Ο Χριστοδουλίδης πάει Λευκό Οίκο – Το στοίχημα για επαναφορά του Κυπριακού στην ατζέντα του ΟΗΕ
Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο με πρόσκληση Μπάιντεν πριν τις αμερικανικές εκλογές και το αδιέξοδο στο Κυπριακό
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Πρόσκληση για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, έλαβε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Την πρώτη πρόσκληση που λαμβάνει Κύπριος πρόεδρος από το 1996 και το Γλαύκο Κληρίδη, όπως επισημαίνεται στα κυπριακά ΜΜΕ.
Ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Χριστοδουλίδη λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, στη δύση της θητείας του και ενώ όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Με το Κυπριακό να δείχνει να επανέρχεται στην ατζέντα, δεδομένων και των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Σε μία περίοδο που η τουρκική κατοχή έχει συμπληρώσει μισό αιώνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιβάλλει τεράστιες γεωπολιτικές ανατροπές.
Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που διαχέεται απειλώντας με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή δημιουργεί νέα δεδομένα.
Το Κυπριακό βρίσκεται σε μία συγκυρία που θα μπορούσε να ευνοήσει την κινητικότητα, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνοντας ίσως το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας δεδομένων και των εξελίξεων στα δύο μεγάλα μέτωπα του πολέμου. Το αν θα παίξει ρόλο η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο μένει να φανεί.
Με τι όρους, τι κίνητρα και αν τελικά θα επιβληθεί η κινητικότητα στις δύο πλευρές, να παραμένει ερώτημα, με την Τουρκία και την κατοχική πλευρά να επιμένουν σε θέσεις που καθιστούν αδύνατο το σπάσιμο του αδιεξόδου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την πρόσφατη ενημέρωση του στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, φέρεται να δήλωσε πως όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών το Κυπριακό δεν υπήρχε στην ατζέντα του ΟΗΕ.
Η πενταμερής του 2021
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πενταμερής έγινε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ, Ελλάδας (Νίκου Δένδια), Τουρκία (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και Ηνωμένου Βασιλείου, τον τότε κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Η άτυπη πενταμερής της Γενεύης αποδείχθηκε αδύνατο να σπάσει το αδιέξοδο που παρατηρήθηκε στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά και να δρομολογήσει εξελίξεις.
Με τον πάγο να επιχειρείται για μία ακόμα φορά να σπάσει μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, με το τραπέζι να στρώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Το αν η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο θα συμβάλλει είναι αμφίβολο.
Στοίχημα
Το στοίχημα είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών και η διατήρηση του Κυπριακού στην ατζέντα του ΟΗΕ, δεδομένων και των γεωπολιτικών εξελίξεων που δημιουργούν οι δύο πόλεμοι που είναι σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Με τις προβλέψεις πάντως για το Κυπριακό να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
Μετά το 2021 πάντως αν και ο Δένδιας συνέχισε τις επισκέψεις στην Κύπρο και τις επαφές με τον τότε ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και στη συνέχεια με τον Ιωάννη Κασουλίδη, που ανέλαβε τα ηνία του κυπριακού ΥΠΕΞ, διατηρώντας το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κινητικότητα σε επίπεδο ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις