Μακρόν: «Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ ενσαρκώνει τον εκσυγχρονισμό»
Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο του Μαρόκου σήμερα, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο μαροκινός βασιλιάς «ενσαρκώνει τη συνέχεια μιας από τις μακροβιότερες δυναστείες στον κόσμο και ένα από τα πρόσωπα της νεωτερικότητας»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του μαροκινού Κοινοβουλίου σήμερα, στο πλαίσιο επίσημης τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι, από την άνοδό του στο θρόνο πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ ενσαρκώνει «τη συνέχεια μιας από τις παλαιότερες δυναστείες του κόσμου και μια από τις όψεις της βιομηχανικής και τεχνολογικής νεωτερικότητας».
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι το Βασίλειο του Μαρόκου «προχωρά με αυτοπεποίθηση, με τη σιγουριά που έχει για τον εαυτό του και για τον βασιλιά του, με τη συνείδηση που πηγάζει από τη μακρά ιστορία του και την ενέργεια της, πρόθυμης να υποστηρίξει την ανάδυσή του, πολυπληθούς νεολαίας του».
Επεσήμανε, δε, ότι το Ισλάμ της ανεκτικότητας, που προωθεί ο μαροκινός ηγεμόνας ως θρησκευτικός αρχηγός, αποτελεί πρόκληση για κάθε μορφή εξτρεμισμού: «Αυτός ο πλούτος του Μαρόκου είναι ακόμη πιο πολύτιμος και άξιος σεβασμού σε μια εποχή που ο κόσμος μας σπαράσσεται από τη μισαλλοδοξία και τον πόλεμο», είπε.
Ως προς το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε σθεναρά και εύγλωττα τη στήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία του Μαρόκου στην περιοχή: «Και το βεβαιώνω εκ νέου, εδώ, ενώπιόν σας. Για τη Γαλλία, το παρόν και το μέλλον αυτής της περιοχής εγγράφονται στο πλαίσιο της μαροκινής κυριαρχίας. Η αυτονομία υπό την κυριαρχία του Μαρόκου είναι το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να επιλυθεί αυτό το ζήτημα».
Ο Πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε, τέλος, εκ μέρους της χώρας του, να υποστηρίξει το Μαρόκο σε διεθνείς οργανισμούς, επαναλαμβάνοντας ότι «το σχέδιο αυτονομίας του 2007 αποτελεί τη μόνη βάση για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και κατόπιν διαπραγμάτευσης πολιτικής λύσης σύμφωνα με την Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις