Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του Ισραήλ – Η Ιρλανδία καλεί την ΕΕ να επανεξετάσει τις εμπορικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ
«Η Ιρλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και άλλοι ζητούν περισσότερη δράση στο επίπεδο της ΕΕ», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, μετά τον «επαίσχυντο» νόμο του Ισραήλ για την UNRWA
- Θα ελεγθεί από τις Αρχές η μπλούζα που σκούπισαν τον Παναγιωτάκη – Για απειλές της Ειρήνης μιλά ο αδερφός του
- Η Μέισι Μπάκγουελ είναι η βασίλισσα του Halloween -και ξοδεύει 100.000 δολάρια για αυτό
- Αυτοί είναι οι κορυφαίοι Influencers για το 2024 – Η λίστα του Forbes
- Τέσσερις τραυματίες σε τροχαίο έξω από το Αγρίνιο - Βίντεο ντοκουμέντο από τη μετωπική σύγκρουση
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «επανεξετάσει τις εμπορικές σχέσεις» της με το Ισραήλ, μετά την «επαίσχυντη», όπως την αποκάλεσε, έγκριση ενός νόμου που απαγορεύει στο Τελ Αβίβ τις δραστηριότητες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) .
Ο Χάρις έκανε αυτή την αναφορά, με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Δουβλίνο του μελλοντικού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι τα τέλη του χρόνου.
«Το πιο σημαντικό μέτρο που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα είναι να επανεξετάσει τις εμπορικές σχέσεις σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό που έκαναν το Ισραήλ και η Κνεσέτ το περασμένο βράδυ είναι απαράδεκτο, επαίσχυντο και επονείδιστο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν, περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν από την πείνα».
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σημείωσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική στην UNRWA» και πως θα συζητήσει με τον Αντόνιο Κόστα «τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει τώρα να βρει τώρα το ηθικό σθένος να δράσει σε σχέση με αυτό».
Η Ιρλανδία και η Ισπανία κυρίως είναι από τις πιο επικριτικές χώρες απέναντι στο Ισραήλ, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα. Οι δύο χώρες, καθώς και η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και η Σλοβενία αναγνώρισαν τον Μάιο και τον Ιούλιο το κράτος της Παλαιστίνης.
Την Δευτέρα το βράδυ (28/10), οι τέσσερις αυτές χώρες, σε κοινή ανακοίνωση, καταδίκασαν την ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας την «απαραίτητη και αναντικατάστατη» εργασία της UNRWA «για εκατομμύρια Παλαιστίνιους και ιδιαίτερα στο τρέχον πλαίσιο στη Γάζα».
«Η Ιρλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και άλλοι ζητούν περισσότερη δράση στο επίπεδο της ΕΕ, πιστεύω πως αυτό θα ήταν πολύ αποτελεσματικό και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την άποψη αυτή», ανέφερε ο Σάιμον Χάρις.
Τον Φεβρουάριο, η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει «επειγόντως», προκειμένου να επαληθεύσει αν το Ισραήλ τηρεί τα «ουσιώδη σημεία» της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ «στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».
Όμως, οι διαφωνίες είναι μεγάλες μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ από την έναρξη της σύγκρουσης.
Η συμφωνία σύνδεσης, που υπογράφτηκε το 1995 στις Βρυξέλλες και τέθηκε σε ισχύ πέντε χρόνια αργότερα, αποτελεί το πλαίσιο των σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από εταιρεία του Ισραήλ
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει ένα συμβόλαιο αγοράς πυρομαχικών από ισραηλινή εταιρεία, διευρύνοντας μια ισπανική υπόσχεση να μην πουλάει όπλα στο Ισραήλ ώστε να περιλαμβάνει επίσης και τις αγορές.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser μετέδωσε πως η αστυνομική δύναμη Guardia Civil είχε συμφωνήσει να αγοράσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ από την Guardian LTD Israel.
Η Ισπανία δήλωσε ότι θα σταματούσε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ξεκίνησε στη Γάζα.
«Η Ισπανία διατηρεί τη δέσμευση να μην πουλάει όπλα στο κράτος του Ισραήλ αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύγκρουση στο έδαφος της Γάζας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «αν και σε αυτή την περίπτωση είναι η απόκτηση πυρομαχικών, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τη διοικητική διαδικασία ακύρωσης της αγοράς».
Επιπλέον, το ισπανικό υπουργείο ανέφερε πως οι ισραηλινές εταιρείες θα αποκλειστούν από εκκρεμούσες προσφορές.
Το συμβόλαιο υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο και κατακυρώθηκε στς 21 Οκτωβρίου, με δύο από τις τρεις παρτίδες να απονέμονται σε ισραηλινή εταιρεία, όπως είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις