Αγνοούμενοι Κυπριακής Τραγωδίας: Εμένα θα με βρείτε στον Πενταδάχτυλο
Κατόπιν αποφάσεως της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων το 2010, η 29η Οκτωβρίου ορίστηκε ως Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων
Εμένα μη με γυρεύετε με τη φωτογραφία.
Πολλούς έτσι γυρεύουν. Μα κανένα δεν βρίσκουν.
Εμένα θα με βρείτε στον Πενταδάχτυλο
μικρό δεντρί μες στα πολλά,
καταπράσινο, μπροστά στον ήλιο την αυγή
γεμάτο χρυσοστάλες.
Μη με κόψετε όμως.
Αφήστε με να μεγαλώσω.
Να τραγουδάτε στον ίσκιο μου τα καλοκαίρια.
Μη με γυρεύετε με τη φωτογραφία.
Είμαι ένα ματσικόρυδο στη Μεσαορία.
Μη με κόψετε όμως.
Αφήστε με να μεγαλώσω.
Άντης Κανάκης, Ένας αγνοούμενος.
Ο λογοτέχνης Άντης Κανάκης (ψευδώνυμο του Ανδρέα Κουκουμά) γεννήθηκε στην Αγκαστίνα, κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, το 1946.
Αποφοίτησε από το Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε ιστορία στη Μόσχα.
Ο Άντης Κανάκης
Ο ενταγμένος στις τάξεις της Αριστεράς Κανάκης ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία από νεαρή ηλικία. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα (η πρώτη ποιητική συλλογή του, Στη Ματωμένη Κύπρο, κυκλοφόρησε το 1975), διηγήματα, λογοτεχνικά άρθρα, μελέτες και θεατρική κριτική σε περιοδικά και εφημερίδες.
Χειρόγραφο του Άντη Κανάκη
Προσφιλή θέματα του Άντη Κανάκη είναι η ζωή της κυπριακής υπαίθρου, οι αγώνες της εργατο-αγροτικής τάξης, καθώς και η Κυπριακή Τραγωδία.
Ποιήματα και διηγήματα του Άντη Κανάκη συμπεριελήφθησαν σε πολλές ανθολογίες και μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες.
Κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων το 2010, η 29η Οκτωβρίου ορίστηκε ως Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων (την 28η Οκτωβρίου 1974 είχαν επιστρέψει στις οικογένειές τους οι τελευταίοι αιχμάλωτοι των δύο φάσεων της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, το καλοκαίρι του 1974, κι έτσι θεωρείται ότι από την επομένη άρχισε ουσιαστικά να υφίσταται το πρόβλημα των αγνοουμένων και των αδήλωτων αιχμαλώτων της Κυπριακής Τραγωδίας).
Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εισβολή της γείτονος στην Κύπρο χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα (καθώς και από τουρκοκύπριους παραστρατιωτικούς, που ενεργούσαν κατ’ εντολήν των τούρκων στρατιωτικών) και κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης του νησιού, ενώ εκατοντάδες άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου μεταφέρθηκαν παράνομα στην Τουρκία και εγκλείστηκαν σε τουρκικές φυλακές. Εξάλλου, ένας μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων, μεταξύ αυτών και άμαχοι, εξαφανίστηκαν σε περιοχές που είχαν περιέλθει υπό τουρκική κατοχή και παραμένουν έως σήμερα αγνοούμενοι.
Το ζήτημα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας παραμένει χαίνουσα πληγή για ολόκληρο τον ελληνισμό, τους Ελλαδίτες και τους Ελληνοκυπρίους, μισόν και πλέον αιώνα μετά τις δραματικές εξελίξεις του θέρους του 1974.
Πηγή: cmp-cyprus.org
Την αποστολή της ανάκτησης, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων στις οικογένειες των σχεδόν 2.000 αγνοουμένων —Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων— από τα γεγονότα του 1974, καθώς και από τις διακοινοτικές συγκρούσεις των ετών 1963-1964, έχει αναλάβει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ), ένα δικοινοτικό σώμα που ιδρύθηκε το 1981 από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών (λειτουργεί υπό την αιγίδα τους).
- Πλημμύρες στην Ισπανία: Τα τελευταία λόγια μίας μητέρας που πνίγηκε αγκαλιά με το μωρό της
- Φεντερίκο Φελίνι – «Πέρα από τις πιο τρελές μας φαντασιώσεις»
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Ένα νέο τοπίο δημιουργείται στον Πειραιά
- «Θέλει να κρατήσει τον Τζίμα η Νυρεμβέργη» (vid)
- «Famagusta» στο MEGA: Το τέλος αρχίζει