Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου στο Ιράν φαίνεται πως κατάφεραν πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με βάση την ανάλυση του BBC σε δορυφορικές εικόνες.

Το Ιράν από την πρώτη στιγμή έχει κάνει λόγο για περιορισμένες ζημιές και για αποτυχία του Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ από την άλλη να διακηρύσσει ότι κατάφερε σημαντικά πλήγματα.

Από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες ενώ ΜΜΕ του Ιράν ανέφεραν χθες, Δευτέρα, ότι σκοτώθηκε και ένας άμαχος.

Οι New York Times επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους δήλωσαν ότι στόχο αποτέλεσε και το διυλιστήριο πετρελαίου του Αμπαντάν

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC που συμβουλεύτηκε ειδικούς, το Ισραήλ κατάφερε να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πυραύλων και την αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένης μίας τοποθεσίας που παλιότερα συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πλήγματα σε βάση παραγωγής πυραύλων

Οι δορυφορικές εικόνες μετά τα ισραηλινά πλήγματα δείχνουν ζημιές σε κτίρια σε αυτό που οι ειδικοί λένε ότι αποτελούν μια σημαντική εγκατάσταση ανάπτυξης και παραγωγής όπλων στο Παρσίν, περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης.

Η τοποθεσία έχει συνδεθεί με την παραγωγή πυραύλων σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου με μια εικόνα που ελήφθη στις 27 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι τουλάχιστον τέσσερις δομές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Μία από αυτές τις δομές, γνωστή ως Taleghan 2, έχει προηγουμένως συνδεθεί με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Το 2016 ο ΔΟΑΕ βρήκε στοιχεία για σωματίδια ουρανίου στην περιοχή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα στην τοποθεσία.

Στρατιωτική βάση στο Παρσίν. Η πάνω φωτογραφία είναι από τον Σεπτέμβριο και η κάτω μετά την ισραηλινή επίθεση/ Πηγή: Planet Labs PBC, BBC

Βαλιστικοί πύραυλοι

Μια άλλη τοποθεσία που φαίνεται ότι αποτέλεσε στόχο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών είναι το Κοζίρ, περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρσίν.

Ο Φαμπιάν Χιντζ του ISS λέει ότι «το Κοζίρ είναι γνωστό ως η περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση υποδομών που σχετίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους εντός του Ιράν».

Εκεί έλαβε χώρα και μία μεγάλη έκρηξη, άγνωστης αιτίας, το 2020.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο κτίρια στο συγκρότημα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πριν και μετά την ισραηλινή επίθεση/ Πηγή: Planet Labs PBC, BBC

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς

Μια στρατιωτική τοποθεσία στο Σαχρούντ, περίπου 350 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης, έχει επίσης υποστεί ζημιές, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν μετά τα ισραηλινά πλήγματα.

Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία Σεμνάν, είναι σημαντική επειδή έχει συμμετάσχει στην παραγωγή εξαρτημάτων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με τον Φαμπιάν Χιντζ του IISS.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Σαρχούντ, που ελέγχεται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, από το οποίο το Ιράν εκτόξευσε στρατιωτικό δορυφόρο στο διάστημα το 2020.

Αμφίβολο εάν χτυπήθηκαν συστήματα αεράμυνας

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι στόχευσε με επιτυχία τα συστήματα εναέριας άμυνας του Ιράν σε διάφορες τοποθεσίες, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί αυτό με τις διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες.

Δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν ζημιές σε μια τοποθεσία που περιγράφεται από τους ειδικούς ως εγκατάσταση ραντάρ.

Βρίσκεται στο βουνό Shah Nakhjir κοντά στη δυτική πόλη Ilam, και ο Jeremy Binnie, ειδικός στη Μέση Ανατολή στην Janes, μια εταιρεία αμυντικών πληροφοριών, λέει ότι αυτό μπορεί να ήταν ένα πρόσφατα αναβαθμισμένο σύστημα ραντάρ άμυνας.

Η ίδια η τοποθεσία ιδρύθηκε πριν από δεκαετίες, αλλά οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τους ειδικούς  δείχνουν ότι έχει υποστεί σημαντική ανακαίνιση τα τελευταία χρόνια.

Πλήγμα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Το BBC αναφέρει ότι έχει εντοπίσει κάτι που φαίνεται να είναι ζημιά σε μια μονάδα αποθήκευσης στο διυλιστήριο πετρελαίου του Αμπαντάν που εδρεύει στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι την προκάλεσε και είναι πιθανό να υπάρχουν ζημιές σε ορισμένες περιοχές σε όλο το Ιράν που προκλήθηκαν από συντρίμμια ή από κακή πυροδότηση αμυντικών συστημάτων.

Οι New York Times επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους δήλωσαν ότι το διυλιστήριο πετρελαίου του Αμπαντάν ήταν μία από τις περιοχές που αποτέλεσαν στόχο των αεροπορικών επιδρομών του το πρωί του Σαββάτου.

Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι η επαρχία Χουζεστάν είχε στοχοποιηθεί από το Ισραήλ.

Το διυλιστήριο πετρελαίου του Αμπαντάν είναι το μεγαλύτερο της χώρας, ικανό να παράγει 500.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του.

Οι δορυφορικές εικόνες δεν παρέχουν σαφείς ενδείξεις για τον εντοπισμό των κατεστραμμένων δομών.

Για παράδειγμα, μια φωτογραφία που επαληθεύτηκε από το BBC και έδειχνε καπνό να υψώνεται κοντά στην αεροπορική βάση της ταξιαρχίας Hazrat Amir, υποδηλώνει ότι η βάση είχε αποτελέσει στόχο με επιτυχία. Αλλά οι δορυφορικές εικόνες της περιοχής που λήφθηκαν την Κυριακή έχουν πάρα πολλές σκιές για να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε ζημιά στην περιοχή.