Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Το 40% των θανάτων σε εμπόλεμες ζώνες αφορά γυναίκες

ΟΗΕ: Το 40% των θανάτων σε εμπόλεμες ζώνες αφορά γυναίκες

Οι άμαχοι και συγκεκριμένα οι γυναίκες ήταν τα πρώτα θύματα των πολέμων, καθώς το 40% των απωλειών αφορά αυτές.

Η UN Women λέει ότι ο αριθμός διπλασιάστηκε το 2023 εν μέσω «κατάφωρης περιφρόνησης» των νόμων που άφηναν απροστάτευτες τις γυναίκες και τα παιδιά. Το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο διπλασιάστηκε πέρυσι, με τις γυναίκες να αποτελούν πλέον το 40% του συνόλου των νεκρών σε εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση της UN Women, η οποία εξετάζει την κατάσταση ασφαλείας των γυναικών και των κοριτσιών που πλήττονται από τον πόλεμο, αναφέρει ότι οι επαληθευμένες από τον ΟΗΕ περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με συγκρούσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 50% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν τουλάχιστον 33.443 θανάτους αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις το 2023. Περισσότεροι από 13.377 από αυτούς, ή τέσσερις στους 10 αμάχους που σκοτώνονται σε συγκρούσεις, ήταν γυναίκες, ενώ τρεις στους 10 ήταν παιδιά.

Ο κόσμος βρίσκεται «σε ένα τρομακτικό σπιράλ συγκρούσεων, αστάθειας και βίας» με 170 ένοπλες συγκρούσεις να έχουν καταγραφεί το 2023, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα των όλο και πιο βίαιων συνεπειών των πολεμικών συγκρούσεων στις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

To 70% των θυμάτων στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UN Women, Sima Bahous. «Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολέμου κατά των γυναικών. Η σκόπιμη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν είναι μοναδική στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, αλλά είναι ακόμη πιο θανατηφόρα σε αυτά τα περιβάλλοντα».

Η UN Women δήλωσε ότι η «κατάφωρη περιφρόνηση» των διεθνών νόμων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των γυναικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου οδηγεί στο να μην έχουν οι γυναίκες πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στις ζώνες συγκρούσεων και ότι 500 γυναίκες και κορίτσια σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις πεθαίνουν καθημερινά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, 180 γυναίκες γεννούσαν καθημερινά στη Γάζα, οι περισσότερες χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Στο Σουδάν, όπου υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για σεξουαλική βία, η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα περισσότερα θύματα δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη τις πρώτες 72 ώρες μετά τον βιασμό τους, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας αντισύλληψης. Είπε ότι έχει λάβει αναφορές για θύματα βιασμού που τους αρνήθηκαν την άμβλωση, επειδή ήταν εκτός της νόμιμης προθεσμίας.

Ένας στρατιώτης από το Νότιο Σουδάν ελέγχεται καθώς φτάνει για την εκδίκαση της ποινής του για τον βιασμό ξένων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη δολοφονία ενός ντόπιου δημοσιογράφου κατά την επίθεση στο ξενοδοχείο Terrain στην πρωτεύουσα Τζούμπα το 2016 σε στρατιωτικό δικαστήριο στην Τζούμπα.

Η στρατιωτική και πολιτική εξουσία παραμένει κατά 90% στα χέρια των ανδρών

Όσοι κατέχουν στρατιωτική και πολιτική εξουσία παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, με τις γυναίκες να αποτελούν λιγότερο από το 10% των διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές διαδικασίες το 2023. Η UN Women δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες διαρκούν περισσότερο και είναι πιο αποτελεσματικές όταν συμμετέχουν γυναίκες.

Η έκθεση έρχεται 24 χρόνια μετά την υιοθέτηση της απόφασης 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία καλούσε όλα τα μέρη σε συγκρούσεις να διασφαλίσουν την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών και την πλήρη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

«Γινόμαστε μάρτυρες της οπλοποίησης της ισότητας των φύλων σε πολλά μέτωπα», δήλωσε η Bahous. «Αν δεν σηκώσουμε το ανάστημά μας και δεν απαιτήσουμε αλλαγή, οι συνέπειες θα είναι αισθητές για δεκαετίες και η ειρήνη θα παραμείνει άπιαστη».

Να σημειωθεί πως γυναίκες υποχρεούνται σε «συναινετικό βιασμό» στο Σουδάν για να διασφαλίσουν φαγητό ή νερό. Κάτι που καταγγέλλεται από δεκάδες οργανισμούς.

Only in

Μόνος τη νύχτα περπατώ…

Χαμηλές τάσεις για το υποκειμενικό αίσθημα ασφάλειας που βιώνουν τα άτομα όταν περπατούν μόνα τους τη νύχτα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης – Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024