδρασαν ευεργετικά στην ψυχική υγεία και την γνωστική απόδοση των ατόμων. Όσα άτομα κοιμόντουσαν λίγο, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών, την οπτική προσοχή, τη μνήμη και τις δεξιότητες που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων.
Ύπνος και μνήμη
Φάνηκε να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της ποσότητας ύπνου και των μεταβολών στη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνωστική επεξεργασία και τη μνήμη.
Μάλιστα, προηγούμενες έρευνες έχουν βρει κάποια σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά ιδιαίτερα καθώς γερνάμε. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης του ύπνου για τους ηλικιωμένους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία και ευεξία και να αποφύγουν τη γνωστική εξασθένιση, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές και άνοια», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις